URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2018, 13:32

Primarul Ilie Bolojan anunţă cinci noi şantiere pentru tot atâtea proiecte de infrastructură finanţate din bugetul oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, cinci dintre proiectele edilitare finanţate din bugetul municipalităţii care trec de pe planşă pe şantier.

Cel dintâi este prelungirea drumului expres realizat între podurile Dragoş Vodă şi Teodor Neş până la giraţia din dreptul Real II, în Episcopia, pe strada Bihorului, care va asigura decongestionarea traficului rutier din zona de dealuri a oraşului, edilul spunând că lucrările licitate au şi început deja prin organizarea de şantier, cele efective urmând să înceapă dinspre cartierul Episcopia. Lucrările vor dura 13 luni şi sunt preconizate să se încheie în toamna anului viitor, în paralel fiind programată şi reabilitarea străzii Bihorului, precum şi asfaltarea străzilor de pe dealuri care coboară în aceasta.

Un alt proiect de infrastructură menit să faciliteze deplasarea cu maşinile în condiţii de decongestionare a traficului este cel pentru construirea drumului de legătură dintre Oradea şi Oşorhei prin cartierul Podgoria şi satul Fughiu. „Azi se recepţionează proiectul tehnic”, a spus primarul, precizând că valoarea lucrărilor este de 4,49 milioane lei plus TVA şi că lucrările efective vor începe la mijlocul lunii viitoare, pentru a se încheia în 10 luni, la mijlocul verii viitoare. În paralel, a menţionat Bolojan, municipalitatea organizează şi o licitaţie pentru lucrările de colectare a apelor pluviale şi amenajare a trotuarelor de-a lungul noii artere.

De asemenea, edilul a anunţat că Primăria a lansat licitaţia pentru realizarea unui nou pasaj peste giraţia din străzile Universităţii-Ogorului de pe şoseaua de centură, fiind depuse şase oferte din partea a tot atâtea asocieri de firme. „Dacă nu vor fi contestaţii, în septembrie licitaţia poate fi adjudecată şi cel mai probabil în această toamnă să se facă proiectarea, iar în primăvară să înceapă lucrările”, a spus Bolojan despre proiectul estimat să fie finalizat în primăvara anului 2020.

Primarul a arătat, de asemenea, că săptămâna viitoare va fi publicat anunţul pentru selectarea constructorului parcării Voinţa, destinată să preia - pe circa 400 locuri - maşinile ce nu vor mai putea fi parcate în Piaţa Ferdinand şi pe străduţe adiacente. Bolojan a precizat că lucrarea se va derula în sistem credit furnizor, adică plata ei va fi făcută de Primărie din taxele de parcare şi din amenzi pe durata a 5 ani, în 60 de rate lunare. În ce priveşte parcarea Voinţa, edilul a estimat că lucrările vor începe fie în această toamnă, fie cel târziu la primăvară, şi că se vor derula pe un an.

Un al cincilea mare proiect edilitar din bugetul local este chiar reabilitarea clădirii Primăriei, pentru care indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Local în şedinţa din 9 august, astfel că la finalul acestei luni „vom demara licitaţia”. Bolojan a spus că valoarea lucrării, care vizează reabilitarea totală, se ridică la aproximativ 5 milioane euro, sumă din care va fi achitată o parte de 40% în primul an, iar în ceilalţi doi ani câte 30%, scopul fiind încheierea lucrării în anul 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@ilici
suntem cativa postaci pro Bolojan? dar astia anti cati sunteti?
Postat 19 August 2018, 00:00 de User anonimizat
Cine decide ,,ce trebuie"?!
Observam ca este un grup de comentaci, nu multi, dar vocali, pro bolojan. Orice tampenie ii trece prin teasta (mare, nu i vorba!) aluia, astia aplauda. Zice un oarecare ca ne trebuie ,,dezvoltare"! Nu cred ca vreun oradean intreg la cap a inceput simultan sa si construiasca trotuarele, sa si podeasca locuinta, sa si tencuiasca peretii si sa schimbe acoperisul! O fi ok pt. viniturile astea care ne sufoca, astia care nu s nici oraseni, dar nici tarani, care stau luni, ani, o viata, in fata blocului jucand cruce si scuipand seminte si care in afara de a si agata pe pereti Rapirea sau pe Sandokan, n au facut nimic ce ar tine de ,,constructii"! Sigur ca primarul, altminteri bun manager (a reusit sa falimenteze un kkt de abc!) nu procedeaza in afacerile private cum procedeaza cu oradenii/Oradea! P.S. Gasca asta care l are in frunte pe bolojan n ar fi reusit niciodata sa incalece orasul si sa l ingroape in datorii daca ceilalti, din ,,opozitie", nu ar fi stat de sase!
Postat 17 August 2018, 09:06 de ili3
E foarte bine
Orasul trebuie sa se dezvolte si sa se modernizeze in continuare. Doar nu o sa ramana ca si acum o suta de ani, cu baraci insalubre si noroaie pana la genunchi.
Postat 17 August 2018, 06:34 de Alcor
N-ati inteles nimic
Bai fratilor, cred ca aveti o problema. Cum adica "de ce nu putem sa circulam prin orasul nostru"?? Adica sa lasam totul in paragina ca e bine asa ca sa nu existe santiere. Uneori am impresia ca daca prostia ar durea ar fi tragedie mare. Fratilor, acolo unde este infrastructura acolo este si crestere si bunastare. Acolo unde sunt doar banii aruncati in consum exista doar datorii, bunastarea e in alta parte, unde se produce ceea ce consumati. Daca ati fi iesit din judetul vostru drag prin alte tari ati fi vazut ce inseamna santiere de ani si ani, unde oamenii tac multumiti ca se face, unde oamenii au infrastrctura, de lucru, bani si ce au nevoie.
Postat 16 August 2018, 23:14 de cchris26
Anunță-ne când ești gata, nu acum ... când nu a bani decât de demolat !?!
Povești cu ce vom face în următorii zeci de ani ... tot am auzit, atât la Dragnea cât și la cei ca tine !?!
Postat 15 August 2018, 18:56 de CrisDumi
Pana cand?!
Bunicii si parintii nostri au crescut cu lozinca ,,sacrificiului" pt. binele generatiilor viitoare! Vad ca ati fost atent si v-au mers la suflet acele tampenii! Noi de ce trebuie sa fim la randul nostru sacrificati?! Sa-si umple buzunarele camarila pnl?! De ce nu putem sa circulam LIBERI prin orasul nostru?! De ce apar in fiecare zi noi gropi, noi santuri, noi strazi inchise?! De dce nici un proiect nu este terminat la timp si de o calitate ireprosabila?! Cine semneaza pt. lucrarile ,,terminate" de un an, doi, trei, dar la care se peticeste si azi?!
Postat 15 August 2018, 09:46 de pinonel
înțeleg
că nici acum nu contează că sunt străzi unde nu este apă potabilă! Nu-i bai. Bine că turnăm beton, asfalt. Totuși în 2018 ținând cont că orașul se extinde nu ar trebui extinsă și infrastructura necesară?
Postat 15 August 2018, 08:19 de sofer-or
Felicitari!
Nu stiu de unde vine atata energie si putere de a schimba intr-o tara blocata in birocratie si coruptie dar apreciez si respect asta. Nu l-as vrea plecat din Oradea, s-ar pierde printre ciumpalacii de Dambovita, aia-s doar cu jocurile politice, n-au nimic in cap. Poate merge Ciolos ca premier, a fost exceptional acolo, si Bolo sa ramana la Oradea. Asta stie sa faca bine. MULTUMIM DOMNULE PRIMAR!! Bani si laude multe n-o sa primiti, dar respectul nostru da, atunci cand veti pleca veti pleca cu fruntea sus, stiind ca ati lasat ceva in urma. APRECIEM SI RESPECTAM EFORTUL DVS!!
Postat 15 August 2018, 01:41 de cchris26
5 mil euro?
Cum sa cheltui 5 milioane eur pe primarie???!!!! Si drumul express iese cu 4 si ceva milioane de ron, ce vreti sa faceti acolo, empire state building cumva?
Postat 14 August 2018, 23:45 de AdrianD
Felicitări Bolojan
Alții nici macar nu bat pasul pe loc, in timp ce noi ne detașăm.
Postat 14 August 2018, 20:39 de Sandu1206
asa da
La mai mare! Bravo. Cateva orase invecinate mor de ciuda. Asteptam si Bucurestiul se supere.
Postat 14 August 2018, 18:12 de Christa
Bolo, scapa tara asta jefuita de ciumeti!
Desi iti voi duce dorul, stiu ca in fruntea guvernului e locul tau, sa salvam tara asta de ciuma rosie si sa o punem pe picioare. Bravo Bolo, asta e primarul nostru!
Postat 14 August 2018, 16:25 de TC
Felicitari, Domnule Primar !
Iata cel mai bun primar din tara. As vrea ca Domnul Bolojan sa fie prim-ministru, dar vreau si sa ramana primarul Oradiei. Daca era si prim-ministru de cand este primar la Oradea, Romania ar fi departe. Foarte departe. Iata ca oameni de valoare avem, dar nu avem vointa, putinta, sau dracu' mai stie ce.
Postat 14 August 2018, 16:09 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON