URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 17:44

Primăria Oradea va cere Consiliului Local revocarea regulamentului privind atestarea administratorilor de asociaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va propune Consiliului Local, în următoarea şedinţă ordinară programată pentru sfârşitul acestei luni, revocarea HCL 834 din 2017 care impune reatestarea perioadică a administratorilor asociaţiilor de proprietari din Oradea.

Desfiinţat de lege

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile şi autorizarea persoanelor fizice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari urmează să fie revocat.

Regulamentul a fost atacat în contencios de Instituţia Prefectului Bihor. Prefectul Ioan Mihaiu a pierdut procesul la Tribunalul Bihor în luna iunie, dar a avut câştig de cauză în octombrie la Curtea de Apel Bihor, după intrarea în vigoarea noii Legi a asociaţiilor proprietari, act normativ de grad superior, care prevalează unei hotărâri de Consiliu Local.

„Primul proces s-a derulat înainte de intarea în vigoare a Legii asociaţiilor de proprietari şi Primăria a avut câştig de cauză. Până la judecarea procesului la Curtea de Apel a intrat în vigoare noua lege a asociaţiilor de proprietari, motiv pentru care am şi semnat o propunere pentru abrogarea regulamentului adoptat sub imperiul vechii legi”, a declarat pentu BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto), iniţiatorul HCL 834 din 2017.

Potrivit viceprimarului, propunerea va ajunge pe masa consilierilor locali în prima şedină ordinară din această lună.

Curtea de Apel hotărăşte!

Revocarea HCL-ului este impusă de hotărârea Curţii de Apel Oradea. Instanţa a anulat parţial articolul din 3 din regulament, eliminând sintagma care prevede că atestatul de administrator de asociaţie de proprietar „este valabil la nivelul entităţii admistrativ-teritoriale municipiul Oradea în condiţiile vizării sale tot la doi ani”.

La fel, Curtea a dispus desfiinţarea în întregime a articolului 30 care enumeră documentaţia necesară pentru obţinerea atestatului şi a eliminat paragrafe din articolele 35 şi 36 referitoare la faptul că administratorul îşi pierde atestatul dacă nu se prezintă la reexaminarea periodică sau nu promovează testul susţinut tot la doi ani, respectiv că atestatul se retrage dacă administratorul nu promovează două testări consecutive.

De altfel, potrivit noii legi, intrată în vigoare pe 28 septembrie, atestarea administratorilor va cădea în sarcina unei instituţii care va fi înfiinţată în acest scop şi nu a Primăriei, iar atestatul va avea o valabilitate de patru ani, aşadar HCL 834 nu îşi mai avea rostul.

Procese în lanţ

Hotărârea de Consiliu Local privind atestarea administratorilor de asociaţii nu este singura atacată de prefectul Ioan Mihaiu de la instalarea pe funcţie în urmă cu un an.

Instituţia Prefectului a mai atacat în concencios în luna mai HCL 439 din 2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical.

Potrivit juriştilor Prefecturii, Consiliul Local îşi depăşise compentenţa materială modificând printr-o hotărâre limitele minime ale sporurilor acordate personalului medical prevăzute în HG 153 din 2018, act normativ de rang superior.

Hotărârea de Consiliu Local a rămas fără obiect o săptămână mai târziu, când Guvernul a modificat legea salarizării, făcând inutilă diminuarea sporurilor, fapt pentru care a şi fost abrogată de CL.

De asemenea, prefectul Mihaiu a cerut în luna septembrie Consiliului Local să revoce HCL 697 din 2018 privind regulamentul privind alinierea frontului stradal şi a regimului de înălţime al clădirilor din zona centrală sub ameninţarea convocării în instanţa de contencios şi a anunţat luni printr-un comunicat de presă că a decis să atace în justiţie regulamentul de publicitate stradală instituit prin HCL 557 din 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pinonel
Vai si amar de tine
Postat 07 Noiembrie 2018, 07:49 de Sandu1206
@excalibur
Asa a facut birtinezul si cu ucazurile alea prin care ,,reglementa"(ilegal!) zonele in care oradenii pot avea acces la civilizatie/confort! Cand a stiut ca instanta i le va desfiinta, le-a ,,anulat" printr-un alt ucaz care vine sa ,,legalizeze" o alta ilegalitate! Pt. cine n-a inteles, e vorba de hcl 517, 518, 863, 864, toate din 2013, prin care la zeci de mii de oradeni le era interzis sa-si branseze imobilele la reteaua de gaz, acces ingradit acum prin hcl 136/2018. De ce face acest abuz si multe altele, birtinezul? Pt. ca poate! De ce poate? Pt. ca 37% dintre oradeni au votat la alegerile pt. cl lista pnl, insa in final 37=66, adica birtinezul are 2/3 si-si impune tampeniile in mod legal. Aceasta matematica aiuritoare este posibila pt. ca usl (pnl+psd) a modificat legea alegerilor locale, impunand votul intr-un singur tur de scrutin! P.S. Birtinezul a fost votat de 22% dintre oradenii cu drept de vot, dar ca intr-o scamatorie de balci a iesit cu 71%!!!
Postat 07 Noiembrie 2018, 06:49 de pinonel
Autonomie locala
Un parlament de penali,trogloditi,retrograzi guverneaza tara impotriva dezvoltarii.Mai mult,ca sa scape de propriile aberatii votate, emitentul acestora trebuie sa le propuna abrogarea: "am şi semnat o propunere pentru abrogarea regulamentului adoptat sub imperiul vechii legi”.Nu te joci cu regulamentul,o data bagat, nu-l mai scoti decit daca fiecare nedreptatit da in judecata institutia.Chiar si autorul trebuie sa aiba noroc sa obtina anularea lui...grea viata de jurist
Postat 06 Noiembrie 2018, 20:11 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON