URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2020, 20:03

Un oraș, două stațiuni! Oradea vrea și titlul de stațiune balneară

Un oraș, două stațiuni! Oradea vrea și titlul de stațiune balneară (foto: familytravel.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea vrea să obţină pe lângă titlul de staţiune turistică de interes naţional şi pe cel de staţiune balneară cu caracter permanent. Consiliul Local a mandatat, vineri, Agenţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) să întocmească şi să depună la Ministerul Sănătăţii documentaţia pentru obţinerea titlului de staţiune balneară.

"Astăzi, în municipiu apa geotermală este folosită doar la încălzire. Există un singur centru care aplică o schemă de tratament medical cu apă geotermală. Obţinerea titlului de staţiune balneară le-ar facilita agenţilor economici din oraş accesarea de fonduri europene pentru acest domeniu", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul APTOR, Mihai Jurca.

Puterea apelor vindecătoare...

Odată adoptată Hotărârea de Consiliu Local, APTOR va face demersuri pe lângă Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie pentru documentarea ştiinţifică a calităţilor curative apelor din rezervei geotermală a oraşului.

"Vom lua legătura cu Institutul Naţional de Balneologie care va face studii cu privire la calităţile apei şi va formula recomandări cu privire la afecţiunile pe care le poate trata cu succes. Ulterior, când documentaţia va fi completă o vom depune la Ministerul Sănătăţii spre avizare", a spus Jurca.

Potrivit directorului APTOR, pentru a îndeplini condițiile necesare autorizării, staţiunea balneară Oradea va cuprinde centrul istoric al oraşului, malurile şi lunca Crişului Repede şi zona dinspre campusul universitar cu săli de evenimente şi viitoarea sală polivalentă.

Blocat la Ministerul Justiţiei

Arealul ales este similar zonei pentru care APTOR a făcut încă de la începutul anului trecut demersuri pentru obţinerea titlului de staţiune turistică de interes naţional.

"Din păcate viteza de procesare a documentelor nu depinde de noi. Pentru titlul de staţiune turistică avem toate avizele, mai puţin cel de la Ministerul Justiţiei. Cum mai multe localităţi au cerut acest titlu şi au fost trecute toate trecute pe o singură listă, atunci când unele documentaţii s-au dovedit incomplete ministerul a respins toată lista", a explicat Jurca.

Potrivit directorului APTOR, acesta va face demersuri ca Oradea şi alte localităţi care au documentaţiile complete să fie trecute pe o listă separată pentru a grăbi finalizarea demersurilor oficiale.

Obţinerea titlului de staţiune turistică, la fel ca şi cel de staţiune balneară, va permite oraşului să obţine fonduri nerambursabile sau guvernamentale pentru dezvoltarea celor două domenii, va creşte vizibilitatea oraşului şi numărul de turişti atraşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Daca atât îți poate capul, atunci atât sa rămâi.
Postat 29 Februarie 2020, 11:34 de Sandu2100
Fix așa trebuie să arate o stațiune de odihnă și/sau tratament !?!
Șantiere de la un cap la atul, blocaje în circulație, supraaglomerație peste tot !?! Fix asta îi mai lipsea "chelului" ... tichia de șef de stațiune !?!
Postat 29 Februarie 2020, 10:03 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON