URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2019, 18:59

Program mai "subţire": Aniversarea vizitei Regelui Ferdinand în Oradea, fără muzică militară!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul dedicat aniversării a 100 de ani de la prima vizită în Oradea a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria este mai "subţire" decât au anunţat, iniţial, organizatorii. Evenimentul principal al zilei va fi dezvelirea statuii lui Ferdinand în Piaţa Unirii, programată la ora 17.

Militarii nu mai vin

Primăria Oradea a transmis, miercuri, că cele două recitaluri de muzică militară ale Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" din Bistriţa nu vor mai avea loc.

"Vă informăm că din motive obiective Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" Bistriţa nu va mai putea fi prezentă la Oradea cu ocazia manifestărilor dedicate zilei de 23 mai", se arată într-un comunicat al Primăriei. Drept urmare, au fost anulate recitalurile de muzică militară programate să aibă loc de la ora 15.30, respectiv de la ora 19, în Piaţa Unirii.

Întrebat de BIHOREANUL care sunt motivele anulării concertelor, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, a spus că ele sunt independente de organizatorii locali. "Am primit în această dimineaţa o notificare (n.r. din partea Brigăzii 81 Mecanizată din Bistriţa) prin care ni s-a spus că nu vor veni şi că au alt angajament", a precizat şeful APTOR.

Întrebat dacă Brigada din Bistriţa confirmase iniţial prezenţa, Jurca a spus că fără o confirmare momentele muzicale nu ar fi fost incluse în programul din 23 mai.

Expoziţii la Cetate

În felul acesta, manifestările dedicate a 100 de ani de la vizita suveranilor României în Oradea devin mai sărace. Merită precizat şi că, iniţial, reprezentanţii municipalităţii au dorit să organizeze un concert folcloric cu invitaţi cunoscuţi, precum şi o defilare a costumelor populare din Bihor, care să evoce defilarea satelor de la vizita lui Ferdinand în 1919. Până la urmă, cele două evenimente nu au mai figurat în programul final.

Joi, de la ora 12, manifestările vor debuta cu vernisajul a două expoziţii la Cetate: "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" şi "Regina Maria, un veac de inspiraţie". Prima cuprinde 64 de fotografii inedite cu Regele Ferdinand şi Regina Maria la Oradea, iar cea de-a doua integrează cărţi rare, reclame celebre, cărţi poştale şi fotografii cu Regina Maria, vestimentaţie şi accesorii de epocă.

Costumul ţărănesc a fost transformat de reginele României în veşmânt regal, drept urmare expoziţia include piese ţărăneşti de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, în stilul celor purtate de Regina Maria a României. De asemenea, vor fi expuse două replici ale ţinutelor purtate de familia Regală în vizita lor la Oradea.

Începând de vineri, la Muzeul Oraşului vor fi expuse şi coroana de oţel şi sceptrul regal al Regelui Ferdinand. Miercuri şi joi, acestea pot fi admirate încă, alături de mantia pe care Ferdinand a purtat-o la încoronare, la Primărie. De luni, de la deschiderea expoziţiei cu obiectele regale, şi până miercuri, aceasta a fost vizitată de peste 1.000 de persoane.


PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DIN 23 MAI: 

ora 12 - Deschiderea oficială a expozițiilor "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" și "Regina Maria, un veac de inspirație" - Cetatea Oradea, Muzeul oraşului Oradea, complex cultural 

ora 16.30 - Lansare album fotografic "1919 - Primăvara întregirii. Albumul operațiunilor militare" (Muzeul Țării Crișurilor Oradea), în Piaţa Unirii

ora 17 - Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv; Intonarea Imnului Naţional al României; Dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand; Slujba de sfințire a Statuii Regelui Ferdinand; Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de: invitat al instituției, Ilie Bolojan - primarul municipiului Oradea; Depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori; Realizarea dispozitivului de defilare; Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
L-au boicotat cu totii pe Bolovan si pe lacheul Birta
L-au lasat cu ochii in ploaie. Individul crede ca face in oras ce-l taie capul ca pe tarlaua lui tac_su Daca il pui pe Bolovan sa dea un test de psihologie serios, nu aiureli masluite, la pariu ca nu-l trece. Un astfel de specimen a ajuns sa conduca orasul. Zic unii ca au venit o gramada de bani europeni in Oradea. Asa este, au venit dar meritul este al celor care stiu sa acceseze proiecte. Daca il pui pe Bolovan sa faca un astfel proiect, se loveste cu palmele peste cap si sparge mobilierul. Ce stie sa faca acest Dorel al administratiei se vede dupa ce ajung banii pe mana lui. Cam jumatate din ce se construieste se construieste prost, o ia la vale sau trebuie daramat ulterior.
Postat 23 Mai 2019, 08:19 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON