URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 18:42

Şedinţă record! Consilierii locali au adoptat 451 de hotărâri într-o singură oră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă cu număr record Hotărâri de Consiliu Local. Întruniţi în cadrul ultimelor dezbateri din 2017, aleşii orădenilor au discutat joi 451 de hotărâri într-o singură oră, ceea ce înseamnă, în medie, una la 8 secunde.

Supraimpozitare

Acest lucru a fost posibil doar pentru că viceprimarul Florin Birta a cerut votarea în bloc a unui număr de 221 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% în cursul anului 2018 a tot atâtea clădiri neîntreţinute. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu 21 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD s-au exprimat împotrivă.

Deşi absent de la şedinţă, primarul Ilie Bolojan a pledat în mod constant în favoarea acestor supraimpozitări. "Scopul este de a genera comportamente care urmăresc scăderea numărului de clădiri cu faţade neîngrijite care sluţesc imaginea oraşului Oradea. Vrem să avem un centru istoric care oferă condiţii bune pentru orădeni şi turişti", a declarat Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit edilului, vor mai fi supraimpozitaţi cu 50% proprietarii unui număr de 20 de spaţii comerciale ţinute închise în zona centrală a 17 terenuri fără construcţii din zona centrală şi alte 80 de amplasamente situate pe arterele principale.

La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 50% proprietarii a 3.000 de case situate pe artere pe care Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca locuitorii să se racordeze la ele. CAO a notificat deja orădenii că sunt pasibili să plătească de anul viitor un impozit majorat, iar 600 dintre aceştia şi-au semnat contractele.

Se exceptează!

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au modificat regulamentul privind stabilirea condiţiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile nereabilitate.

Potrivit modificărilor făcute, "în situaţia în care partea de faţadă şi de acoperiş care delimitează fizic o proprietate exclusivă (apartament, spaţiu cu altă destinaţie) este bine întreţinută, acelui proprietar i se va suspenda măsura supraimpozitării".

Pentru ca acest lucru să se întâmple, construcţia va trebui să aibă toate elementele componente ale anvelopei, de la învelitoare la tâmplării, întreţinute şi cu un aspect îngrijit, să nu existe niciun element al acesteia lipsă sau modificat, iar cromatica faţadei să fie unitară.

În plus, pentru a fi scutit de supraimpozitarea cu 500%, proprietarul clădirii va trebui să depună la Primărie înainte de 30 septembrie o declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial prin care se angajează să acopere cota parte care îi revine din cheltuielile cu reabilitarea părţilor comune, extras de Coală Funciară şi un releveu din care să reiasă părţile deţinute în proprietate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca locuitorii să se racordeze la ele......
Sper ca nu va referiti si la pseudo-canalizarea realizata/nerealizata de SC CristiCom pe asa-zisul proiect "Depoluare parau Paris ",nefinalizata si fara a fi data in primire Companiei de Apa Oradea.Pe timp ploios,apa menajera, provenita de la canalizarile imobilelor de pe deal,nedescoperite si necuprinse in proiectul, initiat pe fuga de primarul Ilie Bolojan si fuserit de SC RonoAqua SRL,se deverseaza pe valea acum intubata a paraului Paris.Vorbim de tronsonul 2 al proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea",zona blocurilor Z - Spitalul Clinic de Urgenta Oradea(iar fara canalizare !!??),zona pasarelei Doja-Pasteur,zona brutariei Cheregi precum si in zona rambleul CFR Doja-Pasteur.Ei,hai sa vedem ce va spune si DNA-ul,daca asa bine stam pe pozitie.
Postat 22 Decembrie 2017, 01:28 de platona
Dictatura..
Și cum e aia cu legi in folosul infractorilor? Sunt alea date de parlament sau astea date de pmo?
Postat 22 Decembrie 2017, 00:21 de User anonimizat
License to kill
Ce ocupatie placuta si-au inventat administratorii urbei cu aceste supraimpozitari,cu regulamente intortocheate,cu comisii,cu declaratii pe proprie raspundere,cu autentificare notariala,cu extras CF si bineinteles cu RELEVEU. E stare de Forta Majora.O minoritate care a reusit sa se catere la butoanele orasului e in razboi declarat cu propriii cetateni.Problema asta nu se mai rezolva prin vot...Run for your life
Postat 21 Decembrie 2017, 20:16 de excalibur
Pachet de "221 de hotarari" ... votate si adoptate "in bloc" !?!
Dragi oradeni, va dau o veste buna !?! Niciuna dintre cele 221 de hotarari nu sunt valabile, conform legii, asa ca refuzati plata supraimpozitarii si adresati-va contenciosului administrativ, odata cu sesizarea catre Prefectura !?! Orice HCL trebuue sa aiba, distinct, o expunere de motive (care poate fi aceeasi la toate cele 221), cate un raport de specialitate si cate o hotarare propriu-zisa !?! Votul priveste, individual, fiecare raport si hotarare ... fiind nelegale toate cele care nu respecta procedura individualizarii !?! Prefectul ar trebui sa stie acest lucru, avand in vedere faptul ca este garantul respectarii prevederilor legale de acest fel !?!
Postat 21 Decembrie 2017, 19:54 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON