URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2019, 15:26

Pregătiri de iarnă. Asociaţiile de proprietari, consiliate de Termoficare Oradea pe tema debranşărilor ilegale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În pregătirea sezonului rece, conducerea Termoficare Oradea se întâlneşte în cartiere cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari orădene.

Întâlniri pe cartiere

Şirul întâlnirilor publice iniţiate de directorul comercial al societăţii Termoficare, Dan Creţu, a început joi seara la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, cu orădenii din Nufărul, şi va continua marţea viitoare cu locuitorii din acelaşi cartier, la Şcoala Dimitrie Cantemir. Apoi, în prima zi de marţi şi joi din luna octombrie, Creţu şi-a propus să se întâlnească cu locuitorii din cartierele din Rogerius şi Ioşia.

"Scopul acestor întâlniri este de a informa reprezentanţii asociaţiilor de proprietari despre modalităţile de repartizare a cheltuielilor în cadrul condomeniilor şi necesitatea executării unor proiecte pentru orice lucrare care implică modificări ale instalaţiei interioare", a declarat pentru BIHOREANUL Dan Creţu.

În cadrul întâlnirilor, vor mai fi abordate teme ca impactul debranşărilor parţiale asupra funcţionalităţii instalaţiilor interioare, precum şi problema debranşărilor ilegale de la reţea din blocurile de locuinţe.

Factură pentru debranşaţi

La întâlnirea organizată joi în sala festivă a Colegiului Naţional Onisifor Ghibu au luat parte peste 70 de orădeni şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari.

Printre altele, participanţii au atins inclusiv problema repartizării cheltuielilor cu încălzirea, în cazul blocurilor unde de-a lungul timpului au avut loc debranşări ilegale de la reţea. Orădenii i-au dat ca exemplu pe vecinii apartamentelor debranşate, care se plâng că în locuinţele lor este mai frig, iar factura de încălzire creşte ca urmare a consumului suplimentar de energie.

"Între anii 2008 - 2012 au fost cazuri în care oamenii s-au debranşat ilegal, după care s-au dus la asociaţie şi au spus: «M-am debranşat, nu îmi mai calculezi încălzirea!». Nu este aşa. În cazurile debranşărilor ilegale, aveţi posibilitatea să le facturaţi încălzirea ca şi cum ar fi în continuare racordaţi. Dacă o să vă dea în judecată, o să piardă", a spus Creţu.

Ţii caloriferul închis, plăteşti!

Măsuri similare a propus Creţu şi în cazul asociaţiilor care au montate repartitoare de costuri. "În cazul blocurilor cu repartitoare, unde unele apartamente au facturi foarte mari, iar altele foarte mici pentru că închid caloriferele, asociaţia poate stabili în Adunarea Generală cuantumul cheltuielilor comune repartizate pe cotă indiviză. Se poate factura un procent din factură raportat la suprafaţa apartamentului. Cu cât procentul este mai mare, cu atât orădeanul va fi mai puţin tentat să închidă caloriferul, pentru că plăteşte oricum", a spus Creţu.

În cadrul întâlnirii, directorul comercial le-a mai prezentat orădenilor aplicaţia Termo Alert, de pe site-ul societăţii de termoficare, din care orădenii pot afla atât întreruperile programate în furnizarea agentului termic, cât şi avariile şi timpul de remediere. Intervenţiile sunt notate pe o hartă, în timp real, şi pot fi identificate după numele străzii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Tipic sistemului centralizat!
Ce soluție au cei de la Termoficare pentru zilele călduroase din sezonul rece? Nu știu care ar fi explicația dar de regulă, parca atunci se baga căldură cu nesimțire in calorifere pentru umflarea facturilor iar noi nu putem decât să stăm cu geamurile deschise și să înjurăm pe cei din Primarie pentru risipa făcută. În plus, ce ne facem cu marea majoritate a vecinilor care nu-și spală caloriferele înfundate dar urla că le este frig in apartamente. Eu sunt în situația asta: nu pot ține geamurile închise iarna pentru că este prea cald, cer celui de la asociație sa mai reducă debitul la incalzire și primesc răspuns că nu se poate pentru ca majoritatea apartamentelor nu au suficientă căldură!
Postat 22 Septembrie 2019, 15:28 de Doru2019
naivitate
Cata naivitate!! Ce inseamna o debransare ilegala? A ok. Nu e conform legii. Siiii? Care e sanctiunea? Penala?...NU!, Contraventionala?...NU!, Atunci despre ce vorbim? Deci vorbim despre "legea caloriferului" o lege morala....pentru care eu ii fac vant caloriferului de la etaj ca e rece si scump si sa ma dea in judecata. (la cat tin termenele vine primavara anului 2022). Dar parca se promitea ca nu se vor majora preturile la Termoficare....sau? Pe cand un articol care sa sintetizeze real situatia?
Postat 21 Septembrie 2019, 14:53 de Christa
Asta cu multi nationalele...
OMV este o multinational patronata de rusia, omv care detine petromul, asa ca marii imperialeisti sunt rusii. Acum intrebarea este ce sa fi facut cu acel petrom care era marea gaura neagra a economiei romanesti? CE? Conducerile numite politic au furat de au stins lumina in petrom, masura furaciunii s-a vazut din faptul ca trecerea in privat a companiei a trecuto pe profit in 3 luni, in trei luni in care doar s-a spus STOP hotiei coordonata politi, nimic mai mult. Marera lovitura finala a fost PRETUL la care s-a vadut si pentru asta ar trebui sa raspunda direct marele gunoi nastase7case!
Postat 21 Septembrie 2019, 11:59 de scortosul
The history of the patriot
"Patriotul" s-a facut frate cu Nastase și au vândut Petrom-ul la imperialiștii OMV. Nu prea ne încălzește asta pe noi!
Postat 21 Septembrie 2019, 06:35 de FaBULA
Patriot games
Nu e o idee originala.Am subscris lui Nistorescu.Cind s-a atins de multinationale,imperialism a intrat la zdup instant.Pe de alta parte care dintre liderii romani poate fi banuit de patriotism?Prima miscare in a fi patriot e sa deschizi gura si sa spui adevarul.Un mic adevar este ca romania e in colaps energetic.Suntem in deficit(de ce oare?...cu atita energie hidro,nucleara,parcuri fotovoltaice eoliene) si importam la pret triplu curent fata de alte tari(de ex germany).Nu sunt fan dracnea,dar ne puteam face frate cu dracul ca sa trecem puntea.Intre timp ungurii fac lobby in america sa exploateze gazele din marea neagra si sa ajunga la ei cu prioritate.Politically correct
Postat 21 Septembrie 2019, 01:08 de excalibur
Toate ca toate dar...
Toate ca toate dar si sa-l faci pe dracnea "patriotul" este ca si cum ai spune ca Irina Tanase este fata mare! O fi dar nu stiu la care strung dar nici criminalul penal puscarias nu pote fi numit de nici un roman "patriotul"!
Postat 20 Septembrie 2019, 23:20 de scortosul
O noua dictatura se naste in oradea...
"necesitatea executării unor proiecte pentru orice lucrare care implică modificări ale instalaţiei interioare"... " În cazurile debranşărilor ilegale, aveţi posibilitatea să le facturaţi încălzirea ca şi cum ar fi în continuare racordaţi. Dacă o să vă dea în judecată, o să piardă"..."Cu cât procentul este mai mare, cu atât orădeanul va fi mai puţin tentat să închidă caloriferul, pentru că plăteşte oricum".Dictatorul mare a facut pui,care se vor impune cu aceeasi forta,in acelasi stil,impotriva oradenilor letargici,mesmerizati de barbatia siluitorilor.Ne pregatim de megafacturile unui nou sezon triumfal,liberal,cu facturi ascendente,demne de rangul orasului...desi Patriotul,saracul, a plafonat pretul la gaze,drept urmare l-au bagat la Puscarie
Postat 20 Septembrie 2019, 22:18 de excalibur
Chiar asa?
Chiar asa firma asta condusa de unul cu condamnare penala ne invata despre legalitate/ilegalitate? "Tii caloriferul inchis" esti tampit.. asta dupa mintea firmei conuse de un penal! Contorizarea pe apartamente este singura in masura sa asigure o economie reala a energiei termice. Cu calculul pausal nimeni nu este interest sa fac economie ca "si asa platesc toti". Se plangea iarna trecuta o persoana care statea la 4 ca moare de frig in timp ce ala de la trei sta toata ziua cu geamurile deschise ca e prea cald. Daca ar fi contorizare pe apartament ala de la trei ar inchide geamu si ar regla robinetul sa nu moara de cald si agetul ar urca si la 4 dar asa .... "tampitii" teroficarii platesc ceea ce nu primesc: calura! Si intreb si eu: pana cand "fraierii" care nu sunt racordati la termoficare mai platesc cota parte din caldura celor de la bloc? PANA CAND?
Postat 20 Septembrie 2019, 16:46 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON