URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2018, 17:16

Scandal în Consiliul Local: Pictoriţa Vioara Bara reclamă absenţa unui spaţiu pentru expoziţii de anvergură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu avem unde să expunem tablouri de dimensiuni mari!", a acuzat joi, în încheierea şedinţei de Consiliu Local, Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea. Pictoriţa s-a plâns de lipsa unui spaţiu pentru expoziţii de anvergură, atât în incinta spaţiului de pe strada Republicii, cât şi în incinta Cetăţii. "Am o expoziţie foarte importantă împreună cu Muzeul de Artă Contemporană. Vine o expoziţie cu lucrări din Bucureşti şi nu avem unde să le expunem", a reclamat artistul plastic.

Dezinteres şi suprataxare

Vioara Bara a acuzat municipalitatea de dezinteres faţă de mişcarea artistică locală. "Ce se întâmplă în Oradea se întâmplă în toată România. Este un genocid cultural ce se întâmplă cu arta", a spus Bara.

Pictoriţa a reclamat că, deşi s-a prezentat de mai multe ori în audienţă atât la primarul Ilie Bolojan cât şi la şeful Direcţiei Tehnice, Lucian Popa, nu a reuşit să rezolve problema unui spaţiu expoziţional adecvat. "Primarul nu a venit niciodată la audienţă. Tot ce am reuşit a fost să vorbesc cu doamna Grama (n.r. Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei)", a acuzat pictoriţa.

Vioara Bara a mai reclamat că, în vreme ce alte municipalităţi precum Bacău, Deva sau Râmnicu Vâlcea pun la dispoziţia artiştilor spaţii cu titlu gratuit, Primăria Oradea îi taxează usturător, aducându-i în imposibilitatea de a mai funcţiona.

"Pentru Galeria de pe strada Republicii acum trei ani se plătea chirie de 3.600 lei pe an, iar acum este de 21.000 lei pe an", a arătat Bara. Având cheltuieli atât de mari, pe care nu le acoperă din vânzarea operelor, UAP Oradea riscă să nu mai poată ţine deschisă Galeria de Arte Vizuale de pe strada pietonală. 

"Vă victimizaţi în mod inutil!"

În replică, viceprimarul Mircea Mălan a afirmat că nu există niciun conflict între administraţia locală şi artiştii plastici bihoreni. "Vă victimizaţi în mod inutil", a spus edilul.

Mălan a spus că municipalitatea a pus la dispoziţia artiştilor mai multe spaţii amenajate pentru expoziţii, cum ar fi cele din incinta Cetăţii Oradea sau de la Sinagoga Zion. "Avem aceeaşi părere, că Oradea are nevoie de cultură. Ce s-a întâmplat cu investiţiile puse la dispoziţia lumii cultural-artistice vorbeşte de la sine. Nu cred că vă îndreptăţeşte să spuneţi că în Oradea are loc un genocid cultural", a spus viceprimarul.

Potrivit lui Mălan, amenajarea unei galerii de artă adecvate constituie una dintre priorităţile executivului local. "Am încercat pe bani europeni, dar nu există nicio linie de finanţare", a explicat edilul.

În final, viceprimarul a invitat-o pe pictoriţă să discute după încheirea şedinţei, în prezenţa şefului Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, pe marginea problemelor ridicate.

Copii bătute în cuie

Relaţia tensionată dintre artiştii plastici orădeni şi reprezentanţii municipalităţii nu se limitează doar la conducerea Primăriei, ci şi la cea a Complexului Cultural Muzeul Oraşului Oradea.

Vioara Bara a reclamat-o pe directoarea Angela Lupşea că a vandalizat fresca veche de sute de ani din Sala cu Grifoni. "Noi suntem în aer. Nu mai ţinem de Primărie, ţinem de doamna Lupşea care şi-a permis să bată cuie în fresca din anul 1700 din Sala cu Grifoni fără să întrebe pe nimeni", a spus Bara.

Întâmplător sau nu, aceeaşi situaţie a reclamat-o cu doar câteva minute mai devreme consilierul UDMR Kecse Gabriella (foto).

"În Cetatea Oradea, în palatul regal sunt fixate cu cuie şi cu dibluri nişte portrete puse în ramă care nici măcar nu sunt originale, ci nişte copii de pe internet, ceea ce este un vandalism!", a spus Kecse.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor" directoarea Angela Lupşea a dispus afişarea în Sala cu Grifoni au unor fotocopii ieftine de pe internet ale portretelor unor voievozi români şi maghiari.

În urma verificărilor făcute la faţa locului de inspectorii Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lupşea a fost sancţionată cu avertisment. Experţii au concluzionat că modul de fixare a tablourilor nu a afectat fresca, ci doar a eclipsat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un detaliu pe care ziaristii nu l-au expus indeajuns de clar
UAP se plange ca nu au spatiu in Galeria de Arta de pe strada Republicii. Primaria le-a pus la dispozitie spatiu in Sinagoga Zion, UAP a refuzat. Primaria le-a pus la dispozitie spatiu in Cetate, UAP a refuzat. Ca sa ii "incurajeze" sa accepte mutarea, chiria creste in vechiul loc (care UAP acum zice ca e impropriu, dar pana acum ziceau ca e cel mai bun si nu vor sa-l schimbe), dar le-ar fi mai ieftina in noile locatii propruse. Acum, tot UAP s-a razgandit, zic ba ca nu e buna locatia, ba ca e scumpa, ba ca primaru face genocid, ba ca nu au o sala polivalenta unde sa arda orasul gaz de zeci de mii de euro lunar ca sa incazim spatii de mii de metri patrati in care ei sa stea gratis si sa isi depoziteze lucrarile. Ma mir ca nu sunt luati artistii peste picior cand omit parti importante si expun jumatate de adevar.
Postat 17 Iunie 2018, 06:45 de unu
maaari....
Cineva di zona Teatrului are îndrăzneala să-l critice pe marele cârmaci ? Interesant! Stimate d-le Mircea Mălan! Se pare că nu înțelegeți limba română! D-na a spus clar: lucrări de dimensiuni MARI! Știți d-le vice, mai există și așa ceva!
Postat 15 Iunie 2018, 18:16 de cainerau
Odeonul e sensibil!!!
Distinsa doamna, cereti-i lui ODEON!
Postat 14 Iunie 2018, 23:28 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON