URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2018, 19:37

Reprezentanţii teatrelor orădene explică incidentul cu spectacolul de Mica Unire: Colaborăm eficient, ne respectăm reciproc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, vinerea trecută, anunţarea spectacolului susţinut de Ansamblul Crişana al Teatrului Regina Maria de Mica Unire s-a lăsat cu scântei, regizorul Eugen Ţugulea anunţând că nu este de acord ca acesta să se desfăşoare la Filarmonică din cauza unei repetiţii a colegilor de la teatrul maghiar, conducătorii teatrelor din Oradea explică incidentul şi susţin la unison că de ani buni colaborează eficient, în respect şi "manifestând înţelegere reciprocă faţă de activităţile culturale desfăşurate în clădirea Teatrului de Stat".

Informaţiile apar într-un comunicat transmis presei locale luni, semnat de Daniel Vulcu, director general-manager Teatrul "Regina Maria", Czvikker Katalin, director general-manager Teatrul "Szigligeti", Novák Eszter, director artistic, Trupa "Szigligeti", Victoria Balint, director artistic, Teatrul "Regina Maria", Dimény Levente, director artistic, Ansamblul Nagyvárad.

În esenţă, reprezentanţii instituţiilor de cultură explică de ce s-a ajuns la această situaţie, reiterând spusele managerului Daniel Vulcu, cum că Ansamblul Nagyvárad pregătea premiera din 26 ianuarie, iar, potrivit cutumei, în săptămâna premierei, trupa care prezintă piesa nouă are la dispoziţie sala mare a teatrului, şi subliniind colaborarea bună pe care o au.

"Ne pare rău că argumentele de ordin profesional şi artistic nu au fost înţelese, ci au fost interpretate într-un mod maliţios şi cu riscul de a nu prezenta o premieră în cele mai bune condiţii, ne adaptăm prezentei situaţii. Astfel punem la dispoziţie sala pentru susţinerea spectacolului aniversar şi nu contribuim în acest sens la generarea unui fals conflict între cele două teatre", arată comunicatul.

Precizările vin în contextul în care, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în conferinţa de presă de vineri ce anunţa spectacolul "Pe-al nostru steag e scris Unire", ce urma să se desfăşoare la Filarmonică pe 24 ianuarie, actorul Eugen Ţugulea, invitat să regizeze spectacolul, s-a arătat revoltat că evenimentul nu poate fi susţinut pe scena Teatrului Regina Maria. "În opinia mea, 24 ianuarie este cel de-al doilea cel mai important eveniment din istoria poporului român. (…) Aşa cum dumnealor, la 15 martie, serbează Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni în această sală, noi, colectivul Teatrului Regina Maria, suntem cel puţin în aceeaşi măsură îndreptăţiţi să ne onorăm Ziua Naţională - căci 24 ianuarie e zi naţională - în sala noastră!", a spus Ţugulea. Situaţia i-ar fi iritat şi pe unii dintre reprezentanţii ansamblului, împreună cu care ar fi decis că, dacă nu se mută spectacolul la teatru, artiştii vor cânta în faţa clădirii.

Conflictul a fost tranşat, însă, sâmbătă, după ce preşedintele CJ, Pasztor Sandor, a anunţat că, în urma discuţiilor dintre părţi, s-a convenit ca spectacolul să se ţină, totuşi, la Teatru.

Astfel, spectacolul "Pe al nostru steag e scris Unire" regizat de maestrul Eugen Ţugulea va avea loc miercuri, 24 ianuarie 2018, cu începere de la ora 19.00 pe scena din Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Intrarea va fi gratuită, însă cei care doresc să participe trebuie să își rezerve locurile pe site-ul biletmaster.ro.

Vezi mai jos întregul text al comunicatului transmis luni de reprezentanţii teatrelor orădene:

„Prin prezenta, conducerile celor două teatre – Teatrul Szigligeti şi Teatrul Regina Maria, doresc să aducă câteva precizări cu privire la situaţia conflictuală generată de organizarea spectacolului aniversar – "Pe-al nostru steag e scris Unire!", programat în data de 24 ianuarie 2018.

Premiera Ansamblului Nagyvárad al Teatrului Szigligeti din data de 26 ianuarie 2018, cu spectacolul "Pasărea nimănui" , a fost programată şi anunţată încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, atunci când premiera Trupei Iosif Vulcan, a Teatrului Regina Maria, cu spectacolul "Sufocare", a fost amânată, din motive întemeiate, pentru data de 21 ianuarie 2018. În mod normal, fiecare spectacol beneficiază de o săptămână de repetiţii generale, cu toate acestea Ansamblului Nagyvárad i s-au alocat numai trei zile de repetiţii generale.  În aceste condiţii, conducerile celor două teatre resping cu fermitate orice presupuneri sau interpretări răutăcioase, care ar putea genera dispute cu caracter etnic sau politic, pornind de la o situaţie legată de profesionalismul artistic impus de realizarea unui spectacol.

Teatrul Regina Maria si Teatrul Szigligeti colaborează de ani de zile într-un mod eficient, manifestând înţelegere reciprocă fată de activităţile culturale desfăşurate în clădirea Teatrului de Stat. Respectăm şi ţinem cont de punctele de vedere profesionale, de premierele, festivalurile şi sărbătorile naţionale ale celuilalt partener.

În ultimii ani, au mai fost situaţii în care una dintre cele două instituţii a luat decizii în favoarea celeilalte sau în favoarea activităţii artistice, organizând anumite evenimente, care nu erau neapărat spectacole de teatru, în alte spaţii din oraş sau judeţ – Filarmonică, Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Arlus sau alte spaţii din diverse localităţi din judeţ.

Regretăm faptul că Domnul Eugen Ţugulea, regizorul invitat al spectacolului aniversar, organizat în data de 24 ianuarie, nu agreează frumoasa sală de spectacole a Filarmonicii de Stat Oradea, dorind ca unic spaţiu de desfăşurare a spectacolului aniversar, Sala Mare a Teatrului, periclitând astfel buna desfăşurare a premierei Ansamblului Nagyvárad, din data de 26 ianuarie.

Ne pare rău că argumentele de ordin profesional şi artistic nu au fost înţelese, ci au fost interpretate într-un mod maliţios şi cu riscul de a nu prezenta o premieră în cele mai bune condiţii, ne adaptăm prezentei situaţii. Astfel punem la dispoziţie sala pentru susţinerea spectacolului aniversar şi nu contribuim în acest sens la generarea unui fals conflict între cele două teatre.

15 ianuarie 2018

Daniel Vulcu, director general-manager Teatrul "Regina Maria"                                                        

Czvikker Katalin, director general-manager Teatrul "Szigligeti"

Novák Eszter, director artistic, Trupa "Szigligeti"

Victoria Balint, director artistic, Teatrul "Regina Maria"                            

Dimény Levente, director artistic, Ansamblul Nagyvárad”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON