URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2019, 14:28

Semne de criză: Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri în Oradea a scăzut cu 21% faţă de 2017

Sectorul construcţiilor pare să cunoască o perioadă de încetinire. Potrivit raportului de activitate al Instituţiei Arhitectului Şef pentru anul 2018, anul trecut numărul autorizaţiilor de construire eliberate de municipalitate a scăzut cu circa 8% faţă de anul 2017.

După creşteri succesive, de la 1.205 de autorizaţii de construire eliberate în Oradea în 2014, la 2.889 eliberate în 2017, anul trecut numărul acestora a scăzut în premieră la 2.657, ceea ce ar putea indica o intrare în declin a sectorului dezvoltărilor imobiliare.

"Nu ştiu motivele"

"Numărul autorizaţiilor de construire eliberate a scăzut cu scăzut cu 8%. Cifra nu este fantastic de elocventă. Autorizaţia de Construire este aceeaşi pentru o casă, ca pentru un bloc. Probabil mai important este volumul construit", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Arhitectul şef a refuzat să precizeze cauza acestei scăderi. "Nu ştiu motivele", a spus Fortiş.

Cert este însă că, pe tipuri de construcţii, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri a cunoscut o scădere cu 21,4%, iar a celor pentru reţele a crescut cu 14,4%.

Potrivit raportului IAS, scăderea de anul trecut poate fi doar un semnal în condiţiile în care numărul autorizaţiilor emise în 2018 este în continuare mai mare cu 6,7% faţă de media ultimilor 5 ani.

3 x reclamaţii

Dacă numărul autorizaţiilor de construire a intrat anul trecut pe un trend descendent, cel al sesizărilor şi reclamaţiilor aproape că s-a triplat, de la 110 în 2017 la 285 în 2018.

Potrivit arhitectului şef al oraşului, creşterea a intervenit pe fondul aplicării prevederilor Planului Urbanistic General adoptat de municipalitate în octombrie 2016. "Aplicarea prevederilor din PUG a dus la fricţiuni şi disconfort în unele zone ale oraşului", a spus Radu Fortiş.

Specialistul a exemplificat cu zona de dealuri a oraşului, văzută prin PUG ca strict agricolă. "În zona de dealuri avem zone cu interdicţie de construire. Pentru că acestea sunt incluse în categoria vii şi livezi se poate construi pe o suprafaţă de doar 10% şi strict dependinţe agricole", a spus Fortiş.

Arhitectul şef a afirmat că municipalitatea încearcă să deblocheze aceste situaţii prin reglementarea fiecărui caz în parte, astfel încât proprietarii parcelelor care au în vecinătate reţele de apă sau canalizare să poată, totuşi, construi pe terenul lor.

Mai multe taxe de urgenţă

Un trend ascendent s-a înregistrat anul trecut şi în cazul Certificatelor de Urbanism, al căror număr a crescut cu 4%, de la 6.949 în 2017 la 7.227 în 2018. Certificatul de Urbanism este un document de informare care îi permite solicitantului să afle dacă şi cum poate construi pe un anumit amplasament, dar nu ţine loc de Autorizaţie de Construire.

IAS a eliberat şi în 2018 documente în regim de urgenţă. Numărul Certificatelor de Urbanism eliberate în doar două zile în schimbul unei taxe de 150 lei a fost de 2.022, faţă de 5.205 eliberate în regim normal. La fel, municipalitatea a eliberat în termen de cinci zile, în schimbul unei taxe de 500 lei, 816 autorizaţii de construire, faţă de 1.962 eliberate în regim normal.

"În  anul 2018 numărul documentelor emise în regim de urgenţă a crescut cu 1,6% faţă de 2017", se menţionează în raportul de activitate al IAS pentru anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu e criza. E corectie.
Nu e criza. E doar inceputul revenirii la normalitate pt ca piata din Oradea e doar pt prosti, adica pt prostii care fac greseala de a cumpara ceva.
Postat 19 Februarie 2019, 09:01 de DF
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON