URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
În aproape trei decenii scurse de când şi-a schimbat prima oară denumirea, PSD a avut câteva figuri iconice. Între ele, după Ion Iliescu, cel "sărac şi cinstit", la loc de seamă a fost mereu Ecaterina Andronescu, cea "săracă şi citită". Universitar, chimistă pe bune, nu ca Leana, rector al Politehnicii din Bucureşti, de două ori preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi de trei ori ministru al Educaţiei (sub Năstase, Boc şi Ponta), Doamna Cati s-a bucurat în partid de o popularitate reală, nu confecţionată.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
06 Februarie 2018, 14:43

Poliţia Locală la raport: Valoarea amenzilor date pentru parcări ilegale a crescut, în 2017, cu aproape 400%!

Alături de viceprimarul Florin Birta, şefii Poliţiei Locale Oradea (recent devenită, din instituţie de sine stătătoare, direcţie a Primăriei Oradea), adică directorul Cristian Beltechi şi directorul adjunct Ioan Găluţ, au prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii din anul 2017.

Conform datelor oferite jurnaliştilor, anul trecut, poliţiştii locali au constatat mai multe probleme în sectorul rutier şi protecţia mediului, dar mai puţine în domeniile trafic greu, comerţ ilicit, control comercial ori publicitate stradală.

Şoferi indisciplinaţi amendaţi

"Activitatea noastră faţă de 2016 s-a dublat din punct de vedere al constatărilor şi al obiectului muncii. Dacă în 2016 am avut 11.900 de constatări, în anul 2017 avem 21.700. Nu prea este un lucru îmbucurător, dar este necesar, pentru că oraşul arată cum arată şi datorită colegilor mei care îşi fac treaba şi au început să constate tot mai multe nereguli", a declarat directorul Cristian Beltechi.

Cea mai spectaculoasă creştere s-a înregistrat în trafic: poliţiştii locali au constatat 3.841 de opriri şi staţionări ilegale făcute de şoferi, o creştere cu 234% faţă de anul 2016. Cuantumul amenzilor aplicate este de asemenea foarte mare: 871.547 lei, cu 396% mai mult decât în anul precedent.

De asemenea, anul trecut agenţii Poliţiei Locale au scris 11.705 note de constatare pentru parcări neregulamentare, adică fără taxa achitată ori pe locul de domiciliu al altui orădean, şi 1.665 de dispoziţii de ridicare a autoturismelor, de pe urma cărora s-au adunat, din amenzi, 405.000 lei. Din parcările neregulamentare, bugetul Poliţiei Locale a adunat amenzi în valoare de 877.875 lei.

Amenzi pentru mizerii

Poliţiştii locali au dat mai multe amenzi şi pe probleme de mediu şi salubritate. "Contravenţiile pe protecţia mediului au crescut cu aproximativ 55%. Dacă în 2016 erau 3.424 contravenţii, în 2017 numărul lor este de 5.326. De ce este important pentru noi, ca Primărie? Aici se regăseşte curăţenia în oraş. Aceste contravenţii sunt pentru terenuri neîngrijite, asociaţiile de proprietari, colectarea selectivă, depozitări ilegale", a precizat viceprimarul Birta.

Cuantumul amenzilor date în acest sector este de aproape un milion de lei (994.620 de lei, mai precis), cu 74% mai mare decât în 2016, când valoarea totală era de 569.000 de lei.

"Colegii mei au depistat o grămadă de depozitări la ţarcuri şi de moloz şi o grămadă de terenuri neîngrijite. Din fericire, fenomenul cu terenurile neîngrijite este în scădere, pentru că a intervenit şi supraimpozitarea lor", a precizat Beltechi.

Gradul de încasare al amenzilor date de poliţiştii locali este de peste 60%, iar peste 90% din amenzile contestate în instanţă rămân valabile, întrucât Poliţia Locală câştigă procesele.

Vagabonzi în migraţie

O altă problemă zilnică a Poliţiei Locale sunt cerşetorii. În fiecare zi, circa 20 de vagabonzi sunt luaţi de agenţi de pe străzi. "Îi identificăm, sunt amprentaţi, uneori s-au găsit hoţi sau persoane căutate, iar apoi îi îndrumăm către localităţile din care provin. Anual, cam 3-4.000 de vagabonzi tranzitează oraşul. Doar 100 din aceştia sunt orădeni", a precizat Beltechi.

Mulţi dintre boschetarii şi cerşetorii de pe străzile oraşului provin chiar din judeţe vecine. De pildă, chiar luni agenţii au găsit un vagabond care a venit din Alba la Oradea. "Explicaţia a fost că a auzit că aici se trăieşte bine", a spus Beltechi.

În acest an, poliţiştii locali vor sta tot mai mult în zonele centrale, tocmai pentru a descuraja cerşetoria.

Schimbări doar în acte

În urma unei decizii luate de Consiliul Local Oradea, din luna ianuarie, Poliţia Locală este direcţie în cadrul Primăriei, nu instituţie de sine-stătătoare. Asta nu afectează defel activitatea agenţilor, a precizat Beltechi. "Nu este restructurare, nu se fac reduceri de personal". Mai mult, a arătat directorul, recent s-au scos la concurs şase posturi de agenţi, din care trei au fost şi ocupate. Celelalte trei vor fi din nou subiect de competiţie.

Pe de altă parte, viceprimarul Birta a subliniat că Poliţia Locală Oradea are mult mai puţini angajaţi decât alte structuri din ţară. "Conform normativelor de personal, există un post de poliţist local la 1.000 de locuitori. Aşadar, Oradea ar putea să aibă 200 de poliţişti lcoali, în acest moment are 70 de angajaţi, care şi-au făcut treaba mai bine decât poliţii locale cu mai mulţi angajaţi", a declarat edilul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu sunt bani?!
Tot se plânge birtinezul că nu sunt bani la bugetul local! Să facă economii, să urmeze exemplul celor din Alba Iulia! Consiliul local de acolo a decis ca poliţiştii locali din Alba Iulia să rămână fără norma de hrană, în sumă de aproximativ 1000 de lei pe lună. Un pasaj din ,,temeiul legal” pe care se sprijină această anomalie: ”autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană personalului poliţiei locale conform prevederilor OG nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.” Adică aceste ,,trupe” aflate la cheremul primarilor sunt asimilate cu trupele aflate pe teatrele de luptă!!! Câte tâmpenii și tâmpiți mai poate suporta acest popor de idioți?! P.S. Banii pt. norma de hrană nu se impozitează.
Postat 07 Februarie 2018, 06:10 de pinonel
Ieftin si bun
Parca li se luase competenta de a interfera cu politia rutiera. Pacat...ar fi adus si mai multi bani la bugetul local. Cu care megaedilul ar fi putut construi citeva crese,citeva scoli, un azil-doua pentru homeless-i(vagabonzi si cersetori care vor sa traiasca bine in oradea).Pentru dezvoltarea turismului,evident
Postat 06 Februarie 2018, 19:09 de excalibur
EGALITATE! DAR DULAII GALBENI SUNT EXCEPȚII SI NU NE ATINGEM DE EI
Este chiar culmea NERUSINARII! Începând cu BOLOJAN, continuând cu BIRTA sau cu APTOR-ist-ul JURCA parchează în fața Primăriei! Ba a mai parcat pe acolo si un ofițer din Sălaj care era să mă bată! Unii mai aveau afișată " tidula " ca au voie! Puțini! De regulă Birta îl prelua pe Daddy să-l ducă acasa ( hai di bre, știți că am fotografii!!!) sau unde l-o fi dus! Din respect pentru orădeni aș parcă naibii câțiva metri mai incolo! Dar nu! Ei " e " tari! Iar inginerul sorbonist din Sântandrei da amenzi! Bravo! Au trecut echipaje de la locală pe lângă mine, le-am arătat cu mâna unde parchează Bolojan/Mălan/Birta/Jurcă/un bărbos/ și..râdeau! Pe sistemul: bă, ești prost?
Postat 06 Februarie 2018, 18:46 de TDS
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON