URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2019, 21:10

Reabilitarea termică a Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea, estimată la 39,2 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat marţi, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a Spitalului Municipal Gavril Curteanu din Oradea.

Se reabilitează termic

Lucrările, estimate la 39,2 milioane lei, vor avea o durată de execuţie de18 luni şi vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 3 privind sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit raportului de specialitate, reabilitarea clădirii spitalului va cuprinde lucrări de construcţii de la anveloparea clădirii până la refacerea acoperişului şi înlocuirea ferestrelor, dar şi refacerea instalaţiilor electrice şi a celor de încălzire.

Lucrări similare vor fi executate, potrivit unei alte Hotărâri de Consiliu Local adoptate marţi, şi la blocul turn din Parcul Traian 31.

Investiţia, estimată la 888.000 lei, va cuprinde de la izolarea clădirii şi refacerea faţadei până la înlocuirea tâmplăriei şi a instalaţiilor comune din beci.

Costurile lucrărilor vor fi suportate în proporţie de 60% din fonduri europene şi 15% din bugetul local, diferenţa de 25% urmând să fie asigurată de către membrii Asociaţiei de Proprietari "Crinul Alb" din bloc.

Reţele de gaz

Pe de altă parte, aleşii orădenilor au mai hotărât prelungirea reţelelor de gaz pe mai multe străzi orădene care nu sunt cuprinse în zona unitară de încălzire rezervată exclusiv Termoficare.

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii prelungirea reţelelor de termoficare pe străzile: Lanului, Agricultorilor şi Constantin Nottara (885 metri), Constantin Brâncoveanu, Comarnicului, Poeniţei şi Theodor Neculuţă (900 metri), Calea Borşului (800 metri) respectiv Nicolae Grigorescu (25 metri).

Lucrările de extindere a reţelelor de gaz vor fi făcute de firma Distrigaz.

Bani pentru ONG-uri

Tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii aleşii orădenilor au mai aprobat marţi acordarea unor subvenţii de 135.400 lei către 11 organizaţii orădene care administrează 14 unităţi de asistenţă socială.

Pe lista organizaţiilor neguvernamentale care vor primi anul acesta subvenţie pentru desfăşurarea activităţii se numără printre altele: Asociaţia SOS Autism Bihor (Centrul de zi pentru persoane adulte cu handicap), Asociaţia Caritas Eparhial Oradea (Cantina Socială), Fundaţia de Scleroză Multiplă Bihor (Centrul de zi destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi), Fundaţia Creştină Diakonia (Centrul de zi pentru copii cu probleme sociale).

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, subvenţiile de la buget au fost acordate în limita numărului de persoane pentru care organizaţiile au fost licenţiate să presteze servicii sociale chiar dacă acesta îngrijesc mai mulţi beneficiari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON