URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2020, 13:11

Pentru viaţă: O orădeancă ajunsă în moarte cerebrală a ajutat la salvarea altor bolnavi. Poliţiştii i-au căutat familia pentru a aproba prelevarea de organe 

Pentru viaţă: O orădeancă ajunsă în moarte cerebrală a ajutat la salvarea altor bolnavi. Poliţiştii i-au căutat familia pentru a aproba prelevarea de organe  (foto: Facebook, Agenţia Naţională de Transplant)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii din Oradea alături de echipe de la spitale din Bucureşti şi Cluj-Napoca au participat, sâmbătă, la o prelevare de organe şi ţesuturi la Spitalul Judeţean, de la o orădeancă în vârstă de 61 de ani aflată în moarte cerebrală.

Doctoriţa Carmen Pantiş, coordonatorul de transplant, le-a mulţumit poliţiştilor din Oradea pentru că au găsit în scurt timp rudele femeii, care şi-au dat acordul pentru prelevarea organelor.

Agenţia Naţională de Transplant a informat, pe Facebook, că în felul acesta vor primi o nouă şansă la viaţă mai mulţi bolnavi aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant de ficat, rinichi şi cornee.

Donatoarea a fost o orădeancă în vârstă de 61 de ani care a ajuns la spital cu un anevrism de arteră cerebrală. A fost dusă cu elicopterul de urgenţă la Cluj-Napoca, unde a şi fost operată. Chiar dacă operaţia s-a desfăşurat cu succes, leziunile făcute de cantitatea mare de sânge revărsată în urma avevrismului asupra creierului au fost ireversibile. 

Femeia a intrat în moarte cerebrală miercuri. Cum soţul îi este decedat, medicii au apelat la Poliţia Municipiului Oradea pentru a-i găsi rudele. "Nu am cuvinte să mulţumesc familiei care a fost de acord să salveze vieţi şi Poliţiei Municipiului Oradea care m-a ajutat 48 de ore în identificarea rudelor donatoarei. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească între îngeri", a transmis, prin ANT, dr. Carmen Pantiş. 

Echipa spitalului orădean implicată în prelevare a fost formată din Dr. Ştefania Sije, Dr. Yvonne Pop, Dr. Alex Dringo şi as. Aurelia Cheregi. De asemenea, au venit la Oradea pentru aceste operaţii echipele de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genady Vatchki, Dr. Alexandru Machidon, as. Marian Păun) şi rinichi ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (Dr. Dan Pop, Dr. Andrei Tomuta).

Potrivit ANT, transplantul de ficat s-a realizat la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost transplantaţi la doi pacienţi de la ICUTR Cluj, iar corneea a ajuns la Spitalul Militar Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
INGERII DE LANGA NOI !
Persoanele nominalizate in articol sunt ingeri care dau viata la oamenii !Dumnezeu sa le dea sanatate si putere de munca .
Postat 21 Ianuarie 2020, 18:02 de PETREI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON