URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2018, 16:46

„Povestea palatelor orădene”: A fost lansat primul album al palatelor simbol din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Albumul "Povestea palatelor orădene" este, aşa cum îi spune numele, o culegere de poveşti şi fotografii ale celor mai importante palate ale oraşului, dar şi imobile ori încăperi mai puţin cunoscute, despre care nici orădenii nu ştiu prea multe. Cartea a fost realizată de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor (Oradea Heritage) cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şi a fost lansată joi seară la librăria Cărtureşti, din incinta complexului Lotus. 

O carte cerută de turişti

"Turiştii sunt încântaţi de palatele noastre, dar un singur reproş au avut, şi anume că acestea nu se regăsesc, împreună într-un album. Acesta a fost imboldul care a dus la naşterea albumului «Povestea palatelor orădene». Pe lângă acestea, a fost şi ambiţia Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, mai nou Oradea Heritage, care şi-a propus din vară să prezinte atât în mediul online, cât şi în formă scrisă munca pe care o face în programul de reabilitate a faţadelor", a mărturisit coordonatorul proiectului, Angela Lupşea.

Aceasta a mai ţinut să precizeze faptul că albumul nu ar fi putut vedea lumina tiparului dacă palatele nu ar fi fost reabilitate şi dacă proprietarii acestor imobile nu ar fi înţeles că lucrările sunt esenţiale pentru oraş.

Informaţiile scrise în album au fost luate din alte cărţi despre istoria arhitecturală a Oradiei, precum volumul "Trei secole de arhitectură", de Peter I. Zoltan, sau lucrări ale criticului de artă Ramona Novicov care, de pildă, a scris despre Casa Roth, un imobil mai puţin prezentat în cărţi. 

Palatele "secrete", dezvăluite

Pentru că este un album, "Povestea palatelor orădene" pune accentul pe poze, unde Oradea şi palatele sale sunt ilustrate în diferite momente ale zilei. Încă de la început, vârful turnului Primăriei este surprins pe timp de ceaţă. "Partea de fotografie este cea spectaculoasă în album, pentru care îi mulţumim Larisei Birta, care este realizatoarea imaginilor", a precizat Lupşea.

Ultimul capitol este compus din mai multe interioare mai puţin vizibile, despre care poate nici orădenii nu ştiu prea multe, ca de pildă Sălile Vigadó ale Palatului Vulturului Negru, foarte bogate în ornamente.

O prezentare aparte se intitulează chiar "Palatele ascunse de pe strada Republicii", unde cititorii fac cunoştinţă cu Casa Stern (în care a trăit muza lui Ady Endre), Palatul Darvassy ori Palatele Gerliczy.

De asemenea, cartea cuprinde prezentări şi fotografii cu Palatul Poynár, Palatul Stern, Palatul Sztarill sau Palatul Moskovits Miksa, iar o altă cameră impozantă prezentată este Sala cu Grifoni din Cetate.

Va urma

De precizat că în album nu se regăsesc toate palatele orădene, urmând ca în viitor să existe şi o nouă ediţie a acestui volum, cu alte imobile reabilitate, desigur, pe măsură ce aceste lucrări se vor încheia.

Albumul a fost editat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, conceptul grafic este realizat de agenţia de publicitate Globencer, iar fotografiile de Larisa Birta. 

Cartea este disponibilă atât în librăria Cărtureşti din magazinul Lotus Center, cât şi în toate punctele de informare, mai exact chioşcurile amplasate în oraş. Preţul unui album este de 50 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON