URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2019, 18:46

Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO)

Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
Primăria Oradea licitează refacerea dealului Ciuperca. Vezi cum va arăta (FOTO) foto: skycrapercity.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a scos săptămâna trecută la licitaţie lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016. În ultimii doi ani municipalitatea a făcut studii şi lucrări pentru consolidarea dealului, înainte de a trece la refacerea grădinii publice amenajată iniţial din fonduri europene.

Lucrările, estimate la 1,9 milioane lei, vor avea un termen de execuţie de 8 luni, din care două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie.

"Odată cu încheierea lucrărilor de stabilizare şi consolidare a Grădinii Publice Dealul Ciuperca, urmează lucrările de reamenajarea a acesteia, în vederea aducerii ei la parametrii funcţionali corespunzători şi a redării ei funcţionale, în beneficiul locuitorilor municipiului Oradea”, se menţionează într-un comunicat transmis marți de Primărie.

Refăcut din temelii...

Potrivit informării, reamenajarea dealului Ciuperca va presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Astfel, lucrările de structură vor cuprinde realizarea de umpluturi compactate de pământ şi pământ stabilizat în amonte de zidul de sprijin pentru a exista o continuitate a pantelor taluzului natural, realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, amenajarea treptelor de legătură între alei şi a punctului de belvedere nou creat.

Printre lucrările de arhitectură se vor număra cele de refacere a tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca şi a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, refaceri de pardoseli, balustrade şi bănci, realizarea unui pergole metalice cu radierul lipit de zidul de sprijin şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

Lucrările la instalaţiile electrice exterioare vor viza refacerea cablurilor electrice, a prizelor şi stâlpilor de iluminat.

... după alunecările de teren

Reabilitarea dealului Ciuperca are loc în urma lucrărilor de consolidare finalizate anul trecut şi lăsate să se stabilizeze peste iarnă.

Amenajată din fonduri europene, grădina publică Ciuperca a fost distrusă de alunecările de teren din noiembrie 2016 care au distrus o suprafaţă de 5.300 mp inclusiv aleile, amfiteatrul în aer liber şi punctele de belvedere.

Primarul Ilie Bolojan a promis că în urma aducerii dealului la starea iniţială municipalitatea se va îndrepta împotriva celor pe care o expertiză comandată de municipalitate îi va considera vinovaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@ sandu
Bine ma postacule, chiar nu esti in stare de un raspuns pertinent, chiar nu poti sa ai o parere a ta? Daca nu ai fi atat de prost, ai fi demn de mila.
Postat 06 Martie 2019, 20:16 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Tu ești un asistat, doar astia, cum ii puni la muncă plâng
Postat 06 Martie 2019, 13:28 de Sandu1206
Asa cevaaa
Pai nu trebuiau s-o refaca ...aia de-au facut-o??..Bravo Bolo...mai baga o marire de impozite..si v-ati scos..hahahah mai bine te lasau astia sa iei aeroportul...poate-ti luai zborul...
Postat 06 Martie 2019, 11:34 de Tinas
Waw
Nu stiam de ce nu am somn de atata vreme, ca ciumperca nu e refacuta. Nici masina nu mai pornea pana la vestea asta iar azi s-a regebrat si catalizatorul. Era o paragina inainte s-a incercat ceva, s-a esuat din cauza unor studii proaste si se reface. Din cate stiu e in garantie nu? Deci se vor recupera banii. Aud pe altii ca se face din banii mei. Pai nu mi-a cerut nimeni nimic, nici din cont nu dispar. Ca au crescut unele taxe sau impozite? Pai orasul functioneaza...cum? Daca preamaritii le cresc, acolo nu e bani, nu? Cel mai elocvent, pretul benzinei, curentului si altor chestii. Nu numai gigacaloria lui peste. Dar partidul dicteaza. O viata frumoass.
Postat 06 Martie 2019, 09:09 de poiu
@ sandu
Tu esti prost? Ce tot vorbesti ma de someri si asistati, ca alte subiecte tu nu stii?Bihorul, implicit Oradea, au printre cei mai putini someri la nivel de tara si cu toate astea sunt printre cei mai prost platiti romani. Daca primarul are sfatitori idioti ca tine care il ridica in slavi pentru orice, nu-i de mirare ca se ajunge la abuzuri, inca putin la minidictatura.
Postat 06 Martie 2019, 07:31 de oradeanbihor
Într-adevăr a greșit cu ciuperca și cu parcarea
Dar lucrurile se schimba in bine în Oradea, eu sunt mulțumit. Mă uit la restul României și văd că se degradează, mă uit în orașele din lume pe unde mă duc, și văd că Oradea le depășește . Felicitări Bolojan. Pune-i la muncă pe cei care trăiesc și șomaj.
Postat 06 Martie 2019, 01:16 de Sandu1206
Primarul zice că ... după ploaie vine soare !?!
De la momentul "zero" al primelor constatări până la demararea procedurilor de recuperare a daunelor în sumă de aproape 2 milioane (euro) ... vor trece cei 5 ani de prescripție !?! Așa că, vinovații vor să scape de răspundere materială și penală la urma urmei, fiind vorba de distrugere !?! Vinovați sunt edilii care au plătit dezastrul, cu toate că au văzut ce se întâmplă, precum și executanții care au luat banii orașului și au făcut treaba de mântuială !?!
Postat 05 Martie 2019, 23:37 de CrisDumi
hahah
Sa vina Kovesi...zic ce spui Bolo??
Postat 05 Martie 2019, 23:10 de Tinas
Lucrările, estimate la 1,9 milioane lei
...amenajată iniţial din fonduri europene.Citind in diagonala,se pare ca orasul plateste refacerea,consolidarea pina se vor gasi vinovatii carora li se va imputa suma.O poveste cu happy-end.Precum turbina defecta a cet-ului si gigacaloria.
Postat 05 Martie 2019, 23:06 de excalibur
Pe cine mai intereseaza?
Din pacate pentru oradeni, au ajuns sa fie tratati ca niste straini in orasul lor. Parerea lor, dorintele lor, bunastarea lor nu au nici o valoare in orasul in care "majoritatea pnl" hotaraste, drege, taie, spanzura si taxeaza tot ce misca. Din partea mea duca-se cu totul la vale. Sunt oradean nascut si crescut aici dar nu dau doi bani pe aquapark, nici pe pietonala, nici pe ciuperca renovata si nici pe incalzirea lor de doi bani. Mi-e scarba de aceasta administratie formata in mare parte din vinituri (sa nu uitam ca nici bolovan, nivi stanel si nici mucea birta nu sunt oradeni, printre altii..)
Postat 05 Martie 2019, 22:07 de oradeanbihor
Cimpercareala!
Asta este o afacere tipic birtineza. O lucrare in reparatii vesnice chiar inainte de inaugurare! Asemeni cu toate "ctitoriile" bolovanului asistat de falimentatori de firme de stat(aici vin cu corectia ca firma de stat nu poate intra in faliment ca capitalizare/finantarea se rezolva usor cu majorari de taxe, impozite, tarife,.... no, bugetari monopolisti). Ar fi bine sa nu am dreptate dar lucrarile facute pe fonduri europene vor trebui curand reparate, revizute, redimensionate pe bani din taxe si impozite. Nu trebuie sa fii mare meserias sa observe lucrul asta! Intrebare: cam cat va costa in final mp. de tapsan verde pe acesta coasta de deal? Vad ca iar ni se arata poze tunate cu ce se vrea. De astea am mai vazut acum cativa ani. S=-a inceput cu ceva s-a facut altceva si a iesit o prapastie, prapastie care acum se reamenajeaza, restilizeaza, reesapeaza, re.....! La re... Fraierilor nu v-ati prins ca are pmo bani destiu din buzunarul vostru! Cati angajati erau la pmo pe vremea lui ceasca si cati sunt azi capopulatia orasului a scazut?
Postat 05 Martie 2019, 20:40 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON