URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 18:02

Respins! Proiectele primarului Bolojan, sabotate de absența PNL-iștilor din Consiliul Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a fost sabotat de propriii consilieri locali din PNL, care au chiulit în masă de la şedinţa de miercuri.

Cinci liberali lipsă

Consiliul Local Oradea a respins cinci proiecte de hotărâri propuse de municipalitate, în condiţiile în care cinci membri ai grupului PNL, care altfel deţine majoritate absolută cu 18 voturi, au absentat de la şedinţa extraordinară.

Din cei 27 de membri ai Consiliului au participat la dezbateri doar 20, din care 13 reprezentanţi ai PNL, 3 consilieri ai UDMR şi 4 social-democraţi. De la şedinţă au lipsit liberalii Camelia Dulcă, Teofil Filimon, Romeo Ionescu, Grigore Morar, Ionel Zdrângă, dar şi social-democratul Aurel Mohan, respectiv udemeristul Kiss Gabor.

În condiţiile în care pentru adoptarea unei hotărâri cu majoritate simplă sunt necesare 14 voturi, iar pentru una cu majoritate absolută trebuie adunate 18 voturi, opoziţia PSD-UDMR a profitat de ocazie pentru a "trânti" la vot toate proiectele faţă de care au putut formula obiecţiuni.

"Nu există expunere de motive!"

Ostilităţile au fost deschise de liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, care a pledat împotriva proiectului de hotărâre ce aproba de principiu transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri din patrimoniul municipiului în cel al unor şcoli sau spitale. Transferul se referea la mobilier, aparatură, componente IT şi altele achiziţionate la cererea acestor instituţii şi folosite în desfăşurarea activităţii, dar evidenţiate în contabilitatea Primăriei.

"Nu se evidenţiază nicăieri în proiectul de hotărâre bunurile şi instituţiile către care se vor transmite cu titlu gratuit aceste bunuri", a protestat Kirei Melinda. Consilierul UDMR a acuzat că proiectul încalcă normativele în vigoare şi a ţinut să afle dacă instituţiile subordonate municipalităţii au fost consultate cu privire la transfer.

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto), a ieşit şi el la atac. "Nu există o expunere de motive pentru caracterul de urgenţă al acestui material, aşa că nu ar avea ce să caute pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare", a spus Sabău.

"Împotrivă!", pe linie...

Intervenţia primarului Ilie Bolojan, care a explicat că este vorba de o hotărâre de principiu, nu a avut niciun efect. "E o hotărâre de principiu, care le permite colegilor de la Direcţia Economică să pregătească materialul pentru obiectele de inventar pe care o anumită şcoală le acceptă, astfel încât în mai - iunie Executivul să poată veni în Consiliul Local şi să le supună votului bucată cu bucată", a spus edilul.

Proiectul a căzut la vot, întrunind doar 13 voturi din partea consilierilor PNL prezenţi în sală, în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat împotrivă, iar cei ai PSD s-au opus de la vot.

Încurajaţi de victoria anti-Bolojan, reprezentanţii opoziţiei au averizat că vor respinge la vot şi alte proiecte. "Materialele de la punctele 11 la 13, în momentul întrunirii comisiei de specialitate abia erau puse pe site. Unul dintre ele are 20 de pagini. Altul este la fel de voluminos. Nu am avut timp să le citim", a argumentat Liviu Sabău Popa.

"Nu pot fi adoptate..."

Ieşirea consilierului l-a obligat pe primar să accepte realitatea. "Este cert că, aşa cum arată structura prezenţei de astăzi, dacă PSD şi UDMR nu votează materialele, nu pot fi adoptate", s-a resemnat Bolojan.

Edilul a arătat că proiectele în cauză se referă la transferul către APTOR a unor utilaje folosite la organizarea de evenimente, temele de pe ordinea de zi a şedinţei AGA de la Termoficare, majorarea tarifelor practicate de societate pentru serviciile conexe, achiziţia unui degazor care să determine îmbunătăţirea calităţii apei folosite la obţinerea agentului termic şi a unui utilaj care să înlocuiască vechiul cazan poluant moştenit din fostul CET.

"Aceste proiecte sunt de natură tehnică, nu abordări politice. Dacă nu le votaţi, le vom amâna", a spus Bolojan. Ceea ce s-a şi întâmplat.

O investiţie de 33,6 milioane lei...

Singurul punct din cele enumerate, votat cu sprijinul UDMR, l-a constituit asocierea societăţii Termoficare cu municipalitatea pentru realizarea unei investiţii care să vizeze înlocuirea vechiului cazan pe gaz.

Conform înţelegerii, Termoficare va organiza licitaţia pentru proiectarea şi achiziţia noului utilaj şi va răspunde pentru implementarea proiectulului, în vreme ce municipalitatea îşi va asuma semnarea contractului de execuţie şi plata lucrărilor.

Cel mai probabil municipalitatea va achiziţiona un cazan pe apă fierbinte pentru a înlocui actualul cazan pe gaz. Investiţia a fost prevăzută în bugetul oraşului pe anul în curs la o valoare de 33,6 milioane lei.

"Ştiam că vor fi absenţe"

Contactat de BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan a precizat că se aştepta ca votul proiectelor de pe ordinea de zi să se desfăşoare la limită.

"Ştiam că vor fi absenţe. Colegii noştri ne-au anunţat că unii sunt în delegaţie, alţii au probleme medicale şi că nu vor ajunge la şedinţa extraordinară de miercuri, dar nu aveam ce face", a spus edilul.

Primarul a spus că şi-a asumat convocarea şedinţei extraordinare conştient că s-ar putea să nu deţină majoritatea voturilor pentru a promova măcar proiectele care vizează investiţiile europene.

"Puteam să amânăm şedinţa cu trei săptămâni şi să riscăm să intrăm în întârziere cu proiecte cum ar fi reabilitarea termică a blocurilor sau atragerea de fonduri pentru valorificarea apei geotermale sau puteam să le supunem votului cu riscul de a nu fi votate. Am preferat a doua variantă", a explicat Bolojan.

Edilul s-a declarat mulţumit de faptul că reprezentanţii Consiliului Local au votat măcar proiectele vizând investiţiile europene şi a spus că proiectele respinse vor fi supuse din nou dezbaterii în una din şedinţele următoare. "Probabil vom sărbători Ziua Europei, pe 9 mai, printr-o şedinţă extraordinară", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Engine fault
S-a defectat utilajul cu numele generic: "votul exclusiv al reprezentantilor pnl" ?...Din care reiese ca un primar independent nu are nici o sansa in lipsa unei masinarii de vot.Ceea ce e chiar trist,sa ne fie absolut necesare aceste grupuri organizate sub forma de partide.Adica un primar recunoscut,consacrat sa devina inutil pentru votantii lui,sa nu poata actiona conform propriei viziuni(vizuini?), sa mai astepte alte sedinte,alte conjuncturi, cind dezvoltarea bate la usa iar fondurile europene se revarsa peste oras...Consiliul local s-ar putea autodizolva,anticipat,reusind printre altele si performanta de a se pune de-a curmezisul justitiei bihorene,irosind astfel si alte energii creatoare.
Postat 24 Aprilie 2019, 21:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON