URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2018, 18:22

Program mai lung! Din 1 iunie, magazinele din centrul Oradiei trebuie să rămână deschise până la ora 21

De la 1 iunie, orădenii şi turiştii care ajung în centrul istoric al urbei trebuie să găsească toate magazinele şi localurile de la parterul clădirilor deschise până la ora 21.

Printr-un comunicat de presă transmis vineri, Primăria le-a reamintit proprietarilor că, potrivit Regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Oradiei, orarul de funcţionare pentru activităţile de comerţ şi servicii desfăşurate la parterul imobilelor cu front la stradă va fi obligatoriu mai lung.

Mai precis, în intervalul 15 aprilie – 15 octombrie, trebuie să aibă un program de funcţionare zilnic cel puţin între orele 10 şi 21, iar între 16 octombrie şi 14 aprilie, minim între orele 10 şi 19. Din 1 ianuarie, această regulă se aplică unităţilor de alimentaţie publică, iar din 1 iunie şi celor care desfăşoară activităţi cu coduri CAEN de comerţ şi servicii. Aşadar, regula se aplică inclusiv unităţilor bancare din centrul municipiului.

Regulamentul defineşte şi aria teritorială de aplicare, cuprinsă între străzile Republicii (tronson de la Magazinul Crişul – str. Iosif Vulcan), Iosif Vulcan (tronson cuprins în str. Republicii şi Piaţa Ferdinand), Piaţa Ferdinand, Madách Imre, Patrioţilor, Moscovei (tronsonul cuprins între str. Republicii şi str. Patrioţilor), Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri, şi Independenţei (troson între Piaţa Unirii şi Piaţa 1 Decembrie).

De la 1 ianuarie 2020, aceeaşi regulă a programului prelungit se va aplica tuturor operatorilor economici care desfăşoară activitate în zona centrală.

"Pentru a evita aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cei care deţin societăţi comerciale trebuie să solicite modificarea orarului de funcţionare corespunzător nivelului minim obligatoriu menţionat anterior. Precizăm faptul că modificarea orarului impusă prin prezenta măsură este scutită de plata taxei speciale de modificare a orarului", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Firmele care nu vor respecta regula vor putea fi amendate de Poliţia Locală cu sume între 200 şi 600 lei. Cei care nu se vor conforma nici după ce au fost amendaţi vor avea activitatea suspendată. 

Regulamentul invocat mai stabileşte şi ce fel de afaceri pot funcţiona în centrul istoric. Pe străzile enumerate nu vor mai putea exista case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service-uri şi spălătorii auto, deoarece nicio astfel de afacere nu va mai primi autorizaţie de funcţionare de la Primărie. Şi această măsură se aplică gradual: de la 1 ianuarie 2018 au fost interzise service-urile şi spălătoriile de maşini, iar de la 1 ianuarie 2019 va veni rândul celorlalte activităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ce ,,lege"?! hcl-urile ,,bat" orice lege!
Apropo de ,,modificarile" aduse codului muncii prin hcl-uri! Am vazut aseara pe un confrate de-al birtinezului, roibu de la Timisoara, cum sustinea el, tare si raspicat, ca e ,,lege" ca n-are voie om cu persoana sa se abordeze pe spatiul public decat, ATENTIE! cu aprobare de la comisia bla, bla, bla, de pe langa consiliul local Timisoara! Si i-am dat dreptate, traiesc in Oradea si am vazut tampenii si mai si ,,legiferate" prin hcl ( nu a contat si nu conteaza ca au fost desfiintate de instante!!!).
Postat 22 Mai 2018, 08:13 de pinonel
@ sandu
In majoritatea tarilor civilizate europene se renunță la "programul mai lung" sau cel de week-end din mall-urî sau magazine in general, din respect pentru viața privată a vânzătorilor. Tendința e destul de veche, doar romanii se înghesuie in mall, indiferent de vremea de afara sau de ziua din săptămâna, spre disperarea angajaților care pentru salarul minim pe economie, nu mai au week-end, nu mai au sărbători. Tu ai impresia că fraierii de comercianți din centru nu ar fi ținut deschise magazinele "pentru bani mai multi" daca ar fi existat musterii??? Bolovan nu a fost in stare să-și vadă de amaratul lui de bold din Vadu Crișului și acum visează să transforme într-un mare mall tot centrul orașului. La cat de mult susții acest proiect, sper să îți faci cumpărăturile doar din centru (daca te ține)
Postat 21 Mai 2018, 00:27 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Program mai lung înseamnă bani mai multi. . LA MUNCA NU LA ÎNTINS MÂNA.
Postat 20 Mai 2018, 23:57 de Sandu1201
Nimeni nu e obligat sa tina deschis un magazin mai mult de 8 ore.
12 ore obligatoriu inseamna o norma si jumatate ... iar orice depasire a unei normei intregi duce la sanctiuni din partea Inspectiei Muncii. Ca de obicei, pentru edili nu conteaza legea si omul, ci descreierarile si frustrarile lor personale, de parca numai ei cobteaza pe lume. Prostia si nesimtirea autoritatilor locale oradene e fara limite. Confunda evolutia cu impunerea de reguli neaplicabile.
Postat 20 Mai 2018, 19:23 de CrisDumi
Completare:
Program mai lung înseamnă angajați mai multi în fiecare magazin/unitate pentru a acoperi programul mai lung de funcționare, ceea ce va însemna costuri mai mari, costuri care vor scumpi tot ce "mișcă" în centru.
Postat 20 Mai 2018, 08:00 de User anonimizat
Ha ha ha
Văd că se reia la disperare pe Facebook interviul cu nebunu' care visează să transforme centrul într-un mare mall.. Ce nu înțelege el: la mall mă duc să îmi fac "plinul" de alimente când îau salarul pentru că este ieftin , ceea ce în centru nu e cazul. La mall am loc de parcare, că doar nu o sa car sacosele in spate (pe corso). Daca am de rezolvat o problema la banca in mod sigur nu o voi căuta în centru din aceleași considerente dar mai ales de timp. Legat de distracția copiilor: la un loc de joaca in oricare mall prețul e de 10 - 15 Ron/ora cu acces la trambuline, topoganele, etc. pe când la evenimentele organizate de primărie tarifele sunt de 5 - 7 Ron pentru 3 sau 5 minute. Am ajuns la o concluzie: centrul nu va mai fi un loc accesibil pentru oradeanul mediu cu familie cel puțin nu pentru cei care nu vor să își bată joc de banii munciți!
Postat 20 Mai 2018, 07:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON