URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2019, 18:16

Primăria refuză să cofinanţeze lucrările de extindere a reţelelor electrice în Oradea

Deşi are posibilitatea legală să cofinanţeze lucrările de extindere a reţelelor de energie electrică în oraş, Primăria Oradea lasă toată cheltuiala pe seama orădenilor care doresc să se racordeze la curent.

Administraţia locală şi-a asumat doar rolul de intermediar pe la care trec banii, din buzunarul solicitanţilor în cel al furnizorului de curent.

Doar la cererea Primăriei...

Ordinul 36 din 2019 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriţă, arată că, începând din acest an, distribuitorul de energie electrică extinde reţelele de curent doar "ca urmare a solicitării autorităţilor publice efectuate în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism aprobate".

Dacă până acum un orădean care îşi dorea prelungirea reţelei de curent până la proprietatea lui, se adresa direct Electrica Distribuţie, de la apariţia ordinului trebuie să ceară acest lucru Primăriei.

Măsura a fost luată pentru dezvoltarea unitară a zonelor marginale.

O noutate este că Ordinul prevede că administraţiile locale, deci inclusiv Primăria Oradea, pot cofinanţa alături de solicitanţi investiţiile, dat fiind costul ridicat al acestora, de mii de lei doar pentru tragerea unui stâlp de curent.

Fără bani

La finalul lunii octombrie, însă, Consiliul Local al Oradiei a decis (prin HCL 881) că oraşul nu va aloca niciun leu pentru extinderea reţelelor de electricitate solicitate de orădeni sau de dezvoltatori imobiliari. "UAT Municipiul Oradea nu va contribui financiar la dezvoltarea reţelei de distribuţie pentru electrificarea localităţilor", se menţionează încă din primul articol al normativului.

Rolul pe care şi l-a asumat municipalitatea este cel de intermediar. "Municipalitatea se implică, din punct de vedere administrativ şi logistic, în sprijinirea iniţiativelor de extindere a reţelelor de distribuţie a energiei electrice corelate cu planurile locale de dezvoltare, fără a le susţine financiar, întreaga cheltuială fiind în responsabilitatea solicitanţilor şi a operatorului ", a transmis, marţi, Primăria, printr-un comunicat de presă.

Conform procedurii, orădenii vor depune la Primărie dosarul cu documentele investiţiei, iar aceasta va cere Electrica efectuarea studiului de fezabilitate, care va stabili gradul de amortizare a investiţiei şi sumele de care le revin solicitanţilor.

Concret, Electrica plătește integral lucrarea doar dacă din studiul de fezabilitate rezultă că îşi poate amortiza minim 80% din investiţie din vânzarea de curent în noul punct de consum.

Dacă nivelul de amortizare a investiţiei este între 50% şi 80%, solicitantul va acoperi 20% din costuri, iar dacă amortizarea este de cel mult 50% costurile se vor împărţi în mod egal între Electrica şi solicitant.

În cazul în care orădenii îşi asumă cheltuiala şi varsă contribuţia într-un cont al municipalităţii, aceasta din urmă va încheia cu operatorul contractul de execuţie a lucrărilor. Altfel, nu.

Pe cheltuiala proprie

Deşi reprezentanţii municipalităţii susţin prin comunicatul de presă că Primăria "se implică în sprijinirea iniţiativelor de extindere a reţelelor de distribuţie a energiei electrice", procedurile sunt doar în avantajul Primăriei și Electrica Distribuție, care asistă la extinderea reţelelor pe cheltuiala solicitanţilor.

Un astfel de exemplu este cel al firmei Sapient Imobiliare, dezvoltatorul imobiliar al cartierului Viena Residence, situat între şoseaua de centură şi Cihei. Dezvoltatorul a solicitat Electrica Distribuţie Transilvania Nord extinderea reţelelor până în cartier. Cum studiul de fezabilitate a estimat amortizarea investiţiei de 1,1 milioane lei la doar 35,5%, lucrarea va trebui suportată în proporţie de 50% de dezvoltatorul imobiliar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Hopa
Au apărut criticii literari :::::)))))
Postat 14 Noiembrie 2019, 20:35 de Sandu1206
La cati bani baga in
La cati bani baga in gaura neagra penala a termoficarii de unde bani pentru retele de gaz si electrice, de unde? Sa nu uitam si de lucrari aiuristice prost concepute si mai prost executate pe fonduri europene care trebuie acum reparate pe cheltuiala oradenilor. Bre de unde bani?
Postat 14 Noiembrie 2019, 14:37 de scortosul
De curent e nevoie oriunde, că-i casă sau baracă-n câmp !?!
...
Postat 14 Noiembrie 2019, 08:31 de CrisDumi
O tempora...
Unde's vremurile cind intiiul barbat al tarii isi propunea ca target electrificarea ultimului catun al tarii.In paralel, se construiau baraje,turbine care dadeau tarii electricitate.Acuma ne-am procopsit cu intiiul primar al tarii,care zice pass,nu e treaba lui,si cu niste companii de electricitate specializate in studii de fezabilitate,calcule savante,amortismente...Doritorii de curent electric sunt liberi sa-si cumpere echipamentele,sa le instaleze,cu firme autorizate, iar apoi sa le doneze furnizorului.Capitalismul e biruitor in romania.Capitalismul bancar si financiar, desigur, capitalismul industrial l-am cedat de bunavoie sau l-am ingropat.Cinste lor!
Postat 13 Noiembrie 2019, 20:15 de excalibur
Birocratia e in floare
Si uite asa, fara sa ceri vreun ajutor de la primarie, esti nevoit sa mergi cu miloaga, sa stai la cozi, sa platesti taxe, ca doar nu lucreaza nimeni gratis in primarie. Ne intoarcem in urma cu 30 de ani!?!?!
Postat 13 Noiembrie 2019, 20:04 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON