URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2019, 15:40

Reacţia USR Bihor după înfrângerea lui Dan Barna: N-am fost "sincronizaţi" cu bihorenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii filialei Bihor a USR au transmis, luni, un comunicat în urma înfrângerii lui Dan Barna în primul tur al alegerilor prezidenţiale, concluzionând că "nu am mai fost la fel de sincronizaţi cu bihorenii ca până la alegerile europarlamentare din vară".

USR Bihor se consolează în parte cu faptul că scăderea numărului de voturi pentru alianţă faţă de europarlamentare a fost mult mai mică decât la nivel naţional şi le transmit alegătorilor să-l voteze pe Klaus Iohannis. 

În Bihor, conform rezultatelor finale, Dan Barna a obţinut 11,39% din voturile bihorenilor, adică 27.247 de voturi, fiind pe locul al patrulea după Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă şi Kelemen Hunor. 

"Să vedem în ce măsură putem lua măsuri"...

Comunicatul semnat de "filiala Bihor" a USR nu vorbeşte despre schimbări radicale după înfrângerea lui Barna, ci anunţă o analiză în urma căreia "să vedem în ce măsură putem lua măsuri".

"Rezultatul nesatisfăcător pentru aşteptările noastre în legătură cu alegerile prezidentiale de ieri ne spune cât se poate de clar că nu am mai fost la fel de sincronizaţi cu bihorenii ca până la alegerile europarlamentare din vară. În perioada imediat următoare trebuie să analizăm datele şi să vedem în ce măsură putem lua măsuri care să ducă la îndeplinirea obiectivelor Alianţei USR PLUS în judeţul Bihor", se arată în comunicat. 

Totodată, USR-iştii din Bihor precizează că scăderea voturilor primite de Alianţa USR PLUS nu este atât de mare în judeţul nostru faţă de media naţională.

"Dacă vorbim doar de voturile valabil exprimate în ţară, în mod particular pentru Oradea si judeţul Bihor, Alianţa USR PLUS a reuşit să îşi păstreze poziţia în ierarhia partidelor şi, în mare parte, electoratul câştigat la europarlamentare şi face notă discordantă faţă de majoritatea filialelor judeţene ale organizaţiei. Dacă la nivel naţional, scăderea numărului de voturi pentru Alianţă este de 36% raportată la alegerile europarlamentare, scorul înregistrat de Alianţa USR PLUS în judeţul Bihor arată o scădere de doar 18% faţă de precedentele alegeri, ceea ce ne situează pe o poziţie fruntaşă între filialele care au înregistrat cea mai mică scădere. Acest lucru, deşi nu poate fi văzut ca un criteriu de performanţă în această situaţie, ne dă totuşi o indicaţie relevantă asupra nivelului campaniei electorale pe care am desfăşurat-o", se arată în comunicat. 

Îndemn la vot, în ciuda "frustrărilor"

"Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut şi ne-au acordat încrederea lor şi de data aceasta, cei care au ales să voteze Dan Barna şi Alianţa USR PLUS. Nu îi vom dezamăgi, vom continua să luptăm pentru obiectivele şi propunerile noastre, pe care le-au îmbrăţişat şi ei. E dificil de "digerat" o înfrângere şi e şi mai dificil să te vezi depăşit de Viorica Vasilica Dăncilă. Dar nimeni nu a zis că va fi uşor să te iei la trântă cu o structură masivă cum este cea a PSD, crescută chiar pe osatura statului", se mai precizează în reacţia USR. 

În fine, USR Bihor precizează că reprezentanţii Alianţei USR PLUS ar trebui să iasă la urne în turul al doilea, în ciuda frustrărilor, şi să-l voteze pe Klaus Iohannis. "Pentru turul 2 direcţia celor care susţin USR şi PLUS nu poate fi decât către urnele de vot pentru a vota candidatul care e cel mai aproape de principiile şi valorile Alianţei USR PLUS, Klaus Iohannis. Suntem conştienţi că există multe supărări şi frustrări, dar câştigul prezenţei la urne şi al valorizării votului, pentru care am luptat atât, nu merită să se piardă şi nici să se diminueze. Lupta continuă!", se încheie comunicatul. 

Barna îşi asumă, dar nu demisionează

Luni, la prânz, candidatul USR-PLUS, Dan Barna, a avut prima reacţie despre rezultatele alegerilor prezidenţiale. El a afirmat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru că nu a reuşit să intre în turul al doilea, însă nu face un pas în spate. 

"Îmi asum, evident, întreaga responsabilitate pentru acest obiectiv pe care nu l-am atins, acela de a avea un tur II fără PSD, acela de a putea să avem şansa unei dezbateri despre viitor cu preşedintele Iohannis. (...) Este, fără îndoială, o parte din vină, şi mi-o asum, că nu am reuşit să ajung cu mesajul la mai mulţi cetăţeni, că nu am reuşit să ajungem cu mesajul de modernizare şi de necesitate, de urgenţă pentru România şi să conving, să convingem mai mulţi cetăţeni. Este, până la urmă, un proces din care învăţăm şi vom avea o analiză foarte elaborată în cadrul partidului. Chiar în această seară am convocat colegii din comitetul politic, practic liderii din filialele judeţene, la o primă discuţie pentru a analiza perioada următoare şi ceea ce urmează să se întâmple", a declarat Barna.

Chestionat dacă are intenţia să-şi dea demisia, liderul USR a răspuns: "Categoric nu", deoarece "nu sunt un lider care la prima dificultate să plece şi să abandoneze lupta pentru că un obiectiv nu a fost atins".

De asemenea, Dan Barna şi Dacian Cioloş au anunţat că preşedintele Iohannis are "întreaga susţinere" a alianţei USR-PLUS pentru al doilea tur al alegerilor.

"Voi recomanda susţinătorilor mei să-l susţină pe Klaus Iohannis", a spus Dan Barna, care le-a cerut membrilor USR să participe la votul din turul doi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nici nu aveati cum
Aveti idei nashpa de tot, perdantilor.
Postat 11 Noiembrie 2019, 21:47 de 1011010
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON