URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2019, 18:53

Statuia generalului Traian Moşoiu a fost reabilitată înaintea manifestărilor din 20 aprilie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a anunţat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reabilitare a statuii generalului Traian Moşoiu precum şi a piaţetei din jurul acesteia.

Sâmbătă, la împlinirea a 100 de ani de când armata condusă de Moşoiu a eliberat Oradea, vor avea loc numeroase manifestări în centrul oraşului, în program fiind prevăzute alocuţiuni şi depuneri de coroane la statuia generalului.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, lucrările de reabilitare au început pe 20 martie sub supravegherea restauratorului Lipot Ştefan, angajat al Muzeului Oraşului Oradea, expert în domeniul restaurare-conservare bunuri de patrimoniu din ceramică, metal, porţelan şi sticlă.

Lucrările au cuprins reabilitarea statuii, a soclului, reamenajarea scuarului în contextul urban şi iluminatul arhitectural, acestea costând 255.500 lei fără TVA.

Finisajele şi volumetria soclului bustului Generalului Traian Moşoiu au fost refăcute, lucrările cuprinzând înlocuirea soclului, un nou sistem de iluminat arhitectural, refacerea spaţiului verde, precum şi a aleilor pietonale din piaţetă, au transmis reprezentanţii Primăriei.

Proiectul a fost derulat de municipiul Oradea prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, ca administrator al monumentelor de for public. Lucrările au fost executate de SC Flodor Transcom SRL, firmă selectată prin procedură de achiziţie publică.

Reabilitarea monumentului a făcut parte din stategia de dezvoltare urbanistică a municipiului Oradea, care cuprinde şi reorganizarea funcţională a unor zone importante din oraş.

Bustul a fost realizat în anul 1992 de sculptorul Teodor Zamfirescu, din bronz turnat, la iniţiativa şi având contribuţia cadrelor din Ministerul Apărării şi Ministerului de Interne şi a companiei Marmura Vaşcău, iar soclul a fost conceput de arhitectul Lungu Mircea Călin.

"Prin reabilitarea monumentului de for public s-au păstrat toate elementele prin care se aduce la cunoştinţa publicului numele autorului şi al iniţiatorilor, membrii Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne, conform plăcuţelor amplasate pe monument", se mai arată în comunicat.

Amenajarea din jurul soclului s-a făcut în formă circulară, având în centru soclul, din acelaşi tip de piatră ca şi registrul inferior al soclului.

Reprezentanţii municipalităţii subliniază că Traian Moşoiu a avut o contribuţie însemnată la instaurarea administraţiei româneşti în Oradea. În cadrul manifestărilor care vor avea loc sâmbătă la împlinirea a 100 de ani de la intrarea în oraş a Armatei Române vor avea loc manifestări şi la statuia lui Traian Moşoiu.

Vezi aici programul complet al zilei!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON