URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2019, 15:20

Primăria expropriază un ABC şi un teren pentru lărgirea drumului de acces la noua clădire UPU (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât joi exproprierea unui ABC şi a unei suprafeţe de 73 metri pătraţi pentru lărgirea drumului de acces la noua clădire a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Se expropriază!

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, clădirea ABC-ului de lângă noua construcţie urmează să fie expropriată în vederea demolării. Pe amplasamentul imobilului şi pe suprafaţa de 73 de metri pătraţi expropriaţi urmează să fie lărgită calea de acces la noua clădire UPU.

Măsura a fost luată pentru a uşura circulaţia autospecialelor pentru victime multiple şi a maşinilor care alimentează spitalul cu rezervoare de oxigen, mai înalte, dar mai ales mai late, care au nevoie de spaţiu pentru a putea vira în şosea.

În proiectul de hotărâre se arată că "amenajarea accesului propus în strada Gheorghe Doja va asigura ieşirea rapidă a ambulanţelor la intervenţii în caz de urgenţă" şi că "în foarte multe cazuri secundele recuperate pot salva viaţa oamenilor".

Potrivit documentului, valoarea investiţiei se ridică la circa 330.000 lei, din care valoarea exproprierii este estimată la 230.000 lei, iar termenul de execuţie va fi de două luni.

Clădire fără calorifere

Investiţie de 25 milioane lei, extinderea UPU este cofinanţată de Ministerul Sănătăţii (51,3%) şi Primăria Oradea (48,7%), prevăzând construirea unei clădiri noi cu trei niveluri.

Accesul ambulanţelor se va face la demisol, la parter va fi desfăşurată activitatea medicală, iar la etajul superior va exista un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi cadrele medicale, utilizabil şi pentru congrese şi simpozioane, plus o farmacie cu sistem computerizat de gestionare a medicamentelor, spaţii administrative şi un laborator robotizat de analize medicale.

Din perspectiva proiectanţilor şi constructorilor, partea nevăzută, cea dedesubtul noii clădiri, este cea mai spectaculoasă. Pentru că terenul de pe deal este instabil, fundaţia imobilului va fi sprijinită pe 242 piloţi din beton armat, înfipţi la 11 metri în sol.

Aceştia nu vor avea doar rol de susţinere mecanică a clădirii, ci şi de susţinere energetică, deoarece în carcasa lor au fost montate ţevi similare celor folosite la încălzirea prin pardoseală a caselor, care iarna vor asigura termoficarea, iar vara climatizarea.

UPU va fi prima clădire publică din Bihor care nu va avea deloc nici calorifere, nici aparate electrice de condiţionare a aerului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dubla masura
E bine ca se extinde upu, felicitari,respekt, flori,salve de tun.Dar am vrea sa fie si omul cu casa+abc multumit,parca 50.000€ e usor zeflemea, tinind cont ca se zugravesc cladiri vechi prin centru la 1mil.€ iar acoperisul incendiat a papat cu gratie 2 mil.€ pina acum. Sa cintarim cu grija exproprierile ...si toata lumea va fi multumita
Postat 30 August 2019, 15:40 de excalibur
Deci:
1. se proiecteaza cladirea cu tot cu caile de acces in functie de necesitati 2. se incadreaza cladirea in parcela pe care vine facuta tinandu-se cont de retragerile obligatorii fata de vecinii stanga-dreapta-spate-si in cazul nostru drumul din fatza. 3. daca nu ies calculele cumulativ punctul 1+2, se MICSOREAZA suprafata constructiei - asta pt amarasteni 4. daca nu ies calculele cumulativ punctul 1+2, se intra cu buldozerul in cladirile invecinate - daca e primaria beneficiarul. 5. cam cat de tampiti trebuie sa ne credeti ca nu se stia chestia asta de la bun inceput si supuneti votului in CLMO doar acum exproprierea? ABC - ul ala a fost condamnat fara doar si poate inca din faza de CU pt UPU. Chestia cu exproprierea e oarecum machiavelica si incepe sa ia amploare in Oradea. Pana nu demult prevederile legale care permiteau exproprierea erau destul de restrictive. Nu vreau sa gresesc dar cred ca modificarea legii a fost facuta la initiativa primarului de Oradea - prin Asociatia Municipiilor - facand-o mult mai permisiva si din pacate deschizand posibile cai spre abuzuri. Mie deja imi suna a abuz de putere anumite exproprieri facute in Oradea: case demolate pt spatii verzi, pt parcari, pt ca sunt constructii facute doar pe un nivel, etc. Dau un exemplu: nu-i place cuiva de la primarie de fatza unui cetatean, face un proiect de parc, il voteaza in consiliu si apoi intra cu buldozerul fara restrictii in casa omului?! Cam la asta se va ajunge dupa cum merg lucrurile. Birta parca zicea candva, vreti nu vreti, noi tot va expropriem!
Postat 29 August 2019, 22:07 de Kid
???? cam putin
Cam putin pentru cladirea cu placintarie la parter + teren. 50000Eu. poti sa iti cumperi doar un apartament cu doua camere la bloc si fara spatiu commercial!!!! Placintaria chiar facea placinte bune, de cate ori aveam pofta de placinte mergeam pana acolo ca isi pastrase in timp calitatea la placinte. Evaluatorul sigur este unul agreat de pmo, unul cu dedicatie ca altfel nu imi pot explica suma de doar 50.000 de euro.
Postat 29 August 2019, 17:09 de scortosul
Votai baaaaaa
Luati d-aci
Postat 29 August 2019, 15:59 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON