URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2019, 13:40

Primarul Ilie Bolojan acuză Guvernul că a blocat proiectele europene ale Oradiei printr-o "măsură tembelă"!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a acuzat, luni, Guvernul României că ia decizii nepregătite şi "tembele", după ce, prin Ordonanţa 114, verificările licitaţiilor pentru proiectele europene au fost transferate de la ANAP la autorităţile de management din fiecare minister, care n-au fost pregătite pentru aceste atribuţii. Astfel, s-a creat un blocaj în licitarea lucrărilor pe fonduri nerambursabile, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele Oradiei.

Schimbări forţate

"S-a făcut destul de mare tapaj la finele anului trecut cu privire la Ordonanţa 114 care stabileşte măsuri de impozitare suplimentară în sectorul bancar şi cel de energie şi telecomunicaţii, dar nu s-a scris aproape nimic despre încă un articol al acestei ordonanţe care schimbă modalitatea de verificare a licitaţiilor la proiectele europene", a declarat Bolojan, într-o conferinţă de presă.

"Aşa cum ştiţi, aveam o procedură în care noi trimiteam în serviciul electronic pe care-l gestiona Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice toate procedurile de licitaţii şi aveam deci un parcurs clar. Prin modificarea adusă prin Ordonanţă, practic această verificare la licitaţiile pentru proiectele europene nu se mai face prin ANAP, ci a fost trecută la autorităţile de management, deci practic la fiecare minister care gestionează aceste proiecte europene, fără să fie o pregătire prealabilă în acest sens", a continuat acesta.

O măsură "tembelă"

Primarul Oradiei a dezvăluit, însă, că autorităţile de management nu sunt capabile să verifice documentaţiile, aşadar în toată ţara se creează un blocaj.

"La începutul lunii ianuarie, constatând această modificare, am luat legătura cu autorităţile de management şi ne-au comunicat că nu au oamenii pregătiţi, nu au infrastructura pregătitiă şi practic nu se pot face aceste verificări în perioada următoare. Înţeleg că în această perioadă ar urma să intre în şedinţă de Guvern normele de aplicare a Ordonanţei, căci nu are norme de aplicare, deşi a intrat în vigoare imediat. Cert este că, în cea mai bună situaţie, ar mai dura câteva săptămâni cel puţin până am putea organiza aceste licitaţii pe fonduri europene. Suntem, deci, practic blocaţi şi este întârziată - prin această măsură tembelă, că nu pot să-i spun altfel, nepregătită - achiziţa proiectelor pe fonduri europene", a spus Bolojan.

Mai mult, primarul Oradiei a spus că autorităţile de management nici măcar nu au acreditare pentru a efectua verificările de tip ex ante, ci va trebui să o obţină de aici înainte de la Comisia Europeană, aşadar blocajul ar mai dura. Bolojan a spus că Guvernul nu a explicat raţiunea pentru care a luat această măsură şi a precizat că şi verificările ANAP aveau sincope "acceptabile", dar "mai bine să ai o întârziere de o săptămână - două decât să ai un blocaj total".

Oradea forţează

Edilul a mai subliniat că dacă licitaţiile ar fi derulate fără aceste verificări autoritatea contractantă riscă să plătească penalităţi, totul pentru că "Guvernul României, fără să se gândească la efecte, a luat măsuri nepregătite".

El a mai spus că Oradea este în blocaj, dar că va forţa anumite licitaţii: "Noi în Oradea va trebui să forţăm, de exemplu, să dăm drumul la licitaţiile pentru contractare proiectelor tehnice la pasajele subterne din zona Centrului Civic pentru că nu putem să mai aşteptăm câteva luni de zile. Sunt nişte lucrări destul de complicate, deci riscăm, ne asumăm conştient unele corecţii, dar nu sunt sume mari la partea de proiect tehnic. Celelalte licitaţii propriu zise de lucrări le-am blocat pe toate".

În conferinţă, Ilie Bolojan a solicitat guvernaţilor să remedieze situaţia. "Solicit pe această cale Guvernului să găsească modalităţi pentru a face aceste verificări operaţionale pentru că altfel pierderile şi întârzierile vor fi foarte mari pentru toate autorităţile locale din România", a încheiat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
ba Caraghiosule
am vazut recent un reportaj cu Politia Militara Rusa care patruleaza in Manbij, un oras din Syria devastat de razboiul civil initiat de sionisti.Pot sa-ti spun ca strazile din Mambij arata mult mai OK decit "strazile din modernul-oras Oradea"
Postat 29 Ianuarie 2019, 17:19 de DIAVOLESCU
Tembel e putin spus!
Oh da, si acuma fiecare autoritate de specialitate va si sti ce trebuie sa faca cand vine vorba de verificat licitatiile cu bani EUROPENI. Sa zica un clar NU, doar pentru ce mai face livache fondu suveran de investitii! Ce-mi mai plac si comentariile antisorositilor astia de pe aici. Mor :))))
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:21 de razvanstiut
Mugur Isarescu
Vai,nu vor mai castiga licitatiile firmele de casa !Normal ca e nervos primarul ! El cum o sa mai FURE ? Las"asa ca DNA Ordaea nu a avut timp de Bolojan !
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:33 de bogdan1
Bai DIAVOLESCU
Și bineînțeles dacă dă PSD-ESCU o sticla de SANIUTA ii votezi , că e mai bun ca uleiu ::::::)))))))
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:36 de Sandu1206
Totuși mă DIAVOLESCU
Bucură-te de social, la alegeri PSD-ESCU o să propună să crească ajutorul social la 347 Ron de la 333 Ron + 7000 km de AUTOSTRĂZI și 4000 drumuri de centura ::::))))
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:34 de Sandu1206
Totusi ma Bolojalnicule
cum de nu te-au LEGAT "meseriasii Dna Oradea" pentru cum ai prabusit Dealul Ciuperca ?? Doua Meleoane de euroi ingropati in noroi,si tu Bolojalnicule esti tot in libertate ?? ASA E CAND ESTI "leberal" a se citi SLUGA LA soros....
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:16 de DIAVOLESCU
AR FI FOARTE TARE
daca Bolojalnicul ar popula baltile de pe strazile orasului cu niscaiva schneideri, scobari, deiveri sau mrene , sa-si mai scoata pirleala si Oradeanul cocosat de taxe , impozite si intretinere
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:11 de DIAVOLESCU
DIAVOLESCU
Oradea sunt eu , tu nu . Du-te la muncă , nu la întins mâna
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:04 de Sandu1206
bai Bolojalnicule.....
centrala ta pe Gaz produce apa calda de parca ar fi incalzita cu bricheta.Bai Habarnistule si Nepriceputule, ca sa ti'o spun pe sleau,stii ca intretinerea depaseste 5 meleoane de lei Isaresti in conditiile in care oradenii lasa apa calda sa curga vreo juma' de ora dimineata pina devine cit de cit "calda"? Asta la doua camere confort redus....
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:44 de DIAVOLESCU
bai Bolojalnicule.....
INCA CEVA !!!! Transmite-i Jalnicului tau postac de pe "Oradea sintem noi ????' = beleacovscky = s-o lase mai moale cu insultele in discutii private , la adresa oradenilor de Etnie Maghiara de genul : "BOZG---- imputiti". Ca nu stie IDIOTUL de unde sare iepurele....
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:39 de DIAVOLESCU
DIAVOLESCU
A venit întreținerea pe decembrie 345 Ron, mai puțin ca în alți ani , în timp ce în București e Minim 500 Ron. Căutați de muncă , nu aștepta socialul.
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:28 de Sandu1206
Buni ORADENI :
priviti subumanul din imagine.....SUBUMANUL ASTA A AJUNS SA NE PASTOREASCA ???? INSEAMNA CA PUTEM CEDA TARA ASTA ORICUI VREA SA NE FACA SCLAVI !!!!
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:25 de DIAVOLESCU
YO , bolojalnicule.....
Prepare for Onslaught. VINE URGIA PESTE TINE SI TREBUIE SA PLATESTI EN-GROS PENTRU MULTIPLELE INFRACTIUNI COMISE
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:21 de DIAVOLESCU
bai Bolojalnicule.....
pentru tine si ciracii tai LEBERALO - sorosisti , sa fii pus la zid e o solutie prea simplista.Ceausescu a fost executat pentru niste acuzatii imaginare lansate de Saul Bruckner alias silviu brucan. TU bolojalnicule meriti ETERNA CHINUIALA alaturi de firtatii tai sorosisti.
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:18 de DIAVOLESCU
bai Bolojalnicule.....
stii cat le-a venit INTRETINEREA "preafericitilor oradeni pe care ii pastoresti" ? INTREABA-I IN --- bip bip bip --- SI-O SA AFLI ca nu Guvernul e vinovat pentru cele mai scumpe cheltuieli din tara cu Incalzirea si Apa calda.
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:12 de DIAVOLESCU
bai Bolojalnicule.....
strazile orasului transformate in canale probabil ca tot cei din coalitia de guvernare au pus-o la cale ca sa te saboteze pe tine , Preciosule....
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:06 de DIAVOLESCU
Incompetenta
Prin aceasta greseala (tampenie), Guvernul pune in dificultate inclusiv primari PSD din localitatile in care acestia sunt la putere.
Postat 28 Ianuarie 2019, 19:28 de ZIP
Nu vorbiti prostii
Guvernul, mai mult ca sigur din prostie, au luat o decizie care se dovedeste gresita. Asa cum spune si primarul I. Bolojan, gafa afecteaza toate localitatile. "În conferinţă, Ilie Bolojan a solicitat guvernaţilor să remedieze situaţia. "Solicit pe această cale Guvernului să găsească modalităţi pentru a face aceste verificări operaţionale pentru că altfel pierderile şi întârzierile vor fi foarte mari pentru toate autorităţile locale din România".
Postat 28 Ianuarie 2019, 19:23 de ZIP
Oradea se dezvoltă
Și PSD-istii sunt incapabili, așa că trebuie să blocheze dezvoltarea, ca sa nu vadă și alții pt că atunci ar pierde alegerile pe veci.
Postat 28 Ianuarie 2019, 18:52 de Sandu1206
Altu' e baiul!
Vazand psd-istii ca primarii opozitiei e jmekeri pe buzunarul populimii, au dat ordonanta cand toti (indiferent de partid!) erau in vacanta. Amintiti va ca in 2017 birtinezul a ,,parat" deturnarea de fonduri de la bugetul local la cel central majorand birurile cu peste 20%. Acum nu a mai avut timp. Singura varianta pr a nu isi dezamagi sponsorii va fi contractarea de imprumuturi. Care imprumuturi vor avea o perioada de gratie de cativa ani, ca sa le plateasca cei ce vor prelua in 2020 primaria. Eu nu vad nicio diferenta intre birtinez si belinez: ambii au guvernul/cl la butoniera, ambii au divortat pt o japita mai tanara, ambii se cred niste dumnezei s.a.m.d.
Postat 28 Ianuarie 2019, 18:34 de ili3
Dragnea s-a tinut de cuvant !
Dragnea l-a mai amenintat pe dl. Bolojan ca Oradea va ramane fara fonduri. Iata-l, s-a tinut de cuvant. Mai bine se tinea de cap, sau de gat. Cu streangul ...
Postat 28 Ianuarie 2019, 16:44 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON