URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 18:50

Studenții de la Medicină au "jucării" noi. Clubul Rotaract a donat aparatură în valoare de 4.000 euro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Clubului Rotaract au dus, miercuri, la sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea mai multe echipamente şi aparaturi în valoare de circa 4.000 euro, între care un microscop şi un manechin pentru resuscitare.

Donaţia a fost posibilă după ce voluntarii Rotaract au organizat, în iarnă, o nouă ediţie a proiectului "O cană de fericire", în cadrul căruia au strâns bani vânzând vin fiert şi ceai la Târgul de Crăciun.

Aparatură nouă

Căsuţa "O cană de fericire" a fost deschisă timp de trei săptămâni, iar fondurile obţinute au fost folosite pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu.

Donaţia făcută miercuri de Clubul Rotaract către FMF constă într-un manechin pentru resuscitare, un manechin de intubaţie, un pulsoximetru, un glucometru, un tensiometru, un spirometru, o trusă de prim ajutor avansata ALS, un microscop digital şi preparate histologice ataşate, respectiv un microscop digital didactic, având şi el preparate histologice ataşate.

Aparaturile au fost achiziţionate în urma consultărilor cu liderii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO). 

"Pe parcursul studenţiei m-am lovit de neajunsuri. Am vorbit cu colegii mei mici, care şi ei se lovesc de aceleaşi lipsuri, cu profesorii şi cu conducerea facultăţii şi am ajuns la o concluzie legată de echipamentele de care avem nevoie", a spus George Mihele, student în anul V şi preşedintele ASMO.   

Pentru Liceul Ghibu cei de la Rotaract au cumpărat trei videoproiectoare, în timp ce pentru Liceul Iuliu Maniu au achiziţionat o nişă pentru experimente chimice. Valoarea totală a echipamentelor achiziţionate se ridică la suma de circa 6.000 euro. 

"În calitate de voluntari nu facem nimic altceva decât să alocăm puţin timp pentru a identifica şi rezolva anumite probleme din societate. Adevărata admiraţie o merită oamenii darnici care ne ajută", a spus preşedintele Clubului Rotaract, Octavian Boldea.

Conducere absentă

La despachetarea aparatelor au luat parte reprezentanţii Rotaract, precum şi studenţi din ASMO. Nu şi reprezentaţi ai conducerii Facultăţii de Medicină!

Deşi fusese chemată să asiste la momentul predării echipamentelor, prodecana FMF Pallag Anamaria n-a fost prezentă pretextând că are o şedinţă. În schimb, i-a invitat ulterior pe membrii Rotaract în Decanat, aceştia chemând şi jurnaliştii să asiste la întâlnire.

"Peste 2.000 de studenţi vor beneficia de aceste noi aparaturi. Studenţii noştri studiază în anul I biologie moleculară, deci au nevoie de microscop. Noi am achiziţionat câteva anul trecut, dar acesta este mult mai performant", a spus prodecana FMF.

Totuşi, Pallag a părut să nu ştie detalii despre donaţia generoasă pe care tocmai o primise Facultatea şi a recunoscut că nici măcar nu le-a văzut, ci urmează să le inspecteze. De altfel, a vorbit despre alte investiţii pe care FMF le are în plan şi nu despre aparatele tocmai primite.

Studenţii vor putea folosi noile echipamente imediat după vacanţa de primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON