URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2019, 13:57

Un bărbat din Oradea a tăiat porcul... în spatele blocului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean din strada Aluminei 87 din cartierul Rogerius a fost amendat luni dimineaţă de Poliţia Locală, după ce a fost surprins în timp ce tranşa, ajutat de prieteni, un porc în spatele blocului.

Tranşat în Rogerius

Poliţiştii locali au fost alertaţi de mai mulţi vecini revoltaţi de imaginea măcelului derulat în plină zi în faţa garajelor de la demisolul blocului.

"Primul apel, pentru că am primit mai multe sesizări, a fost primit la ora 9 şi 2 minute. La ora 9 şi 15 o echipă de agenţi era deja la faţa locului, unde a surprins mai mulţi bărbaţi în timp ce tranşau un porc", a declarat BIHOREANULUI directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi.

Potrivit directorului, proprietarul porcului a fost amendat cu 1.000 lei în baza Legii 61 din 1991, care sancţionează faptele de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

"Au provocat indignarea vecinilor. Trăim la oraş, nu se poate să tai porcul în faţa blocului. Sincer, nici n-am mai primit astfel de reclamaţii până acum", a declarat Beltechi.

Cumpărat din Biharia

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit inspectorilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Bihor, orădeanul a cumpărat animalul pentru sacrificat din comuna Biharia, unde l-a și înjunghiat și ar fi putut să îl şi tranşeze, chiar dacă ar fi preparat ulterior carnea acasă.

"Am fost la faţa locului împreună cu Poliţia Locală şi am aflat că porcul provine dintr-o curte din Biharia. Trebuia să-l taie acolo în curte, nu să vadă toată lumea cum tranşează porcul în oraş sub geamurile vecinilor. De altfel, oamenii au înţeles că au greşit şi au şi băgat porcul tăiat în garaj", a explicat şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Potrivit directorului, inspectorii veterinari au prelevat probe din carnea animalului pentru a vedea dacă nu a suferit de trichineloza. Rezultatele au ieşit negative, iar carnea poate fi consumată fără probleme.

Totuşi, orădeanul amendat poate considera că anul acesta a avut de Crăciun o scumpete de porc…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
...
Eu din anii’90 îmi amintesc că bărbații erau cu adevărat BĂRBAȚI, nu se jigneau ca muierile în virtual, când aveau o problemă o rezolvau față în față. Vinetele coapte, porcii înjunghiați, vopsitu/ziditu balcoanelor sau împrejmuitu cu garduri erau doar obiceiuri obsolete a unei populații dezrădăcinate, sechelele au rămas.
Postat 10 Decembrie 2019, 09:22 de User anonimizat
excalibur
Unii ca tine mai trăiesc în anii 90' restul s-au dezvoltat
Postat 09 Decembrie 2019, 23:33 de Sandu1206
Zero absolut aka nulltime
Am citiva clienti cu care nu schimb idei.Totusi,imi permit o intrebare: "Nu poti trai fara mine? Virsta frageda iti provoaca mai multe erectii decit poti duce?"...Asteapta si tu the 50's.Postarile vin natural,nu ma screm,ceva eruditie mai gasesc,old timer,nu-s pensionar,doar freelancer,at the moment.De aia sunt usor sensibil la dezvoltare,enhancement,development,whatever...Deocamdata ura e la nivel cortical,sub control,dar se apropie constant de creierul reptilian.Apropo,stiai ca ai si tu creier de reptila?
Postat 09 Decembrie 2019, 22:32 de excalibur
Saracul cacofon
Cu cat mai mult te zbati sa pari erudit(cu expresii pa inglish , postari muncite si indelung editate) pe atat de mult ne confirmi ca totul este, in cazul tau sarmane pensionar, doar spoiala si praf in ochi. Mai lasa ura deoparte si imbatraneste frumos.
Postat 09 Decembrie 2019, 22:13 de Neutryno
"Batraneii comunisti"
Am citiva clienti care sunt victimele legii atractiei.Atractiei universale.Batrineii comunisti e leat cu Unicul,Pogoritorul civilizatiei pe meleagurile oradene, direct din arealul infractional tileagd-alesd-vadu crisului, un vaslui in miniatura.Desigur,anii trec altfel intr-un jilt regal.In plus,NORMALUL este o notiune pe care EL INSUSI o stabileste, via "votul exclusiv al reprezentantilor pnl".Ai naibii magistrati,si ei e grei de cap,si trogloditi,opozanti de circumstanta ai "dezvoltarii"... ca contesta insasi normalitatea pe care EL a instituit-o.Ei,aci e vorba de o lege facuta de dinozauri comunisti,pe cind MIELUL zburda pe bancile facultatii, legea 61 din 1991.Cum naiba se face ca prin anii 90' era o obisnuinta Ignatul printre blocuri.Beauty is in the eye of the beholder
Postat 09 Decembrie 2019, 22:06 de excalibur
Batraneii comunisti
Aceiasi jalnici comentatori anti Bolojan comenteaza din nou aiurea. In mod sigur primarul insusi a mers pe Aluminei sa rupa amenda. Inapoi la subiect: nu e normal sa tai porcul pe domeniul public(ala pe care nu vrei sa-l cureti, dar stii sa chemi primaria sa o faca), ci il tai pe proprietatea ta privata. Sau in casa/apartament. Ori, daca nu, am putea sa facem ce vrem, de ex. vatra de foc in parc sa frigem micii si sa pregatim zacusca sau sa schimbam uleiul la masina in strada?
Postat 09 Decembrie 2019, 20:59 de Neutryno
Un oras de delatori
Nu zic ca e normal sa tai porcul in fata blocului,dar sa-l incadrezi urgent la "încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice" si mai ales 1000 lei amenda ,fara discutii,fara ezitari,fara dubii cognitive...este tipic orasului nazist oradea,unde GEheime STaats POlizei face legea fuhrer-ului.Exista si o aplicatie pe telefon,Oradea City report, unde oradenii revoltati,frustrati,ne(copulati) pot furniza marfa acestui organ,"degraba varsatoriu de singe",ce vegheaza pentru liniste,ordine,dezvoltare...cu chitantierul in mina...Dom'le ,ce sa fac,uite aveti o reclamatie pe city report, trebe sa va amendez.Nu se specifica cine a decis incadrarea si cuantumul amenzii,sau insusi DOMNUL DIRECTOR al politiei locale.E si dinsul doar un director,precum colegul Stanecula,probabil in afara legii aplicabila celor multi si neputinciosi."Oradea faptelor bune" e doar la inceput
Postat 09 Decembrie 2019, 20:30 de excalibur
ce sa zici...
Acum 20 de ani se taiau cu zecile pe la blocuri, acuma cica "ne-am civilizat"; daca in asta consta civilizarea noastra, vai si amar. Nu cred ca s-a incalcat nici o norma de convietuire sociala; o sa vedeti ca in curand o sa se interzica sa se taie si in curte la casa, deja au incercat asta ca ziceau ca trebuie impuscat, ca este chinuit etc... Doar marile companii trebuie sa isi vanda produsele lor infecte, oamenii nu mai au voie sa produca in particular nimic.
Postat 09 Decembrie 2019, 19:45 de artistul
porc mai scump
Si altii l-au taiat.... de pe lista :))
Postat 09 Decembrie 2019, 18:16 de smiley63
Ăștia sunt votanții lui Bolojan !?!
Taie porcul și plătesc dublu decât face !?!
Postat 09 Decembrie 2019, 18:08 de CrisDumi
@salontanu
Nu s-a dilit lumea, ci s-a civilizat. Daca vreti traditii poti asista si acum la taierea porcului la tine in sat.
Postat 09 Decembrie 2019, 15:12 de unul
Bravo!
S-a dilit lumea. S-au luat dupa capul UE. Cand eram copil asistam la taierea porcului si n-am patit nimic. Generatiile noi sa nu cumva sa le atingi un pic ca guitaie ca din gura de sarpe. Copii facuti in incubator!
Postat 09 Decembrie 2019, 14:53 de Salontanu
...
Nimic nou, înainte îl tăia la celălalt garaj de vizavi devenit parcare/spațiu verde, greu procesu de civilizare.
Postat 09 Decembrie 2019, 14:29 de User anonimizat
balcan+transylvania=
Back to the 90s
Postat 09 Decembrie 2019, 14:29 de Mathias
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON