URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2019, 16:01

Primăria Oradea răspunde acuzaţiilor USR: "Suprafaţa de spaţiu verde a crescut, ajungând la 26 metri pătraţi pe locuitor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a emis luni un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor USR Bihor conform cărora anual în Oradea se taie 1.000 de arbori, ceea ce înseamnă că în 10 ani oraşul şi-a pierdut o treime din suprafaţa de spaţii verzi.

De trei ori mai mulţi

Fără a menţiona numele formaţiunii politice, comunicatorii Primăriei au transmis că "afirmaţia că în urmă cu 10 ani în municipiul Oradea erau 38-40.000 de arbori este neadevărată", căci "conform Registrului local al Spaţiilor verzi şi Cadastrului verde, în Municipiul Oradea în anul 2011 erau 124.914 arbori".

Comunicatorii municipalităţii au susţinut că este "neadevărată" şi afirmaţia că anual în Oradea sunt tăiaţi 1.000 de arbori pentru a fi plantaţi doar câteva sute. "Conform evidenţelor cu privire la situaţia anuală a tăierilor şi plantărilor de arbori în municipiul Oradea, între anii 2009-2019 au fost tăiaţi în total 7.475 de arbori, fiind plantaţi un număr de 23.207 - aşadar de peste trei ori mai mulţi", se menţionează în comunicat.

Poziţia Primăriei este aceea că în zonele în care s-au făcut tăieri de arbori, în măsura în care a fost posibil, acestea au fost urmate de plantări. "Contractele încheiate cu firmele care efectuează plantări prevăd în toate cazurile îngrijirea acestora, respectiv înlocuirea arborilor care se usucă în perioada de garanţie", susţine biroul de presă.

Verdeaţa, în creştere

Potrivit comunicatului, la o populaţie de 221.398 locuitori, în Oradea există în prezent 663 hectare de spaţiu verde, din care 516,81 hectare sunt amenajate.

"Calculele arată că suprafaţa de spaţii verzi amenajate este de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor, o cifră conformă cu normele Uniunii Europene. În urmă cu 8 ani, această suprafaţă era de 25 metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce demonstrează că, departe de a scădea, aşa cum se afirmă în spaţiul public, suprafaţa de spaţii verzi a crescut în ultimii ani", se menţionează în comunicat.

Numai cu aviz

Reprezentanţii municipalităţii insistă asupra faptului că, pe raza municipiului, tăierile de arbori se fac doar cu avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi a Comisiei Consultative şi că doar dacă arborii respectivi sunt uscaţi, bolnavi, afectează siguranţa unor clădiri sau reţele ori sunt situaţi pe amplasamentul unor viitoare construcţii, deşi au existat mai multe cazuri în trecut în care comisia municipalităţii nu a fost chestionată.

USR Bihor a luat o poziţie publică împotriva tăierilor de arbori la sfârşitul săptămânii trecute, după ce BIHOREANUL a scris despre defrişările de amploare demarate de municipalitate în strada Aleea Ştrandului, unde 26 de copaci vor fi tăiaţi pentru a face loc lucrărilor de amenajare a pasajului subteran care va fi construit pe sub Bulevardul Magheru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
verificati decontarile
Se poate face un calcul simplu, se verifica cantitatile decontate firmelor drujbiste din 2009 pina in prezent. Se deconteaza la mc din cite am auzit. Se compara cu copaceii care au fost plantati si care au supravietuit. Se face un calcul citi mc au coronament copaceii. Diferenta va fi cu "+" sau cu "-" ?
Postat 13 August 2019, 07:48 de point-P-I
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON