URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 12:39

Statuia lui Emanuil Gojdu ar putea fi amplasată în Parcul 1 Decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei ani de când a fost demontată din Piaţa Unirii şi abandonată în ştrandul Ioşia, iar apoi în curtea Cetăţii, statuia avocatului orădean Emanuil Gojdu ar putea să-şi regăsească locul în oraş.

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a obţinut acordul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de a amplasa statuia în Parcul 1 Decembrie 1918, aproape de Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Mai precis, statuia ar urma să fie amplasată lângă poarta aflată vizavi de strada Spiru Haret, unde se află Colegiul.  

"Fundaţia a propus acest amplasament, iar Comisia şi-a dat acordul. Urmează să analizeze propunerea şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice", a declarat şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Înainte de a fi reaşezată, statuia va fi şi reabilitată, acum fiind într-o avansată stare de degradare. În plus, când a fost demontată din Piaţa Unirii, a fost tăiată în trei bucăţi, pentru a putea fi mai uşor transportată.

Totodată, în noul amplasament, monumentul va avea un soclu mai mic.

Citeşte pe această temă şi articolul: Salvaţi-l pe Gojdu! Primăria Oradea, "pârâtă" la Guvern pentru că a abandonat statuia lui Emanuil Gojdu în Ştrandul Ioşia (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@pinonel
Taricel cu ungurel au semnat moartea Fundatiunii Gojdu, Bolojan din rolul lui chiar nu a avut nimic de a face, singura implicare fiind apartenenta la acelasi partid, deci donarea a peste 3 mld de euro ungurilor. Aia primul lucru le-au vandut unor firme de partid, repede repede, ca apoi sa nu se mai poata face nimic (nu is mai buni ca noi, inca vor Ardealul). Ori Gojdu asta chiar a vrut sa dea o sansa poporului. Cred ca daca mai traia prefera sa dea foc la toate averile cand vedea ce popor de nemernici suntem. Imi pare rau ca oamenii aia erau romani, imi pare rau de Tutea ca a sufeit atat, ca Maniu s-a luptat pentru nimic si ca toti cei din '89 si inchisorile comuniste politice au suferit degeaba. Noi ne-am asigurat ca ne batem joc de sacrificiile lor sa ne ducem de unde incercau ei sa ne scoata. Pacat, puteam fi mult mai departe de unde suntem azi. Dar noi vedem doar ca nu punem o statuie la care sa poata da altii o m.... Atat ne e respectul, punem o statuie ca mai departe de asta deloc. Cati absolventi de Gojdu chiar stiu cine a fost omu ala? Au macar la intrarea in scoala, la inceput de ciclu scolar, o ora 2 sau 3 despre viata si activitatea lui? Daca nu, sa ii schimbe numele in Liceul Videle ca inseamna ca nu merita mai mult. Macar asa poate avem si noi premier oradean
Postat 21 Aprilie 2018, 02:20 de poiu
Autorul „morar”
Ca o piatră de moară i s-a făcut capul, umflat ca la ploşniţă, primarului, citind pozele din cărţile „Bolombergului” cu abilităţile dobândite „la” Gojdu. Un întreg mandat (primul), şi-a măcinat ideile până le-a făcut praf. În campanie, piatra de moară i s-a ciobit şi, prin manoperă, a reuşit să-l facă pe cubetele Mălan. Degrabă cioplitor de cubeţi şi adept al productivităţii crescute („prin munca suplimentară sâmbăta”), l-a învestit pe vice cu gestionarea cubeţilor produşi pe stoc – semn al originii sănătoase a vizunii capitaliste asupra mijloacelor de producţie. În patru ani a pavat cu cubeţi cât nu s-a reuşit în cei 100 de ani de Republică. Udat cu sudoarea morarului, cubetele a înverzit. Aşa am ajuns ca, din dorinţa edilului de a-şi arăta puterea de deformaţie, Birta să se ocupe de cubeţii verzi. Studiile estivale prin corespondenţă la I.N.A. şi-au pus amprenta ca şi pe miliţieni, motiv pentru care a dispus ca vice-primul să planteze copacii pe strada Alecsandri „cu verdele în sus”. Ar fi putut să-i ajungă atât. Aflăm acum, că ucenicia şi-a făcut-o tâind statuia lui Gojdu în trei bucăţi pentru o ”instalaţie culturală” nefuncţională în curtea ştrandului. După modelul francez în relaţia cu „tizul” Bashar-al Asad, ar trebui să i se retragă diploma de bacalureat.
Postat 20 Aprilie 2018, 16:34 de eutanasiu
Cum te face viata sa lingi unde ai scuipat...
... nu-i asa, birtinezule?! Parca tu erai secretar general al guvernului care a renuntat la toata averea Fundatiei Gojdu duin Ungaria?! Unu, doua miliarde de euro, o nimica toata... Tot tu ai fost cel care ai aruncat la gunoi, la propriu, statuia lui Gojdu, patronul liceului unde te-ai scolit (vorba vine!). Si acum legea, care a fost mult prea blanda cu tine si cu gasca ta, te obliga sa-i (re)pui bustul pe piedestal.... cum ziceam in titlu....
Postat 20 Aprilie 2018, 12:20 de pinonel
Dani-e-let
Vezi ca poate ai treaba la statuia lui Mihai Viteazul, numa sa iei o funie groasă și săpun. Ca deocamdata sexul de la statuie a avut mai multă importanță decât protestul tau.
Postat 20 Aprilie 2018, 01:59 de Sandu1201
jalnic
Inițial întâiul om al urbei, cârmafiul nepereche, atrăgător de fonduri europene înțelese doar de mintea lui, promisese re - locarea în Piața Emanuil Gojdu! Iar s-a răsucit ?
Postat 19 Aprilie 2018, 18:01 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON