URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2019, 19:31

Promenada de lângă Primăria Oradea ar putea fi gata mai devreme. Nu va mai avea copacii înalţi cu care s-au fălit edilii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede, din zona Primăriei Oradea, ar putea fi finalizate încă de anul acesta, înainte de termenul stabilit pentru aprilie 2020.

"S-ar putea încheia anul acesta"

Reabilitarea malului stâng al Crişului se apropie de finalizare după ce constructorii au montat, între altele, blocurile şi treptele din granit auriu pe zona de promenadă şi bordurile de granit de-a lungul carosabilului dintre podul Centenarului şi centrul istoric.

"În prezent, constructorii lucrează la montarea trotuarului din porfir, pregătesc remontarea balustradei şi stâlpilor şi tencuiesc zidul de pe malul Crişului Repede după modelul iniţial", a declarat viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Potrivit edilului, constructorii mai au de finisat treptele de acces la malul Crişului, de asfaltat porţiunea intermediară de promenadă, de amenajat spaţiul verde şi de montat balustradele şi stâlpii proiectaţi de arhitectul Vágó László. "Termenul de predare a lucrării este în primăvara anului viitor, dar constructorul ne-a transmis că lucrările s-ar putea încheia anul acesta", a spus Mălan.

În paralel, ABA Crişuri va demara în perioada următoare lucrări de prelungire a promenadei pe sub pod, până la parcarea subterană de lângă Sinagoga Sion, aflată încă în construcţie.

Fără "îmbunătăţiri"

Deşi la începutul lunii trecute viceprimarul Mircea Mălan anunţa atât pe reţelele de socializare cât şi în presă că proiectul a fost modificat în sensul înfiinţării unei zone verzi pe promenadă (foto), în apropierea Podului Ladislau, cu bănci şi 10 copaci înalţi, municipalitatea a renunţat la idee.

"Pe malul Crişului nu s-au mai putut planta pomi pentru că atunci când au săpat constructorii au găsit mai mult conducte şi reţele în altă poziţie decât în evidenţele deţinătorilor lor. Toată lumea a spus că aşa nu va merge", a precizat, miercuri, Mălan, la solicitarea BIHOREANULUI.

Refăcut din temelii

Lucrările de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede în zona centrală vizează printre altele înlăturarea şi refacerea carosabilului uzat, turnarea de şapă armată, fixarea bordurilor de granit, montarea corpurilor de iluminat restaurate şi consolidarea scării care coboară către mal.

La cota râului se reconstruieşte taluzul şi se montează jardiniere şi corpuri de iluminat placate cu granit. La fel, pe porţiunea dinspre rampă şi Podul Centenarului se montează trepte din blocuri de granit, material cu care vor fi placate şi zidurile de sprijin.

Pe porţiunea promenadei, înspre Podul Centenarului, proiectul vizează plantarea a 50 de platani, înierbarea unor spaţii şi acoperirea zidului de sprijin cu o perdea de iederă.

Lucrările sunt efectuate de asocierea firmelor Gavella, Porfido ed Arte Consorzio Stabile, Proconsolution şi Iriconstruct pentru 13,3 milioane lei, din care 13 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Termenul de execuţie este de 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu
Tot mică o ai, nu ți-a mai crescut deloc.
Postat 07 Noiembrie 2019, 11:48 de User anonimizat
Terminați MĂ gâștelor
Bucurați-vă că se face, că de altfel gunoaie ca voi au tras țara în jos, și acuma când se face, comentați că se face
Postat 07 Noiembrie 2019, 11:35 de Sandu1206
iarasi veniti cu scuze...
Da, in timp record... iar restul 30-40 de santiere intarzie cu 6-12 luni... Calea Bihorului ar trebui sa fie gata dar arata ca dupa razboi, prelungirea drumului pana la Real ar trebui sa fie gata pana in decembrie dar cum au zis "in cel mai bun caz o sa fie instalat grinziile pana in februarie-martie"... a fost vorba ca tramvaiele pe Magheru MAXIM 2 luni nu o sa circula, acuma vorbesc despre "pana la mai 2020"... iar despre ca Malan zice odata ca liniile o sa fie inierbita iar dupa o luna ca "nu o sa mai fie inierbita ca costructorul a asfaltat toate intersectia", o sa fie plantati cateva copaci, fiindca pt oamenii n-au placut ca au taiat cam 20-30 de copaci pana la podul Centenariului iar acuma vine ca "scuzati, nu se poate, ca sunt acolo niste tevi..." hai mai, pana la podul Centenariului tot exista loc copacii unde au taiat ce au fost acolo pana acuma... totul se poate numai trebuie facut... dar sa tai copaci e mai simplu decat sa si plantati...
Postat 07 Noiembrie 2019, 07:52 de cititor_oradean
Prioritizari?
Cu ce ma incalzeste ca e gata mai repede promenada, cand tot orasul e aruncat in haos si transee dar se lucreaza cu țårâita? Si dealul Ciuperca a fost finalizat in timp record si s-a dus la naiba.
Postat 07 Noiembrie 2019, 07:16 de oradeanbihor
...
Un scuze, m-a luat gura pe dinainte? De unde atâta onoare! Nu mă aștept de la unu care ne supraimpozitează dar are fațada deplorabilă pe Szigligeti.
Postat 06 Noiembrie 2019, 21:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON