URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2017, 20:00

Primăria Oradea face plăţi de 18 milioane euro pentru rambursarea anticipată a unor credite, achitarea unor lucrări şi capitalizarea Termoficare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea îşi şterge din datoriile cu care va intra în 2018. Consiliul Local a aprobat luni efectuarea de către Primărie a unor plăţi în valoare totală de 18 milioane euro care vizează rambursarea anticipată a unor credite şi alocări pentru capitalizarea Termoficare.

Cea mai mare sumă, de 7,9 milioane euro, vizează plata anticipată a unui credit luat de la banca Dexia urmată, la mare distanţă, de plata unor lucrări de extindere a reţelelor de iluminat public în valoare de 4,8 milioane euro executate de Luxten Lighting Company.

La fel, municipalitatea va rambursa anticipat creditul de 1,5 milioane euro contractat de la Banca Română de Dezvoltare şi împrumutul de 500.000 euro luat de la Ministerul Finanţelor Publice pentru asigurarea cofinanţării şi eventualelor corecţii financiare aferente proiectelor europene contractate.

În plus, bugetul local va aloca 3,2 milioane euro pentru capitalizarea societăţii Termoficare. Societatea va putea folosi banii pentru achiziţionarea unor bunuri şi terenuri din Şoseaua Borşului care ar putea fi scoase la vânzare în urma unui eventual faliment al societăţii Electrocentrale.

Potrivit unui proiect de hotărâre, conducerea municipalităţii îşi justifică plăţile masive prin "disponibilităţile băneşti ale municipiului în acest final de an şi necesitatea eliberării unor sume pentru investiţii în anii următori".

De fapt, municipalitatea ia măsuri preventive pentru a face faţă scăderii veniturilor oraşului după intrarea în vigoare a revoluţiei fiscale a Guvernului Dragnea care va diminua încasările la bugetul local cu circa 9 milioane euro pe an.

"Perspectiva diminuării veniturilor proprii ale oraşului ne-a pus în gardă. Am preferat să plătim o parte din împrumuturi pentru a diminua presiunea pe buget şi a ne asigura că vom avea ulterior posibilitatea de a angaja noi împrumuturi pentru a finanţa unele investiţii", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
misto
O miscare inteleapta: ascunderea banilor de dracnea si haiducii lui. De fapt de dracnea si hotii lui, ca sa nu ii jignesc pe haiduci. Astia ai lui dracnea palmeaza tot pe ce le pica ochii.
Postat 19 Decembrie 2017, 15:32 de oradea_mea_si_a_ta
TERMOFICARE SA
termoficare sa condusa de un falimentator de firme adus pe criteria numai de birtinez stiute beleste oradenii de castigul muncii!!!! motorul de avion ar trebui bagat direct in ku.. anusul celor ce au deciz mizeria, mizerie pe care o platim noi!
Postat 18 Decembrie 2017, 21:09 de scortosul
Asta e știrea anului !?!
În traducere înseamnă că, printre alte arierate ce se închid firesc pe actualul exercițiu bugetar local ... o parte a transferurilor financiare sunt făcute către Termoficare SA, la capitolul "achiziții de capital", urmare declararii iminente a falimentului unui proiect, cu titlu de experiment pe banii contribuabililor oradeni, de aproape 100.000.000 Euro ce au avut ca destinatie un motor de Boeing, care sa manance gaz in numele defunctei Electrocentrale SA !?!
Postat 18 Decembrie 2017, 20:26 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON