URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Octombrie 2019, 15:45

USR vrea ca exproprierile să fie o excepţie: "E inacceptabil să demolezi 19 case pentru a construi 390 de parcări în locul celor 400 existente"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după şedinţa Consiliului Local Oradea, prin două comunicate distincte, atât USR Bihor cât şi liderul filialei, deputatul Silviu Dehelean, condamnă decizia municipalităţii de a demola 19 case din cartierul Nufărul, în cadrul unui aşa-numit proiect de regenerare urbană ce urmăreşte mutarea locurilor de parcare de pe bulevard în spatele blocurilor şi amenajarea unor trotuare cu piste de biciclete.

"Este inacceptabil să demolezi 19 case pentru a construi 390 de parcări, totul în locul celor 400 de parcări care există în acest moment", arată comunicatul USR, care consideră că "decizia consilierilor a trecut cu buldozerul peste vieţile" proprietarilor, care nici măcar "nu au avut dreptul să-şi apere proprietăţile în şedinţa Consiliului Local".

USR aminteşte că uşurinţa cu care se fac exproprierile se datorează unei inţiative liberale, făcute la cererea primarilor locali, astfel încât "de unde exproprierea era o excepţie strictă, exclusiv pentru proiecte majore, proiecte de importanţă naţională sau zonală, parlamentarii au transformat-o într-un instrument care poate fi deturnat: exproprierile se pot face pentru orice proiect pe care primarul sau şeful de judeţ le consideră importante". 

"În 2016, mai mulţi deputaţi PNL, la presiunea liderilor locali, propuneau o lege a exproprierilor (devenită Legea 233/2018) care, lăsată în mâna baronilor locali, se poate transforma într-un instrument abuziv. Practic, dreptul de proprietate este golit de garanţii şi este abandonat după bunul plac al şefilor locali. Consiliul Local poate decide să exproprieze terenuri întregi, să demoleze zeci de case, aşa cum se întâmplă astăzi, dacă s-a stabilit că proiectul este parte din strategia de "regenerare urbană", dacă viziunea edilului cere un parc în acel loc, ba mai mult, chiar şi atunci când un partener de casă al politicienilor locali îi convinge să demareze un parteneriat public-privat pe acea proprietate".
În context, deputatul USR Silviu Dehelean a anunţat că va depune în perioada următoare un proiect de lege care să restabilească statutul proprietăţii şi să restrângă cazurile pentru care excepţia exproprierii este permisă.

"Exproprierea nu trebuie să ajungă o decizie banală, cotidiană, ci una cu caracter excepţional. Până atunci, chiar dacă sunt o soluţie facilă, la îndemână, exproprierile în Oradea trebuie realizate doar ca ultimă alternativă, după ce au fost epuizate toate celelalte variante. În cazul parcărilor, exproprierea a 19 locuinţe este o soluţie rapidă şi nepotrivită, nu soluţia corectă!", consideră USR Bihor.

Citeşte şi:

Bătaie de joc în Consiliul Local Oradea: Expropriații din zona Cantemir au fost lăsați să vorbească doar după ce hotărârea a fost luată

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
e doar inceputul...demolari, hartuiri, batjocura...
a inceput primaria sa-si bata joc de toate profesiile liberale din oradea prin trimiterea unor instiintari ca le recalculeaza impozitele pe apartamente tuturor PFA-urilor si sa se prezinte la raport, evident ca e singura din tara care a inceput aceste abuzuri semilegale. legea a proasta dar primaria, in batjocura fata de cetatean, nu face decat sa abuzeze de ea.
Postat 03 Octombrie 2019, 08:31 de Traian
Referinte
Ar fi interesant de stiut daca mai este vreun oras in romania unde exproprierile au luat asemenea amploare."În 2016, mai mulţi deputaţi PNL, la presiunea liderilor locali, propuneau o lege a exproprierilor...". Legea e pe persoana fizica,a presedintelui AMR, insusi primarul orazii.Care desigur trebuie sa fie un exemplu de urmat.Ce se intimpla in Oradea nu se intimpla nicaieri in tara,prin urmare deocamdata e liniste.Oradenii pasivi nu vor fi salvati de nimeni din exterior.Suntem o enclava in miinile unui Predator feroce.Somn usor,Oradea,wherever you are
Postat 02 Octombrie 2019, 21:47 de excalibur
Oradea mai e a oradenilor
Stau si ma crucesc: toti "peizanii" de prin satele din jur de mână cu viniturile, ajunse la "Oradgie" aplauda deciziile si "realizarile" actualei administratii, ca doar nu lor le demoleaza casele, in schimb ei stiu ce e mai bine pentru oradeni, fir-ar a naibii de treaba! Luati-l pe nebun si duceti-l la voi in sat apoi spalati-va pe cap cu el!
Postat 02 Octombrie 2019, 20:12 de oradeanbihor
Abuz
Acesta este un abuz si se încalcă grosolan constituția care spune că dreptul la proprietate este intangibil!!! Ce proprietate mai ai tu daca un consiliu local ti o poate lua când dorește? Practic suntem doar niste chiriași pe teritoriul acestei țări! Teoretic avem proprietatea, practic statul o poate lua când dorește...deci cum este cu dreptul la proprietate. În acest caz pt parcări si biciclisti....strigător la cer ...
Postat 02 Octombrie 2019, 19:44 de Adrian_Preda
Hotu' striga hotii.
Dehelean, daca ar fii dupa el ,direct le-ar trece pe numele lui...
Postat 02 Octombrie 2019, 15:50 de Kuler
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON