URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 16:22

Sala polivalentă de la Oradea va fi prima de acest gen construită de Compania Naţională de Investiţii

Directorul Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, a declarat joi la Oradea că sala polivalentă cu 5.000 locuri de pe amplasamentul pieţei de vechituri va fi prima investiţie de acest gen derulată de companie.

Proiect pilot

Sala polivalentă cu 5.000 de locuri de pe malul Peţei va fi prima şi cea mai mare investiţie de acest gen derulată de Compania Naţională de Investiţii.

"Sala polivalentă de la Oradea, la care au şi început lucrările, este cea mai mare sală pe care o realizăm. Am semnat şi la Constanţa documentele pentru un proiect similar şi vom semna şi pentru alte localităţi. La baza acestor investiţii a stat un studiu de fezabilitate tip, care va fi adaptat la fiecare locaţie. Probabil soluţia arhitecturală ar putea fi diferită, dar funcţionalitatea va fi aceeaşi", a spus directorul CNI, Manuela Pătrăşcoiu, joi, la Oradea.

Potrivit directorului Pătrăşcoiu, sala polivalentă va putea fi folosită pentru competiţii de baschet, handbal şi volei de nivel naţional, european şi mondial, "mai puţin finale de campionat mondial".

La conferinţa de presă de prezentare a investiţiei, desfăşurată în sala mare a Consiliului Judeţean, au mai luat parte, printre alţii, prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, patronul firmei Erbaşu Construcţii (liderul asocierii care va derula lucrările), Ion Erbaşu, şi Marius Dejescu, directorul Diviziei Construcţii Civile din cadrul grupului de firme Selina, din care face parte şi partenerul local Trameco.

Pe trei niveluri

Investiţie de 75 milioane lei cu TVA inclusă, viitoarea sală polivalentă va avea trei niveluri şi o capacitate care va putea fi mărită de la 5.265 locuri în cazul competiţiilor sportive la 7.224 locuri pentru spectacole.

"Este prima sală de acest tip polivalent şi o construcţie pilot prin numărul de locuri, prin capacitate, prin felul flexibil de a permite desfăşurare a trei feluri de competiţii oficiale: handbal, volei şi baschet", a declarat Mircea Toader (foto), director în cadrul grupului de firme Erbaşu.

Un alt element care va particulariza sala de la Oradea este faptul că aceasta va fi încălzită pe bază de energie geotermală, iar o baterie de panouri solare va asigura energia electrică pentru alimentarea iluminatului exterior, diminuând astfel costurile de întreţinere.

Conform proiectului, parterul clădirii va fi rezervat sălilor de antrenament pentru baschet, handbal şi volei, dar şi sălii principale destinate competiţiilor la standarde europene. La primul nivel al clădirii va fi amenjată zona de circulaţie, alimentaţie publică şi tribune, iar la cel de-al doilea nivel - zona de VIP, cafenele şi studiouri TV.

În stadiul de excavaţii

Lucrările de construire a noii săli au început la sfârşitul lunii noiembrie cu dărâmarea gardului fostei pieţe de vechituri şi amenajarea de şantier.

"În momentul de faţă se fac excavaţii" a declarat Ion Erbaşu (foto), patronul firmei cu acelaşi nume. Potrivit lui Erbaşi lucrările vor continua pentru un timp inclusiv peste iarnă. "Şantierul va rămâne deschis atâta timp cât va permite vremea. Există proceduri tehnologice la care trebuie să ţinem cont de temperaturile exterioare", a spus patronul.

De altfel, greul lucrării se pare că îl vor duce angajaţii firmei Trameco, parte a grupului Selina. "Am hotărât să lucrăm cu Trameco pentru că împreună am mai avut lucrări în asociere. Fiind acum în localitate am spus că e foarte bine să lucrăm alături de o firmă locală", a declarat Erbaşu.

Noua sală polivalentă, cofinanţată şi de municipalitatea orădeană, va fi dată în folosinţă la sfârşitul anului 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON