URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
13 Aprilie 2019, 17:48

Sărbători binecuvântate! Credincioşii romano-catolici celebrează Sfintele Paşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii romano-catolici celebrează, pe 14 aprilie, Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, care va culmina duminică, 21 aprilie, cu Învierea. În timpul Săptămânii Mari celebrările liturgice  în Catedrala romano-catolică din Oradea se vor desfășura după un program special:

Duminica floriilor, 14 aprilie 2019, este dedicată sărbătoririi intrării Domnului Isus în Ierusalim. Liturghia solemnă de la orele 11.00, celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, va fi precedată de binecuvântarea ramurilor, ceremonie care se va desfășura în fața Palatului Episcopal. De aici se va intra cu procesiune în Catedrala episcopală, unde va urma oficierea sfintei liturghii în cadrul căreia vor fi evocate patimile Mântuitorului, după relatarea evanghelistului Luca. După-amiaza la orele 17.00 în catedrala episcopală se va celebra Calea Sfintei Cruci pentru tineri.

În zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Mare, sfintele liturghii se vor celebra după programul obişnuit ferial.

Joia Mare, 18 aprilie 2019, în Catedrala romano-catolică din Oradea vor fi oficiate două liturghii:

- la orele 10.00, Liturghia Crismei (a uleiurilor)  va fi celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, împreună cu preoții diecezei. În cadrul liturghiei preoţii vor reînnoi promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea vor fi sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor(uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă).

- la orele 19.00,  Liturghia în amintirea Cinei de Taină va fi oficiată de către episcopul diecezan. În cadrul liturghiei,  urmând exemplul lui Cristos, arhiereul diecezei  va săvârşi  ritualul „spălării picioarelor” la 12 bărbaţi, semn de umilință și  de dragoste creștinească. Liturghia va fi urmată de o veghe până la orele 22.00.

Vinerea Mare, 19 aprilie 2019, comemorăm Patimile şi Moartea pe Cruce a Mântuitorului.

După-amiaza la orele 15.00, în parcul Palatului Episcopal, va avea loc devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea  parohiilor din Oradea.

Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale,  dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00.

Sâmbătă Mare, 20 aprilie 2019, între orele 10.00-20.00 este program de veghe și adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt.

Vigilia pascală va începe la orele 21.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László, episcop de Oradea. Vigilia pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.

Duminică, 21 aprilie 2019, Învierea Domnului - Sfintele Paşti  

Liturghia de dimineaţa de la ora 8.00 va fi urmată de binecuvântarea alimentelor. 

Liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11.00 fiind  celebrată de PS Böcskei László, episcop de Oradea. Corul şi orchestra Catedralei vor  interpreta lucrări religioase pascale. Seara la orele 18.00 va fi celebrată o liturghie de seară.

Lunea Sfintelor Paşti, 22 aprilie 2019, în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate după programul duminical.


Mesajul pascal al episcopului romano-catolic de Oradea, Böcskei László

Frați și Surori în Cristos, Iubiți Credincioși!

La sărbătoarea învierii Domnului Isus, ne putem găsi în fața unor întrebări destul de provocatoare: Ce înțelege omul de astăzi din sărbătoarea pascală? Ce acceptă omul de astăzi din mesajul Pascal? Cât de mult se apropie celebrarea noastră, de Paștele etern al lui Isus, prin care El, biruind asupra morții, conduce pe cei care trăiesc în întunericul păcatului la lumina adevăratei vieți? Aceste întrebări sunt firești într-o lume tot mai individualizată, în care tot mai mulți oameni rămân singuri și izolați, lipsiți de bucurie și fără speranță.

Prin sărbătorirea Paștelui, omul credincios dorește să exprime faptul, că are o altă abordare a acestei realități. Omul credincios vede lumea într-un mod total diferit. În urma experimentării mormântului gol, omul credincios vorbește despre înviere ca și despre o renaștere la o nouă viață deschisă și primitoare. Căci momentul pascal nu este un eveniment finalizat. Celebrarea paștelui înseamnă,  să pornesc și să împărtășesc cu toții vestea cea bună a învierii Mântuitorului! Păcatele noastre l-au ținut închis în mormânt, dar El trăiește, pentru că nu există piatră de mormânt, care să ne poată despărți de iubirea eliberatoare a lui Dumnezeu.

A ieși în fața lumii cu experiența Paștelui înseamnă a anunța un eveniment simplu, dar neobișnuit. Mormântul în care L-au așezat pe Isus este deschis și gol. Unii afirmă că cel înmormântat aici nu mai este mort, ci trăiește. Punctul culminant al întregii întâmplări însă, urmează atunci, când cei care se întâlnesc cu Isus, îl recunosc, și conduc și pe alții pe calea descoperirii și a întâlnirii. Prin bucuria pe care o emană, ei reușesc să-i convingă pe mulți despre faptul că cel răstignit trăiește. Acesta este adevăratul Paște, și aici descoperim misiunea pascală a omului credincios: pornind de la experiența unui eveniment neobișnuit, să proclamăm cu convingere lumii întregi adevărul care vine de la Dumnezeu și care este viață înnoită.

A ieși în fața lumii cu experiența pascală mai înseamnă și să ne asumăm șansa unei confruntări, pentru a iniția o transformare. Într-o lume concentrată pe propria imagine, pentru asigurarea confortului propriu chiar și în mediul nostru imediat, mulți oameni nu știu ce să înceapă cu mesajul pascal. Cu ocazia unui sondaj realizat cu puțin timp în urmă, cei întrebați despre însemnătatea Sfintelor Paști, într-un procent covârșitor au dat un răspuns surprinzător. Dincolo de manifestările exterioare ale sărbătorii, puțini au putut afirma că Paștele vorbește despre biruința vieții și proclamarea valorilor acestei biruințe.  Isus, cel crucificat, mort și înmormântat, a treia zi a înviat din morți și s-a întâlnit cu ai săi. Această afirmație este esența crezului nostru, temelie pe care ne putem construi viața și mărturia. Aceasta este întregul adevăr, pe care îl purtăm în noi nu doar cu ocazia sărbătorii, și care zilnic ne dă puterea să ne schimbăm viața în bine. Să ne întărim în această convingere - este datoria principală a omului pascal. Să-i conducem pe alții la această credință - este misiunea omului pascal!

Dragii mei, sărbătoarea Paștelui, incumbă chemarea la împărtășirea mesajului de bucurie și speranță cu semenii noștri. Evanghelia sărbătorii ne sugerează acest aspect, îndemnând să ne continuăm drumul în această experiență pascală.

- În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineaţă, pe când mai era încă întuneric, Maria Magdalena a venit la mormânt (In 20, 1). De multe ori simțim și noi dorința de a ne apropia de lumina, care să ne conducă la adevăratul țel al vieții. Ieșind din întunericul vieții noastre, să nu ezităm să pornim la timp! Să desfacem legăturile care ne imobilizează viața și să-I permitem lui Dumnezeu, să ne surprindă cu prezența sa. Omul creștin trebuie să fie un întreprinzător curajos, deoarece posibilitatea reînnoirii începe mereu acolo, unde tocmai te afli. Înnoirea vieții începe cu tine!

- A ieşit atunci Petru şi celălalt discipol şi au venit la mormânt. Alergau amândoi împreună, dar celălalt discipol a alergat mai repede decât Petru şi a ajuns primul la mormânt. Atunci a venit şi Símon Petru. (In 20, 3-6) Ordinea sosirii nu are legătură aici cu adevărata performanță. Reflectă însă faptul, că Dumnezeu nu exclude pe nimeni de la posibilitatea cunoașterii adevărului. Ne deschide calea și atunci, când îndreptându-ne către El, ne lovim de propriile noastre obstacole, și nu își pierde răbdarea nici atunci când ezitările noastre parcă ne țintesc locului. 

- A văzut şi a crezut. (In 20, 9) – citim despre discipolul care nu a evitat experiențele pe care i le-a pregătit Dumnezeu. El I-a oferit spațiu lui Dumnezeu, iar viața i s-a schimbat prin pacea și bucuria interioară, care provin dintr-o întâlnire profundă și experimentarea minunatei lumi a lui Dumnezeu. Credința nu este un termen fără conținut. Credința aduce cu sine acțiune și transformare! Credința este un program de viață!

Frați  şi  Surori  în  Cristos, sărbătoarea pascală vorbește despre misiunea noastră mărturisitoare. Trebuie să pornim pentru a vesti adevărul: Mântuitorul nostru trăiește! Viața noastră pascală să fie un îndemn pentru mulți la cunoașterea  acestui adevăr. Căci „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (In 3, 16).

Cu aceste gânduri doresc tuturor un timp pascal binecuvântat, petrecut în lumina învierii lui Cristos!

Solemnitatea Învierii Domnului 2019.

Grafik11FINAL

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2652 RON
  • 1 EUR = 4.726 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON