URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2019, 20:29

Pentru drumul expres. Străzile care coboară de pe deal în Calea Bihorului vor fi asfaltate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până când drumul expres care va lega Podul Teodor Neş de sensul giratoriu de la ieşirea din oraş spre Biharia va fi finalizat şi pe ultima porţiune, municipalitatea ia măsuri pentru asfaltarea străzilor adiacente, începând cu Cireşilor şi Dimitrie Anghel.

Aprobat cu obiecţiuni

Aleşii orădenilor au votat cele două investiţii chiar dacă au avut obiecţiuni. "Vom vota ambele lucrări, nu se pune problema, dar avem rugămintea ca Primăria să îşi îndrepte atenţia şi asupra străzilor de pământ din zona centrală cum ar fi Ioan Ciordaş, de lângă tipografia Treira, sau Erkel Ferenc", a cerut liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Primarul Ilie Bolojan a luat notă de propunerea social-democratului, în vreme ce Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice, care gestionează întreţinerea şi modernizarea străzilor orădene a avut unele precizări.

Ghitea a explicat că arterele vor fi asfaltate abia după reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare. "Peste tot în oraş, străzile din cartierele vechi sunt considerate prioritare, dar asta după reabilitarea reţelelor de apă şi nu înainte, lucru care s-ar putea finaliza anul viitor", a spus Ghitea.

Lucrări lente la drumul rapid

În ceea ce priveşte ritmul lucrărilor la drumul expres, care urmează să colecteze traficul auto de pe toate străzile străzile adiacente începând de la podul Teodor Neş până în sensul giratoriu de la ieşirea din Oradea spre Biharia, primarul Ilie Bolojan nu este foarte mulţumit.

"Pe primul tronson la care lucrăm în prezent, la reabilitarea Căii Bihorului, lucrările sunt în întârziere, ritmul nu este bun. Îmi cer scuze riveranilor, care sunt deranjaţi de ritmul lent al lucrărilor", a declarat edilul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit acestuia, Primăria a notificat constructorul să urgenteze ritmul de lucru, iar reprezentanţii firmei Drum Asfalt au promis că se vor executa.

"Pe cel de-al doilea tronson (n.r. delimitat de strada Ion Bogdan şi sensul giratoriu de la ieşirea spre Biharia) se lucrează în condiţii bune, aproximativ 30% din lucrare este realizată", a completat edilul.

Potrivit primarului, lucrările la pasajul suprateran din zona străzii Valea Frumoasă este finalizat în proporţie de 70%.

Întâi, străzile de pe deal!

Consiliul Local a aprobat, luni, modernizarea străzilor de pe dealuri, Cireşilor şi Dimitrie Anghel, care coboară în drumul expres.

Lucrările de asfaltare a străzii Cireşilor, cu o lungime de 760 metri sunt estimate la 2,5 milioane lei, iar cele de modernizare a străzii Dimitrie Anghel, lungă de un kilometru, ar costa cam 3,6 milioane lei. Termenul de execuţie va fi de patru luni.

Cele două investiţii vor mai presupune realizarea de ziduri de sprijin, montarea de stâlpi de iluminat şi amenajarea reţelei de canalizare pluvială.

"La finalul lunii iulie şi celelalte trei străzi care sunt în zona respectivă - Piersicilor, Caişilor şi Viilor - urmează să aibă studiul de fezabilitate închis, inclusiv partea de exproprieri. Vom demara procedurile de licitaţie, iar în toamnă vom începe lucrările, anul viitor urmând să fie gata", a declarat edilul.

Oradea de asfalt

Municipalitatea orădeană ia în calcul modernizarea tuturor străzilor adiacente drumului expres până la darea acestuia în folosinţă. Arterele sunt situate în zona de dealuri, în Oncea nouă şi în Episcopia veche.

În ceea ce priveşte pachetul de străzi din Oncea nouă (Cucului, Gheorghe Pituţ, Episcop Alexandru Todea, Episcop Ion Alexi, Macului şi Ioan Pop Reteganul), sunt în curs de realizare proiectele tehnice. Documentele vor intra în Consiliul Local, spre aprobare, la finalul lunii iulie, după care municipalitatea va scoate lucrările la licitaţie.

Străzile nemodernizate din Episcopia veche, cum ar fi Cântăreţului, Moviliţei, Dealului, Ciucaşului şi altele, vor avea, în schimb, documentaţiile tehnice finalizate abia la sfârşitul anului, astfel încât vor putea fi modernizate doar anul viitor.

"Odată cu terminarea acestor lucrări, practic, drumul expres va fi legat de toate cartierele din zonă, zona de dealuri, cu străzi asfaltate, în aşa fel încât să fie pus în valoare şi locuitorii din aceste cartiere să poată beneficia de această infrastructură nouă", a declarat Bolojan.

Primarul a spus că, odată cu asfaltarea acestor străzi, municipalitatea va finaliza modernizarea arterelor din zona veche a oraşului, urmând ca de anul următor să demareze lucrări similare în cartierele noi ale oraşului: Grigorescu, Tineretului şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Varză ... de Bruxelles, în variantă locală !?!
Degeaba asfaltezi D. Anghel, dacă e blocată V. Cârlova dinspre celelalte străzi de mai sus. Asta înseambă ani băgați aiurea pentru 10-15 familii, în timp ce alte sute trebuie să ocolească prin Luis Pasteur !?!
Postat 24 Iunie 2019, 23:07 de CrisDumi
Liviu Sabău
Străzile pe care le zici tu , nu fac parte din zona centrală. Referitor la Valea Frumoasa/ Dealului străzile astea doua dau in drumul de Paleu, ar fi i idee foarte buna asfaltarea lor pt că ar prelua din traficul de la Paleu.
Postat 24 Iunie 2019, 22:21 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON