URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2019, 18:36

USR Bihor cere revocarea supraimpozitării cu 50% a clădirilor din Oradea nealiniate la înălţime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Bihor cere Consiliului Local Oradea revocarea HCL 697 din 2018 privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor nealiniate la înălţime şi frontul stradal.

Reprezentanţii USR consideră că "realizarea ulterioară a studiului urbanistic, care ar fi trebuit să susţină respectiva Hotărâre de Consiliu Local, şi organizarea ulterioară a unei dezbateri publice pe acest subiect nu sunt măsuri menite să schimbe în mod esenţial prevederile hotărârii menţionate, ci doar să acopere câteva vicii de procedură legală".

Potrivit comunicatului, reprezentanţii uniunii consideră ca "fezabile şi logice" argumentele Primăriei privind necesitatea dezvoltării oraşului, dar nu şi modalităţile prin care administraţia locală vrea să implementeze acest deziderat. "Considerăm oportună o răsturnare a unghiului de abordare, în sensul stimulării şi sprijinirii proprietarilor în direcţia alinierii clădirilor şi nu o sancţionare a celor care nu se încadrează în noua abordare a municipalităţii".

"Stimulare, nu supraimpozitare!"

USR apreciază că progresul se poate obţine prin "măsuri de relaxare şi stimulare fiscala" care să dispună pentru viitor şi "nu retroactiv, prin încălcarea drepturilor cetăţenilor".

"Considerăm că genul acesta de hotărâri creează un precedent periculos, iar dacă prevederile Constituţiei sunt atât de facil de ocolit şi orice Consiliu Local o poate face, nu putem decât să sperăm că următorii consilieri locali nu vor decide ca orădenii trebuie să plătească un impozit cu 50% mai mare pentru alte "culpe" inventate pe loc, că au acoperiş într-o parte, număr impar de ferestre sau un burlan cu degajament", a declarat preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu (foto).

Regulament suspendat

"Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit", instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 697/2018, este în prezent suspendat, după ce Instituţia Prefectului Bihor a cerut revocarea acestuia în instanţă în noiembrie anul trecut.

Municipalitatea vrea să îşi apere poziţia în cadrul procesului cu ajutorul unui studiu urbanistic privind potenţialul de supraînălţare al clădirilor din zona ultracentrală comandat firmei Planwerk.

Potrivit documentului, 93 de case de pe 19 străzi ultracentrale pot fi transformate în investiţii rentabile pentru proprietari şi municipalitate. Studiul urmează să fie supus dezbaterii publice în cursul acestei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Patul lui Procust
O impunere asupra modificarii proprietatii private este un abuz. De ce nu ii despagubeste pe cei pe care doreste sa ii demoleze dupa valoarea potentiala calculata conform studiului urbanistic de firma Planwerk. Miine poate va avea un alt vis frunos primarul si va dori sa vada din primarie cimitirul. Va fi o casa cu regim de inaltieme de P+M considerata etalon, iar cladirile din zona cu P+1, sau mai mari vor trebuii sa se alinieze la acel regim de inaltime. Oare de unde s-a inspirat primarul nostru cu aceste alinieri, respectiv cu dubla masura?
Postat 11 Februarie 2019, 20:52 de point-P-I
Ferma animalelor
"USR Bihor cere revocarea"..."Considerăm că genul acesta de hotărâri creează un precedent periculos"...buna dimineata,bine ati venit in oradea.Tocmai se facu un studiu profesionist in valoare de 26.000€ care estimeaza multiplicarea de 5-6 ori a valorii imobiliare din zona centrala.Programul poate fi usor extins si la cetateni,stiut fiind ca barbatii blonzi ,inalti ,cu ochi albastri sunt mult mai dezirabili pentru omenire.Unii pot fi chiar presedinti in tari de mina a doua.Bibliografie,material didactic: lebensborn.
Postat 11 Februarie 2019, 19:29 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON