URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2019, 18:39

S-a amânat! Supraimpozitarea cu 50% a locuinţelor încălzite pe lemne în Oradea se va aplica doar din 2021

Primăria Oradea a publicat pe portalul propriu varianta finală a proiectului de taxe şi impozite locale aferente anului 2020.

Modificări de ultimă oră

Potrivit unui comunicat transmis vineri de municipalitate, normativul, postat pe site-ul municipalităţii, urmează să fie dezbătut în şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii noiembrie.

"Cea mai importantă modificare se referă la acordarea unui perioade de graţie pentru proprietarii caselor fără utilităţi pentru ce aceştia să se poată conforma. Supraimpozitarea de 50% nu va intra în vigoare din anul 2020, ci din 2021", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Printre modificările aduse proiectului de hotărâre se mai numără faptul că Administraţia Domeniului Public a hotărât să renunţe la majorarea tarifelor pentru intrarea la aquapark-ul Nymphaea, iar Direcţia Patrimoniului Imobiliar a luat decizia să majoreze abonamentul pentru parcarea supraetajată din spatele palatului de justiţie de la 110 lei la 130 lei lunar.

În plus, municipalitatea a decis ca taxa specială aplicabilă orădenilor care nu îşi întreţin spaţiul dintre casă şi drum, suprafaţă de care Primăria o va salubriza cu ajutorul unei firme de profit în schimbul unui tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat, se va aplica doar caselor de locuit nu şi condominiilor.

Cresc impozitele!

După cum BIHOREANUL a mai anunţat, Primăria va indexa cu 4,6% toate obligaţiile fiscale ale orădenilor, de la impozite pe clădiri şi terenuri, până la cele pe mijloace de transport. Măsura este impusă de lege, iar procentul reprezintă rata inflaţiei pentru anul 2018.

În plus, municipalitatea ia în calcul majorarea cu 50% a impozitelor pentru imobilele care nu sunt racordate la reţelele de termoficare şi gaz, deşi operatorii de utilităţi le-au adus reţelele la limita proprietăţii, şi majorarea de la 100 lei la 125 lei a abonamentului pentru o parcare de domiciliu timp de un an.

La fel, taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală se va majora de la 25 lei la 30 lei şi vor fi introduse două taxe noi, de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

În plus, vor creşte şi sumele datorate pentru serviciile prestate "de urgenţă" de Instituţia Arhitectului Şef.

Taxa pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism (în 2 zile), a Autorizaţiei de Construire (în 5 zile) ori a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă (în 5 zile) va creşte de la 150 lei 200 lei şi vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în IAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Corect d-le Sandu1206, dar....
A-ti omis un lucru ca: Taxele si impozitele sunt obligatorii prin LEGE, dar viciile sunt optionale nu obligatorii, pe langa acest fapt, TIGARILE, ALCOOLUL si CAFEAUA sunt bunuri de consum de LUX asa este prevazut si in UE., si se consuma voluntary nu obligatoriu. Pe dealta parte ai dreptate intr-un fel, cel pe care il vezi dumneata, aceste produse de mai sus nu tin de foame ori de frig, sete, ci sunt niste mofturi. Daca in spatiu UE se intampla sa fure cineva o paine, corn, salam, biscuit etc., nu este pedepsit de lege, doar pentru furtul de TIGARI, ALCOOL, CAFEA legea te pedepseste. In schimb la noi te pedepseste pentru orice, chiar de ai gustat un produs vandut la vrac, care de altfel este logic ca nu exista ambalaj si nu ai ce deteriora iar produsele la vrac prin lege se intelege faptul ca este PE GUSTATE, daca iti place cumperi daca nu, atunci nu, daca gusti produsul si esti prins te incalta cu cumpararea produsului in enspe cantitate. Asta este diferenta, EDILI NOSTRI fura elefanti si sunt liberi, sarmanul fura o banana si este incarcerat. O zi buna va doresc.
Postat 18 Noiembrie 2019, 11:26 de opiniastrazii
La muncă MĂ
Nu la întins mâna
Postat 18 Noiembrie 2019, 01:21 de Sandu1206
Nu sunt fan Bolojan
Insa daca nu e el e PSD Bihor(Mang) sau UDMR, care tot una e, si egal dezastru.
Postat 17 Noiembrie 2019, 16:28 de 232
Consiliul oradean manipulat de bolovan
Consiliul oradean manipulate de bolovan pedepseste in fel si chip orasenii care nu sunt racordati la firma penalului de la termoficare. in general solutiile alternative sunt la preturi mari pentru orasanul de rand. Bolovan si CMO nu subventioneasa intreoducerea retelelor de gaz in oaras cu sume echivalente celor cu care subventioneaza firma penalului Termoficare Oradea. Toti oradeanii platim caldura celor racordati la firma vesnic cu problem subventionata de la bugetul pmo: Termoficare Oradea. Basca pe cei care subventioneaza aceasta system comunistoid, centralizat li se mai pune o supraimpozitere pe imobil de 50% tot pentru a sustine aceasta firma falimentara fara aportul de la buget, aportul din taxe si impozite, taxe si impozite platite de TOTI oradeanii. Oradenii sunt pedepsiti de catre viitura bolovanoasa pentru ca nu stiu aprecia falimentara firma TERMOFICARE Oradea condusa de un penal liberal! Reabilitarea cladirilor se face de catre PMO doar pentru cei ce stau la bloc si sunt beneficiarii directi ai sponsorizarii pretului GCal de la cet! Indirect bolovan doreste mutarea intregului oras la bloc, bloc la care sa dea el impreuna cu penalul lui caldura!
Postat 17 Noiembrie 2019, 12:28 de scortosul
opiniastrazii
La 64/MP plătesc 174/an. Țigările mă costă 360/lună. 4320/an.
Postat 16 Noiembrie 2019, 23:47 de Sandu1206
CrisDumi
Cu referire la ceea ce ai scris tu citez: "După care va urma "civilizarea" forțată ...". Sia pus cineva intrebarea la ce pret este impozitat un teren pe care se afla un apartament la etj. X intr-un imobil??? Ei va spun eu exact, odata plus inca de noua ori pretul pe care fiecare din acel stalp de bloc a platit deja si inclusiv terenul afarent locuintei care in coala colectiva exista, dar primaria a pus taxa pe el de parcare si multi locatari nu cunosc unde si cat au drept dar si unde se afla acel drept cumparat de el. Coala colectiva o pute-ti solicita de la cei care elibereaza CF-urile. Daca esti proprietar pe terenul de desubtul tau odata, este calculat impozitul pe teren, nu pe incapere, oare la ce pret poate ajunge 50mp de teren afarent de exemplu unui apartament cu 2 camere, toate apartamentele deasupra ta sunt identice atunci face-ti un calcul 300 RON X noua apartamente = 2700 RON pentru acelasi teren, vi se pare normal?? Am carti funciare din tarile europene, unde nu exista asemenea calcule si preturi umflate, ci merg in raport cu salariile mai dupa aceea in raport cu inflatia. Nu este permisa in legea UE unde si noi suntem membrii ca atare trebuie sa ne aliniem Normelor Europene, nu? Cum am mai spus si in alt articol ca terenul pentru parcare este impozitat dar si taxat in acelasi timp. O seara placuta va doresc.
Postat 16 Noiembrie 2019, 18:27 de opiniastrazii
DISCRIMINATOARE hotarare a Consiliului Local Oradea
...Este o discriminare ca sa creeati premisa ca peste tot exista alternative pentru incalzirea locuintelor. Sunt strazi in municipiul Oradea care nu au incalzire de la oras dar nici macar sistemul de GAZ nu este introdus. Daca domnul spiker din imaginea de mai sus spune prostii, pentru ca nu a verificat toate strazile din Oradea, cine, unde si cum are posibilitate de racordare la reteaua de incalzire a orasului. pct. 2 tot discriminatoriul este si faptul ca unii cetateni platesc parcarile in fata blocurilor, pe cand in coala colectiva al unui bloc exista si teren afarent blocurilor, chiar daca a fost construit in perioada comunista, persoanele care au cumparat apartamentul au si un teren afarent imobilului achizitionat. Ma intreb de ce unii trebuie sa plateasca parcari pe proprietatea lor iar altii care locuiesc la case, ca de exemplu zona Iosia Veche sa nu plateasca deloc parcari desi au curti imense unde nu sunt parcate autoturismele, ci mai degraba sunt parcate pe domeniul public. Pe langa toate astea, multi dintr-e aceste case din zona Iosia veche au in fata caselor parcari cat pentru intoarcerea unui tir, dar desigur veti spune ca sunt prost, asa o fi cu precizarea ca acei locuitori nu platesc nimic pentru parcarile creeate adhoc pe domeniul public (in fata casei lor). Peste tot s-a taiat arborii, s-a betonat spatiul public chiar de catre locuitori, bine inteles ca in aceste zone traiesc si comvietuiesc oameni care muncesc in administratia locala cat si in cea judeteana ori centrala. Posibil acesta este motivul care in aceea zona fiecare face ce ii trece prin cap. Argumentele solide le pot demonstra orcarui functionar public, chiar si presei. Este ochei sa vedem o zona curata, dar fara nici macar o pista de bicicleta in zona, desi cum am relatat se pot observa de orisicare cetatean ori functionar ca latura trotuarelor in fata caselor este intr-e 3-7 ml latime, nu crede-ti stimati functionari ca a cere ceva trebuie prima data sa oferiti, adica sa construiti structura, nu sa o construim tot noi cetatenii iar domniile voastre sa deveniti proprietari peste bunurile private ale societatii. Ori sa intelegem ca mai nou faceti jocurile politice murdare ale unor companii pentru castiguri substantiale, al celor de la ENEL, DGV (Distrigaz vest)etc..
Postat 16 Noiembrie 2019, 17:42 de opiniastrazii
4,6% inflatie psd...
...provoaca 50% scumpiri liberale in orasul oradea.Teroarea scumpirilor pe care aceasta echipa a instaurat-o in oras pune in umbra realizarile din ultimii ani.E ca intr-o familie model unde tatal,capul familiei isi cam bate sotia si copiii, dar aduce bani acasa si umbla la biserica.E tolerabil ,doar nu esti proasta sa bagi divort.
Postat 16 Noiembrie 2019, 10:16 de excalibur
După care va urma "civilizarea" forțată ...
... care se va aplica prin supraimpozitarea celor care nu se încălzesc deloc ... și care au în schimb o blană măcar în dulap !?! Votați numai liberali, că au mintea deschisă la tot felul de trăznăi pe care le generează amatorismul lor specific !?! Ca exemplu al modelelor climatice ... regiuni întregi ale Germaniei și Franței sunt încurajate să utilizeze lemnul de foc pentru încălzirea locuințelor !?! Motivul e simplu ... fumul coșurilor este mai puțin poluant pentru sănătatea oamenilor iar costurile nu implică subvenții publice, decât arderea gazelor din marile centrale de tip colectiv !?! În orcice cartier din Frankfurt spre exemplu, există cel puțin un centru de comercializare a lembelor de foc ... cumperi online sau la magazin, primești totul pe tavă, de la transport la depozitare și aranjare în curte sau pivniță, după caz !?! Vrem o țară ca afară ... dar cu reguli proprii, emanate de mintea vraiște a unor dilii !?!
Postat 16 Noiembrie 2019, 08:48 de CrisDumi
Ne-o trage pt. ca ne place!
10(zece!) ani a facut tot posibilul sa blocheze introducerea retelelor de gaz metan in Oradea! A dat hcl peste hcl pt. a bloca racordarea imobilelor la reteaua de gaz metan, chiar si cand instanta l-a obligat sa accepte bransarea. De pilda, a modernizat strazi prin programul Regio (unde au disparut pancartele care aratau de unde-s banii?!), dar a refuzat introducerea retelei de gaz metan. Acum acele strazi sunt brazdate, la propriu, de santurile celor de la distrigaz, ,,tacane" masinile cand trec de zici ca merg pe sine. Situatia este intalnita cam peste tot in zona de case. In concluzie: dupa 10(zece!) ani in care s-a opus (in dispretul legii!) la introducerea gazului metan, vine si-i amendeaza pe cei pe care nu i-a lasat sa se branseze! Pe el cine-l amendeaza pt. o asemenea ticalosie?! Inca ceva: se plangea deunazi ca va darama vreo 20 de case din zona D. Cantemir pt. ca locatarii a doua blocuri construite acum cativa ani nu au parcare pt. masini. Cu toate acestea, in spatele blocurilor se construieste in draci o hala!!! In zona de locuinte, langa parcul Salca. Cat poti sa fii de *** sa-ti bati joc de oradeni in asemenea hal?! P.S. Cum ziceam: ne-o trage pt. ca ne place! Daca nu ne-ar placea, l-am trimite de unde a iesit, din glodul Birtinului.
Postat 16 Noiembrie 2019, 06:30 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON