URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2017, 10:32

SOS Bihorean: Profesoara Emilia Negru a lansat un volum dedicat folclorului din judeţ (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, fiind vorba, de astă dată, despre un volum privind lumea satului bihorean, cu elementele tradiţionale ce-l definesc.

Scrisă de profesoara Emilia Negru, cartea, intitulată "Semn. Ornament. Simbol bihorean", reprezintă lucrarea sa de grad şi este structurată pe mai multe capitole. Autoarea abordează, aici, aspecte privind cultura populară şi modul cum ea este reprezentată prin picturi, ţesături şi arhitectură. Simbolurile îi sunt prezentate şi explicate, scopul principal al scrierii cărţii ţinând atât de latura sa informativă, cât mai ales de cea didactică.

În faţa unui public numeros, moderator al evenimenului a fost Cristina Puşcaş, muzeograf al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. "Este o carte care aminteşte de tradiţii, simboluri, despre ce înseamnă arta populară. (…) Chiar şi o ladă de zestre transmite ceva despre cultura populară, iar copiii de acum au datoria de a preţui arta populară, tradiţia şi simbolurile", a spus Cristina Puşcaş.

La cuvânt a urmat sculptorul Cornel Durgheu, care a făcut câteva precizări privind rolul cărţii şi ceea ce prezintă aceasta în esenţă - ornamentica şi simbolistica motivelor populare româneşti în arta plastică. "Doamna profesoară a adunat calităţile sale de dascăl şi le transmite către copii", a spus acesta, făcând referire la structura şi conţinutul volumului.

Tot despre conţinutul cărţii a vorbit Mircea Boţog, inspector şcolar de specialitate pentru arte. "Cartea conţine simboluri şi elemente plastice pe care le avem în noi. (…) Noi suntem legaţi de ceea ce este în volum, elemente cu care rezonăm. (…) Suntem conectaţi prin acelaşi material tradiţional, prin aceleaşi valori", a arătat Boţog.

Cuvântul final i-a aparţinut autoarei. După adresarea cuvenitelor mulţumiri celor care au sprijinit-o în publicarea lucrării, aceasta a precizat că "aici avem limbajul străbunilor noştri. (…) M-am gândit atât la descoperirea, cât şi la conservarea elementelor de patrimoniu. (…) Cartea poate fi o resursă didactică, dar, chiar dacă nu predaţi arte plastice, veţi descoperi aici lucruri inedite".

În cadrul aceluiaşi eveniment, cei curioşi au putut admira o serie de fotografii realizate de Cristian Negru, bibliotecar la Muzeul Cetăţii, în cadrul Târgului Meşterilor Populari din acest an.

La finalul lansării, autoarea a acordat autografe. Cartea, apărută la Editura Duran´s, va putea fi găsită în bibliotecile publice şi cele şcolare din Oradea şi Bihor.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON