URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2018, 18:22

Primăria Oradea îşi scoate licenţă de explorare a apelor geotermale pentru proiectul din cartierul Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană îşi scoate în premieră licenţă de exploatare a apelor geotermale. Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Ilie Bolojan să ridice de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale licenţa de dare în administrare a activităţii de explorare a apei geotermale din perimetrul Oradea.

Municipalitatea urmează să execute un foraj nou de extracţie a apei geotermale lângă complexul Lotus, pentru a încălzi cu această resursă regenerabilă cartierul Nufărul, în cadrul unui proiect european estimat la 19 milioane euro.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, Primăria are nevoie de licenţă de exploatare pentru că "se propune executarea unei sonde noi de producţie pe terenul de lângă complexul Lotus, teren aparţinând Primăriei Oradea, astfel ca să asigure întreaga cantitate de apă geotermală de 70 litri pe secundă, 252 metri cubi pe oră pentru producerea energiei termice necesare".

Investiţia, estimată la 19 milioane euro, este, de fapt, reeditarea proiectului Nufărul Geotermal, iniţiat de municipalitate în anul 2012, care nu a mai ajuns să fie finanțat de Ministerul Economiei după ce Organismul Intemediar Energie a ţinut documentele la sertar luni de zile.

Proiectul vizează, pe lângă realizarea forajului cu o adâncime de 3 kilometri, construirea unei staţii termice geotermale cu schimbătoare de căldură în plăci, realizarea a 277 de puncte termice la nivel de scară de bloc şi amenajarea reţelelor de alimentare cu agent termic a blocurilor din cartier.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cu ce se ocupa pana acum biroul pentru ape geotermale din primarie?
Infiintat in anii de inceput '90, cu un sef de birou si "o secretara", a "gestionat" serviciul public al municipalitatii pentru "sisteme energetice alternative". Seful, Bârsan pe numele lui, nu era niciodata de gasit unde trebuie, fiind sotul coafezei care ii facea parul doamnei Filip. Asa ca, se pune intrebarea ce servicii a putut aduce familia Bârsan părului primarului, care doarme de un deceniu pe o mare de apă geotermală.
Postat 18 Mai 2018, 08:45 de CrisDumi
Redevente
Pe cind va fi gata investitia, statul roman (recte psd-alde) va fi marit deja redeventele pentru resurse minerale,in cazul de fata apa geotermala... sa nu ramina vreun neavenit cu speranta ca va plati mai putin pe gigacalorie. Noroc ca e pe fonduri ue.
Postat 18 Mai 2018, 08:06 de excalibur
Eficienta pentru unii
S-au schimbat tevi/rețele pe bani europeni, s-a retehnologizat cet-ul pe bani europeni, s-au redus cheltuielile și numărul de angajați dar cu toate astea in continuare ne spălăm cu apa rece vara iar gigacaloria tot mai rara iarna, e din ce in ce mai scumpă. Faptul că se vrea alimentarea cartierului Nufărul cu geotermal ar fi un lucru bun daca nu am tine cont de toate cele menționate. Ceva pute și am impresia că toate investițiile s-ar putea sa nu fie suficiente. O sa îmi schimb părerea în momentul în care aportul geotermal va scădea prețul gigacaloriei. Daca nu se întâmplă asta înseamnă că totul e minciună și o hoție marca bolojan.
Postat 18 Mai 2018, 07:26 de User anonimizat
Bravo Bolo! asta Da Primar!
Unde sunt toti pupincuristii rosii la aceste proiecte? Ei NU sunt in stare sa vada mai departe de ciolan si directiva de partid. Ce face omul asta se numeste munca in folosul comunitatii si munca patriotica..da cine mai face ca el in ziua de azi? Toti vor profit pe spatele amaratilor. Bravo Bolo, asta e primarul pe care l-am vot si-l voi vota!
Postat 18 Mai 2018, 06:41 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON