URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2019, 19:16

Proprietarii clădirilor fără instalaţii din Oradea, somaţi să declare existenţa reţelelor

Municipalitatea orădeană a transmis, începând din luna iunie, unui număr de peste 14.200 de orădeni, proprietari ai unor clădirilor declarate ca fiind fără instalaţii şi impozitate mai puţin, chestionare prin care le cer să declare starea actuală a instalaţiilor de apă, canalizare, curent şi încălzire.

Apă, canalizare, curent, termoficare...

"O clădire este considerată ca fiind cu instalaţii dacă are un sistem de conducte şi reţele, chiar dacă este independentă de infrastructura oraşului. O condiţie pentru ca imobilul să fie declarat cu instalaţii este ca acesta să deţină toate cele patru utilităţi: apă, canalizare, electricitate şi încălzire", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit municipalităţii, dacă o clădire este încălzită cu sobe în fiecare cameră, cu instalaţii de aer condiţionat ori panouri radiante, nu este considerată ca având instalaţii chiar dacă are reţele de apă, canalizare şi curent electric.

În schimb, o clădire încălzită cu ajutorul unei centrale, care are toate utilităţile, este încadrată ca fiind cu instalaţii.

Din octombrie încep controalele...

Conform comunicatului, proprietarii clădirilor declarate ca neavând instalaţii au obligaţia să transmită municipalităţii chestionarele completate până la data de 30 septembrie.

Acestea pot fi expediate în format scanat sau fotografiat pe adresa de email primărie@oradea.ro, prin Poştă pe adresa Piaţa Unirii 1, ori prin depunere direct în sala ghişeelor.

După termenul limită, inspectorii municipalităţii vor verifica în teren toate clădirile fără instalaţii pentru care proprietarii nu au depus chestionarele completate.

"Atragem atenţia proprietarilor care completează chestionarul că datele trebuie să reflecte situaţia reală a imobilului, iar informaţiile eronate/neconforme constituie, potrivit legii, fals în declaraţii dat în faţa autorităţilor şi se sancţionează în consecinţă", a transmis Primăria.

Potrivit comunicatului municipalităţii demersul are ca scop actualizarea informaţiilor fiscale şi asigurarea echităţii în impozitarea clădirilor similare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dragii ce ei,bugetari...
...cum isi rup ei din timpul pretios dedicat cetateanului,vezi lista ce mica e,si vor iesi la control: "inspectorii municipalităţii vor verifica în teren toate clădirile fără instalaţii pentru care proprietarii nu au depus chestionarele completate." Pentru dezvoltare,pentru o viata mai buna,mai fericita.Pe aceasta linie,inspectorii ar putea verifica daca masculii oradeni intretin suficiente raporturi intime cu femelele oradene,cantitativ si calitatic,daca folosesc sau nu prezervative...cei ce nu se incadreaza cerintelor primariei putind suporta taxe sau mariri de impozit.Ideea nu e noua,se aplica in comunism si se numea popular: taxa pe p**a.Ideile bune merita puse in praktika.
Postat 28 Iulie 2019, 20:35 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON