URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2018, 19:20

Schimbarea la faţă: Investiţii europene de încă 82 milioane euro în modernizarea Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aproabat, luni, mai multe proiecte de hotărâre privind implementarea unor proiecte europene în valoare de circa 80 milioane euro.

"Estimăm că până la sfârşitul acestei luni, vom semna toate aceste contracte de finanţare", a anunțat primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Şedinţa anului 2018

"Aceasta este cea mai importantă şedinţă din 2018 pentru că aprobăm ultimele materiale înainte de semnarea contractelor de finanţare pentru proiecte foarte importante în valoare de 82 milioane euro", a completat edilul (foto).

Pe lista investiţiilor se numără lucrări deja finalizate, care urmează să fie decontate din bani europeni, cum ar fi reabilitarea străzii Vasile Alecsandri şi transformarea ei în arteră pietonală, sau lucrări la care orădenii doar îndrăzneau să viseze în urmă cu câţiva ani, ca de pildă amenajarea de pasaje pentru mutarea în subteran a traficului auto din Centrul Civic, fapt care ar permite transformarea Pieţei Emanuil Gojdu în arteră pietonală.

Proiectele vizate de municipalitate au fost deja prezentate public în diferite faze de pregătire a acestora.

Cu maşina sub piaţă...

Primul şi cel mai mare proiect amintit de primarul Ilie Bolojan a fost realizarea coridorului de mobilitate pe direcţia străzilor Piaţa Gojdu - Vasile Alecsandri, care cuprinde mai multe investiţii distincte.

Lista lucrărilor este deschisă de construcţia pasajului din zona Catedralei Ortodoxe care va muta traficul auto în subteran, pentru ca deasupra să fie amenajată o piaţă pietonală traversată doar de garniturile de tramvai (95 milioane lei), achiziţia a patru autobuze hibrid (10,9 milioane lei) şi decontarea lucrărilor de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri (5,2 milioane lei).

"În total este vorba de 111,2 milioane lei, echivalentul a 28 milioane euro inclusiv TVA. Din această sumă, partea neeligibilă este de 7,2 milioane lei, iar contribuţia Primăriei este de 2%", a declarat primarul.

Pasaje, autobuze nepoluante şi parcare...

Un alt pachet de proiecte amintit de Bolojan îl constituie amenajarea coridorului de mobilitate pe direcţia Piaţa Emanuil Gojdu - Piaţa Cetate. Aici, lista investiţiilor este deschisă de amenajarea pasajului subteran din zona Piaţa Mare (33,6 milioane lei), amenajarea unei staţii de redresare în zona blocului Cicero pentru a asigura energia electrică necesară funcţionării tramvaielor (4,6 milioane lei) şi achiziţia a încă şase autobuze hibrid (16,3 milioane lei).

Pe lista de proiecte se numără, chiar dacă neeligibilă, amenajarea parcării subterane de tip park and ride, care va fi construită în jurul catedralei ortodoxe. Lucrările, estimate la 35,8 milioane lei, vor fi finanţate de la bugetul local şi au ca scop diminuarea numărului de autovehicule ale naveriştilor care intră în oraş, preluarea autobuzelor cu turişti şi eliberarea spaţiului dintre blocuri de maşinile locuitorilor zonei.

Valoarea totală a proiectelor din acest pachet se ridică la 90,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, din care circa 40% o constituie contribuţia bugetului local care va suporta contravaloarea parcării.

Tramvai pe lângă Peţa

Lucrări de amploare va presupune şi pachetul de proiecte care urmăreşte dezvoltarea şi prioritizarea transportului public local.

Cea mai mare investiţie (66,1 milioane lei) vizează extinderea liniei de tramvai din Calea Aradului de-a lungul pârâului Peţa până în cartierul Cantemir pentru a deservi zona comercială de la marginea oraşului, viitoarea sală polivalentă şi campusul universitar.

Lucrările cu cel mai mare impact asupra circulaţiei în municipiu vor viza însă amenajarea pasajului subteran care va lega Parcul Traian de hotelul Continental şi extinderea podului Dacia la şase benzi, care vor face posibilă înfiinţarea sistemului de undă verde pentru tramvaiele care circulă pe Bulevardul Magheru.

Cap la cap, valoarea investiţiilor este estimată la 91,8 milioane lei, echivalentul a 19,65 milioane euro. Contribuţia municipalităţii se va ridica la 1,1 milioane euro.

Câştig: 70 milioane euro!

Cel de-al patrulea pachet de proiecte pregătit de municipalitate vizează achiziţia a încă zece tramvaie noi, pe lângă cele zece deja contractate, care are asigurată o finanţare de 88,7 milioane lei, echivalentul a 19 milioane euro. Contribuţia oraşului va fi de 2%.

Trăgând linie, valoarea totală a celor patru mega-proiecte depuse de municipalitate pe Axa de mobilitate urbană se ridică la 81,8 milioane euro, din care cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 10 milioane euro, iar contribuţia bugetului local este de 1,4 milioane euro.

"Din cele 82 milioane de euro, municipiul va contribui cu 12 milioane de euro, iar diferenţa de 70 milioane de euro o constituie banii europeni câştigaţi", a spus primarul.

Trei ani de şantier

Majoritatea acestor investiţii, la care se adaugă şi proiectul de regenerare urbană a zonei Gutenberg prin asfaltarea a trei străzi (1,5 milioane lei) şi realizarea unui centru de zi la Şcoala Ioan Slavici (6 milioane lei), vor intra în implementare încă de anul viitor.

Potrivit lui Bolojan, licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor de la podul Dacia şi pasajul pe sub Bulevardul Magheru sunt în fază de finalizare, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunţată firma câştigătoare, iar lucrările să înceapă în primăvară. "Vom încerca să lucrăm sub trafic într-o primă etapă, dar este foarte posibil ca, pe perioada vacanţei de vară, traficul să fie total blocat în zona respectivă", a spus edilul.

În paralel, municipalitatea va organiza licitaţia pentru realizarea proiectelor tehnice a pasajelor subterane din Piaţa Emanuil Gojdu şi vecinătatea blocului Cicero, astfel încât licitaţia pentru desemnarea constructorului să poată fi organizată cel târziu în vara anului viitor. Lucrările efective ar putea începe în toamna anului 2019 cu blocarea circulaţiei prin zona centrală.

Ilie Bolojan şi-a cerut încă de pe acum scuze orădenilor pentru deranjul provocat de lucrări, dar a afirmat că şantierele sunt inevitabile.

"Va urma o perioadă de şantier de doi – trei ani de zile, cu perturbări destul de mari în circulaţie, dar aceste proiecte se fac o dată la câţiva zeci de ani şi cred că câştigurile pe termen lung vor fi mult mai mari decât deranjul de un sezon sau două", a spus primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
unom
Tau, tău ?
Postat 07 Noiembrie 2018, 18:43 de Sandu1206
!!!
Cred că unii din UK, Japan, Australia vor fi mândri că "tau" ceva....orice! Ideea este că "tau"...
Postat 07 Noiembrie 2018, 18:08 de unom
@ poiu
Nu am pomenit partide sau culori politice și nici nu mă interesează, cu atat mai puțin orientarea ta politica. Mi-am exprimat o părere vizavi de niste lucruri prost sau foarte prost făcute.
Postat 07 Noiembrie 2018, 14:48 de oradeanbihor
Poiu
La fel și eu votez omul, nu partidul. Dar la unii e invidia, pt că văd ce fac domnii de la județ ( respectiv nimic ) , și ăștia mor de ciuda. Ei se plâng că sunt agresați dar ei agresează exact așa cum face Dragnea el e penalul agresat de DNA și Președinte. Ăștia nu recunosc nimic și vad doar ciuma roșie că e buna pt Romania, setați precum un robot. Am adus în Oradea amici din UK, Japonia, Australia, ei au mai fost in Romania dar nu în Oradea. Unul și-a cumpărat casa in Oradea doar așa că a zis că e cel mai fain loc pe unde a umblat. Mândru de Oradea și de Bolojan. Noi mergem mai departe FRAIERII mor de ciuda.
Postat 07 Noiembrie 2018, 12:47 de Sandu1206
Ooradene
Imi expuneam o parere, atata tot. Daca asta inseamna ca sa imi exprima si parerea despre anumiti (fara a da nume sa nu fiu acuzat de te miri ce) unde e problema. Ciunpalac nu e neaparat o jignire, de ce o vezi asa? Da eu daca nu sunt rosu, sa fiu numit șobolan? Eh, aici deja e jignire sa stii. Ma doare undeva de parerile pro sau contra, eu nu sunt nici galben, portocaliu, roșu sau ce vrei tu. Mie imi place omul nu partidul. Iar daca omul ma convinge prin ceea ce vad eu mi se rupe de partidul de unde vine. Si cu atat mai mult ma convinge prin faptul ca nu pupa dosuri pebtru babi, dinpotriva, i se iau, ai cu toate astea vad lucruri bune in oras. Culmea, nu doar eu, si cine imi vine in vizita de serviciu din europa si nu numai, vede schimbarea vs acu 8 9 ani. Daca noi de aici refuzam sa vedem doar pt că omul nu areno anumita coloare politica e rea vointa, sa nu vomit cuvinte mai grele pe aici. Ca altii sunt deranjati de opinii pro bolo si anti mang, si vin aici sa raporteze fara sa vada diferenta intre un vomitator si un agitator (sorry sandule da na...dau si in tine, cu riscu aferent) e strict problema lor. Iar sa il numesti birtinez crezand ca e jignire e si mai mare prostie. Daca omu e nascut acolo care e problema. Ce, birtin e lumea a treia? Eu zic sa dati un drum pana acolo sa vedeti. Nu sunt de acolo, daca vrea careva sa insinueze asta, nici nascut în Oradea nu sunt. Doar ca stau aici de 16 17 ani si vad diferentele dde la an la an. O zi placuta tuturor, indiferent de culoarea preferata. P.s. mie imi place negru da nah...
Postat 07 Noiembrie 2018, 11:08 de poiu
Pinonel
Cat timp a lipsit Sarca ai tăcut. Acu ți-a revenit glasul??
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:42 de Sandu1206
Stimati jurnalisti,
Chiar nu se poate lua nicio masura impotriva unui agramat idi*t a carui singur aport pe aici este doar acela de a jigni pe cei care nu ii impartasesc opiniile?! Am vazut ca in cazul @tsd/@soricel, s-a putut! P.S. E drept, @tsd nu era un pupincurist de-al birtinezului...
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:27 de pinonel
RE: Stimati jurnalisti,
La cine vă referiţi? Că avem mai mulţi "clienţi"...
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:32 de Moderator
oradeanbihor
Caută răspunsul în creierului tau șifonat
Postat 06 Noiembrie 2018, 12:16 de Sandu1206
@ poiu
Să înțeleg că dacă în Oradea îndrăznești să te plângi de ceva, discutam de chestii concrete făcute prost sau care se puteau face mai "cu cap", ești un ciumpalac postacel. Sau sa mai înțeleg că dacă nu ne convine ceva, "ia mai taie-i mă și curentul vreo doua zile" ca-n reclama... sau mai bine spus: "arde-l pă taran". Da vine bolovanul cu bani de acasă să facă curățenie în oraș sau ordine in parcări, că nu înțeleg??? Cât despre Sandu ai dreptate: e clar că are de lucru si că nu are nimic de spus, din moment ce el doar combate comentariile care nu sunt pe placul actualei administratii. Stau și mă dandesc: chiar e prost sau e plătit?!
Postat 06 Noiembrie 2018, 10:35 de oradeanbihor
Totusi e o problema
Orasul baga atatia bani din fonduri, lucru ce e foarte laudabil. Dar daca Bolo nu mai vrea la urmatoarele alegeri sa iasa? Sau scenariul horor, pt 2 mici si o lingura de mustar ies ciumpalacii la vot si aleg un pesedist. Si lucrarile sunt incepute si le va termina un gibon semi analfabet care va culege laurii. Și atunci se cam schimba rezultatul. Dar cred ca pe Bolo il intereseaza asta mai putin. El doar are mania fondurilor ai a imbunatatirii. Pacat ca nu mai pleaca urechea la plangerile ciumpalacilor ce se plang de santiere si sa se mai opreasca, sa lase caiii la pășunat vreo luna prin parcuri (cum care cai, aia din tineretului), sa nu mai spele strazile, sa ridice gunoaiele mai rar olecuta si sa opreasca amendatul si ridicatul masinilor parcate aiurea. O luna, sa vezi cum ciumpalacii merg ca la moaste sa se reia activitatile. Pana atunci vad ca Sandu are iar de lucru, vad ca postaceii se activeaza de la valiza din teleormanleaks, asa cum le cere supremul. Si culmea, vad ca unele comentarii sunt exact ca si iesirea cimpanzeului teleormănean cu trollerele la presa. Fara sens, atacuri fara noima sau vreo legatura cu situația prezentată. Deh, asta avem, cu asta defilam
Postat 06 Noiembrie 2018, 06:58 de poiu
oradeanbihor
Banii la mine nu se termină. Bye, bye
Postat 05 Noiembrie 2018, 23:14 de Sandu1206
@ sandu
Ți-am mai spus: vorbești, mult, prost și fără rost. Apropo: cum stai cu șomajul de UK? Tot asistat? Vezi că ti se termina banii și în Oradea nu vei câștiga nici o data că salahor așa cum câștigau in tarile calde. Bye, bye..
Postat 05 Noiembrie 2018, 23:11 de oradeanbihor
Adrian_Preda
Și eu vreau centura la 3 benzi. Dar mai benefic e centura INEL. Poate biharia a înțeles de ce .
Postat 05 Noiembrie 2018, 22:27 de Sandu1206
oradeanbihor
Da corect. Și vin să-ți dau lecții de civilizație. Pt că tu nu ai fost mai departe de Tileagd sau Brusturi, eu am fost și îți spun că acolo departe e așa cum Oradea se face. Ai avut ocazia cu Ryanair sa mergi in lumea moderna cu 7.99€ dar ți-ai ratat-o. Nu îți mai creste porci și vaci în oraș. Noi suntem oraș cu primar vinitura, dar așa vinitura e bună. Tu poți să mergi la Bârlad , cu mentalitatea ta o sa fii sau fi sau fiii ( că vine sarca să mă corecteze ) , primit cu urlete și trâmbițe. DU-TE , ORADEA NU E DE TINE ESTI, DEPASIT DE CIVILIZAȚIE.
Postat 05 Noiembrie 2018, 22:24 de Sandu1206
@ sandu
Ai apărut de vreun an - doi pe aici și de atunci o tot tii cu Vaslui.. altceva știi?
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:49 de oradeanbihor
Dl primar
Cu respect va felicit pentru proiectele mari si de anvergură la care se lucreaza dar transformarea unor părți vitale traficului în artere pietonale nu este benefica orașului, la un simplu studiu de piata numărul mașinilor înmatriculate cresc cu circa 25-30% anual pe când cele radiată se mențin undeva intre 4-7%, prin urmare crescând numărul de masini ar trebui mai multe alternative rutiere nu pietonale, deoare la capitolul declin demografic stam bine ,adică ne împuținat pe zi ce trece... După părerea mea este suficient cât spatiu pietonal are ORADEA deja pentru următorii 30 de ani. Ca sugestie vin cu propunerea de lărgire a șoselei de centură la 3 benzi/sens deoarece cele două benzi/sens de multe ori nu fac față...
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:37 de Adrian_Preda
oradeanbihor
Ai greșit orașul, Vaslui e de tine.
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:36 de Sandu1206
@ sandu
Eject!
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:34 de oradeanbihor
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-34/bere-gratis-pentru-pietoni-si-biciclisti-in-bologna-145103.html
Oradeanbihor vezi cum arata piata BOLOGNA. FRAIERE
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:34 de Sandu1206
@ tepes
Despre cine vorbești? Eu ca simplu orădean mi-am exprimat o părere vizavi de unele lucruri "bine făcute". Și dacă tot ai plecat sa fii sănătos! Eu m-am născut aici, muncesc aici, plătesc taxe aici, mi-am întemeiat o familie aici. Nu am fugit în "țările calde" asa ca îmi rezerv dreptul "de a nu fi de acord" atunci când lucrurile degenerează sau când cei care conduc o iau razna.
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:34 de oradeanbihor
oradeanbihor
Eu NU , dar se pare că după primul tau comentariu TE SIMȚI
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:33 de Sandu1206
oradeanbihor
un aeroport nu sinteti in stare sa administati ce vb de tara atunci,din cauza voastra am plecat din tara si pleaca oamenii imi este scarba de voi
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:28 de tepes
@ tepes
Comentam că sa ne aflam în treabă?
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:22 de oradeanbihor
oradeanbihor
Ce ati facut pentru Oradea ca sa nu mai fie santier?Cu ce ati ajutat?Mentionati ceva,cit de putin.
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:20 de tepes
@ sandu
Te simți?
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:17 de oradeanbihor
oradeanbihor
Te doare faptul că nu te mai poți caca in boscheți, ahahahaha, te vede toată lumea acu.
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:16 de Sandu1206
Lingăii de serviciu
sunt la datorie!
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:12 de oradeanbihor
@oradeanbihor
Prostache......primarul, pe tine si tot neamul tau de peizani imbecili ( de la origini incoace) se chinuie sa va faca oraseni, sa va arate si altceva decat balega in care esti invatat sa te tavalesti. Dar retardul te impiedica sa vezi altceva decat ura, invidie si nemernicie. Hai pa peizane, degeaba privesti ca tot nu intelegi nimic. te pup
Postat 05 Noiembrie 2018, 21:01 de elev
unom=Soricel=pisicarosievarga=cainerau=TDS= Sarca=protestatarul
Bucură-te de investițiile făcute de Bolojan in Anul Centenarului
Postat 05 Noiembrie 2018, 20:36 de Sandu1206
Soricel
i
Postat 05 Noiembrie 2018, 20:35 de Sandu1206
In Anul Centenarului respectam LIMBA ROMÂNĂ! Evident, dacă putem...
Fraieri I nu mor! Sa nu....sa nu!
Postat 05 Noiembrie 2018, 20:03 de unom
Din nou scuze?
Cică "lucrări la care orădenii doar îndrăzneau să viseze".. Astea-s visele tale bolovane, nu ale orădenilor! Ai visat turbo girație și ai dat-o in bara. Acum visezi intersecție subterană. Și jumate orașul pietonal. Da du-te mă la origini și plimba-te pe jos prin natura cat vrei dar nu omorâ orașul. Orădenii nu mai au nici o valoare și ai dovedit că de fapt nici nu îți pasă: "sa se descurce"! Probabil asta va rămâne motto-ului tau de acum înainte!
Postat 05 Noiembrie 2018, 19:50 de oradeanbihor
Oare?
Mor fraieri de ciudă????
Postat 05 Noiembrie 2018, 19:35 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON