URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 18:16

Şantierul din complexul Baroc: Faţadele palatului au fost reabilitate, în grădină se verifică starea de sănătate a copacilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopul romano-catolic al Oradiei Böcskei László a prezentat, joi, stadiul lucrărilor celor două proiecte ample pe care le derulează: reabilitarea Palatului Episcopal, care a început în urmă cu doi ani, şi reamenajarea grădinii care înconjoară acest imobil important al Oradiei.

"Nu au existat timpi morţi în aceşti doi ani, s-a lucrat destul de intensiv şi concentrat, pentru a putea rezolva şi răspunde situaţiilor preconizate sau apărute pe parcurs. Din iulie (n.r. de la ultima conferinţă de presă) şi până acum, din mai multe puncte de vedere s-a schimbat ambientul. O parte a grădinii s-a finalizat, o altă parte se află în curs, am beneficiat şi de timp prielnic, mulţumim lui Dumnezeu. În acelaşi timp, se lucrează la amenajarea interioară a clădirii, mai ales la etajul II, iar la etajul I se refac picturile murale", a declarat Böcskei László.

Ctitorul, pomenit de la intrare

Faţadele Palatului Baroc au fost refăcute în proporţie de 99%, urmând ca până în primăvara viitoare să se mai lucreze la retuşuri. De asemenea, acoperişul a fost schimbat, la fel şi ferestrele exterioare.

La intrarea principală, muncitorii au avut parte de o surpriză: în timp ce refăceau faţada, au descoperit suportul inscripţiei originale, care atesta, în limba latină, că acest imobil a fost construit la cererea episcopului Adam Patachich, în 1776. Această inscripţie a fost refăcută, astfel că acum numele ctitorului monumentalei clădiri se regăseşte şi deasupra portalului. În curând, pe faţadă va trona şi blazonul lui Patachich, dar nu cel original, care a fost distrus, ci o copie la care meşterii lucrează acum.

De asemenea, în clădire a fost refăcut sistemul de încălzire. Pe lângă faptul că este conectat la sistemul centralizat al Oradiei, Palatul are acum şi pompe de căldură, care vor contribui deopotrivă la ventilaţia şi încălzirea imobilului. Potrivit managerului de proiect, Matuz Zsolt, pompele de căldură vor asigura circa 20% din necesarul imobilului.

Proiectul de reabilitare este finanţat de Guvernul Ungariei, cu circa 6 milioane de euro.

Intrare Palatul Episcopal

Arbori la radiografie

Aparat radiografie arboriÎn acelaşi timp, echipe diferite de muncitori lucrează în Grădina Palatului Episcopal, care va fi complet schimbată.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, arborii au fost toaletaţi, aleile refăcute, iar în primăvară se vor face plantări de alţi copaci, dar şi de flori. Pe latura dinspre Bulevardul Dacia, va fi amenajată o grădină biblică.

Până atunci, însă, se verifică starea de sănătate a copacilor. Specialiştii peisagişti angajaţi de Episcopie au adus din Ungaria un aparat (foto) care face un fel de radiografie arborilor, pentru a se vedea cât de sănătoase sunt trunchiurile acestora.

Acesta aparat, care nu a mai fost folosit în România, foloseşte senzori pentru a crea, într-o aplicaţie digitală, o imagine a interiorului trunchiurilor copacilor. Astfel, se poate vedea cât de sănătoşi sau găunoşi sunt copacii.

Grădină cu reguli

Tehnica contribuie deja la salvarea stejarului vechi de peste 150 de ani din curtea Palatului, care de ani buni stă înclinat şi care acum are propte anume prinse. "În urma acestui diagnostic pe care l-au realizat, s-a trecut la intervenţia de asigurare a stejarului, cu realizarea unui sistem de propte care să minimalizeze continuarea înclinării arborului, o soluţie care s-a aplicat şi în alte astfel de cazuri şi sperăm să ducă la salvarea acestui arbore", a declarat Böcskei.

"E o tehnică nouă care dorim să o aplicăm la speciile rare sau protejate. Se vorbeşte foarte mult de zonele verzi, de spaţiile verzi, dar prea puţin de starea de sănătate a arborilor sau pomilor din jurul nostru", a spus episcopul.

Stejar Palatul Baroc

Totodată, Böcskei a anunţat că Grădina Palatului Episcopal va fi deschisă pentru orădeni după programul obişnuit (zilnic între orele 6.30 şi 22), dar cu reguli. Accesul în grădină va fi interzis cu câini, biciclete ori role. De asemenea, consumul de alcool aici va fi interzis, la fel ca ruperea florilor. "Vizitatorii care nu respectă regulile, vor fi invitaţi să iasă", a precizat episcopul.

Proiectul de reamenajare a grădinii este plătit din fonduri transfrontaliere, Episcopia câştigând o finanţare de 773.000 de euro.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Parc înviorat: Parcul din jurul Palatului Baroc al Oradiei îşi schimbă complet înfăţişarea. Vezi ce ni se pregăteşte! (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON