URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2020, 19:21

Pompier cu pensulă: o tânără angajată a ISU Crișana și-a prezentat expoziția „Translucid” (FOTO)

Peste 50 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, prieteni şi rude ale sergentului Alexandra Paina au participat miercuri la vernisajul expoziţiei "Translucid" din Muzeul orașului Oradea ce cuprinde lucrări ale artistei realizate în trei tehnici: în creion, tuş şi acril. Acestea au fost licitate după vernisaj, iar cei 5.000 lei adunați vor fi donați proiectului umanitar "Casa de lângă spital".

Pompier din tată în fiică

Evenimentul a făcut parte din cadrul activităţilor organizate de ISU Crişana cu ocazia Zilei Protecţiei Civile din România care se sărbătoreşte în fiecare an pe 28 februarie.

Alexandra Paina are 22 de ani şi a urmat studiile la Liceul de Arte din Oradea, iar după examenul de Bacalaureat şi-a dorit să urmeze o carieră în instituţia în care lucrează și tatăl său, Dumitru Paina (foto). În prezent aceasta este sergent major, subofiţer operativ principal şi radiotelefonist în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea.

Cu toate acestea, ea a continuat să picteze, sursa sa de inspiraţie fiind meseria pe care o practică. ”Am ales ca expoziţia mea să se numească «Translucid» pentru că, aşa cum lumina se reflectă într-un obiect din mai multe perspective, aşa noi, ca oameni, putem să percepem acelaşi obiect din perspective diferite, de aceea am propus astăzi cinci subiecte care să fie reprezentate din perspective diferite", a explicat tânăra, în debutul evenimentului.

La eveniment au mai luat cuvântul şi directorul Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, directorul adjunct Ionuţ Ciorba şi purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, maior Camelia Roşca.

5.000 de lei

Expoziţia este formată din cinci grupuri a câte trei tablouri care surprind aceeaşi imagine, dar sunt diferite prin prisma ustensilelor folosite: un tablou în creion, unul în tuş şi un altul în acril.

"Prima perspectivă este cea a realităţii efective, care nu ţine cont de bine sau de rău, a doua este cea obiectivă a pompierilor care în situaţii extreme trebuie să-şi lase deoparte sentimentele, iar a treia, în acril, care arată sensibilitatea cu care pompierii privesc evenimentul", a mai adăugat Alexandra Paina.

Aceasta a prezentat publicului şi ce reprezintă cele cinci subiecte: mâna unui pompier care le prinde pe cele ale unei persoane pe care o salvează (foto), al doilea un detaliu de pe uniforma militară, al treilea este inspirat din incendiul Palatului Episcopal Greco-Catolic, al patrulea surprinde câteva echipamente folosite de pompieri în situaţii de urgenţă şi al cincilea este un incendiu care se vede din depărtare.

La finalul expoziţiei, ISU Crişana a organizat şi o licitaţie pentru cei interesați să cumpere tablourile. "S-au vândut toate tablourile şi în total am reuşit să strângem 5.000 lei", a transmis purtătorul de cuvânt al instituţiei, maiorul Camelia Roşca.

Tablourile vor fi însă oferite proprietarilor abia peste două săptămâni, perioadă în care expoziţia "Translucid" este deschisă vizitatorilor, în Corpul A, etajul 2, fiind completată și de accesorii și echipamente folosite în misiunile de protecție civilă ale pompierilor. 

Banii adunaţi vor merge la "Casa de lângă spital", un proiect iniţiat de Asociaţia "Lumea lui Ianis" ce oferă cazare şi alte facilităţi pacienţilor oncologici care vin să se trateze în Oradea, precum şi însoţitorilor lor.

Misiunile de protecţie civilă

ISU Crişana mai pregăteşte şi alte activităţi pentru orădeni de Ziua Protecţiei Civile, cum ar fi Ziua porţilor deschise la toate subunităţile din Bihor şi la Muzeul pompierilor bihoreni situat la sediul Detaşamentului 2 al ISU Crişana, şi un concurs pentru elevi cu tematică de protecţie civilă la sediul ISU. Toate acestea se vor desfăşura vineri, după cum a precizat inspectorul şef al instituţiei, colonelul Sorin Caba, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai vorbit şi despre misiunile de protecţie civilă desfăşurate de ISU care constau în activităţi preventive (controale, verificări ale sirenelor de alarmare, ale localităţilor aflate în zone ce prezintă risc de inundaţii sau alunecări de teren, ale spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă) şi activităţi de alarmare publică, intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N.) şi avizarea rutelor de transport al deşeurilor periculoase.

În total, anul trecut pompierii au avut 14.809 misiuni înregistrate, 2.782 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă altele decât cele medicale, 9.640 intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 2.387 exerciţii şi recunoaşteri în teren.    


PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR ISU CRIȘANA DE ZIUA PROTECȚIEI CIVILE

Nr. crt.

Activitatea

Data

  1.  

Deschiderea primei serii de curs din anul 2020, în cadrul Campaniei “Salvator din pasiune”

15.02.2020

  1.  

Desfășurarea de acțiuni practice în unitățile de învățământ, având ca temă Cutremurul

26.02-04.03.2020

  1.  

Desfășurarea de acțiuni de informare preventivă a populației, pe tipuri de risc cu implicarea autorităților locale cu atribuții în gestionarea tipurilor de risc

26.02-04.03.2020

  1.  

Organizarea de puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, a atelierelor de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență și a atelierelor de promovare a profesiei de pompier militar la Cetatea Oradea, la sediul inspectoratului, respectiv la sediile subunităților

26.02.2020 – ( în Cetatea Oradea)

28.02.2020 - (la sediul ISU BH și la sediile subunităților din județ)

  1.  

Expoziție de accesorii și echipamente utilizate în misiunile de protecție civilă, organizată în incinta Cetății Oradea, Corpul A, etajul 2

26.02 – 11.03.2020

  1.  

Vernisajul expoziției caritabile de pictură (perioada expoziției: 26.02 – 11.03.2020), având ca temă, aspecte din viața salvatorilor, eveniment organizat în incinta Cetății Oradea, Corpul A, etajul 2

26.02.2020 (ora 11.00)

  1.  

Campanie de pregătire a studenților Universității Oradea pe linia acordării primului ajutor, desfășurată la sediul ISU BH în 27.02.2020, respectiv la sediul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în 04.03.2020

27.02.2020

04.03.2020

  1.  

Sesiune de comunicări, cu subiecte referitoare la domeniul protecției civile, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, în parteneriat cu Universitatea Oradea – Facultatea de Geografie, Turism și Sport, la sediul ISU BH

27.02.2020 (de la ora 12.00)

  1.  

Ziua Porților Deschise la toate subunitățile din județ (ateliere de informare preventivă și de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență, ateliere de prim ajutor, prezentare tehnică de luptă, exerciții demonstrative etc.)

28.02.2020 (între orele 10.00 -14.00)

  1.  

Ședință festivă cu ocazia Zilei Protecției Civile

28.02.2020

  1.  

Concurs elevi, cu tematică de protecție civilă, la sediul ISU BH

28.02.2020

  1.  

Ziua Porților Deschise, la Muzeul Pompierilor Bihoreni situat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea

28.02.2020 (între orele 10.00 -14.00)

  1.  

Participarea la Gala Voluntarilor din domeniul social

03.03.2020

  1.  

Sesiune de comunicări, cu subiecte referitoare la domeniul protecției civile, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, în parteneriat cu Universitatea Oradea – Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, la sediul ISU BH

04.03.2020

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Haters gonna hate
Inca un comentariu din partea unui atotstiutor ce probabil nu a facut nimic in viata..
Postat 26 Februarie 2020, 23:21 de sanki
Fata lu tata
Mda a studiat la Liceul de arte, picteaza (ocupatia de baza) dar de ce sa nu fie pensionara tana cu pensie mare, daca e fata lu tata? Ma asteptam la o vocatie pentru meseria de pompier, dar nu scola si vocatie in arta i, iar pentru meserie o recomanda ... tata (vocea si talentul). Nu are si vreo suriara si verisoara angajate la pompieri ?
Postat 26 Februarie 2020, 21:14 de Gabr
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON