URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2019, 14:45

Parcarea supraetajată din strada Iosif Vulcan va avea 145 de locuri. Vezi cum va arăta! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea va fi chemat să aprobe miercurea viitoare indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a unei parcării supraetajate pe strada Iosif Vulcan.

Cu acces din două străzi

Parcarea, cu patru niveluri, va avea 145 de locuri pentru maşini, precum şi locuri pentru motociclete şi biciclete. Noul parking va presupune o investiţie de 2,5 milioane euro. Clădirea va avea un demisol, parter, două etaje şi un nivel superior deschis.

"Parcarea va fi folosită de riverani după-amiaza şi pe timpul nopţii, iar în cursul zilei de către cei care vin în zona centrală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Accesul în viitoarea parcare se va face dinspre două străzi. "Vor exista intrări atât din strada Aurel Lazăr, mai ales pentru riverani, cât şi din Iosif Vulcan. Ieşirea se va face însă doar pe strada Iosif Vulcan. Cine iese din parcare va putea folosi sensurile giratorii care vor fi amenajate în intersecţiile cu strada Libertăţii, respectiv cu Piaţa Ferdinand", a spus Mălan.

Pentru a putea amenaja accesul la parcare, lat de 5,8 metri, municipalitatea va expropria clădirea din strada Iosif Vulcan 12.

"Clădirea este proprietatea unei firme din grupul Transilvania. O vom expropria. Parte din ea o vom demola pentru a face loc intrării (n.r. - în noul parking)", a precizat viceprimarul, adăugând că, după demolarea părţii care se află în calea parcării, elemente arhitecturale ale clădirii vor fi refăcute astfel încât imobilul să-şi păstreze simetria. 

Mircea Mălan a spus că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei vor fi supuşi aprobării Consiliului Local, cel mai probabil, în şedinţa de săptămâna viitoare.

Cu maşina la "bloc"

Municipalitatea orădeană vrea să amenajeze în zona centrală 1.000 de locuri de parcare în parking-uri supraetajate. "Lucrările de amenajare a zonei centrale pentru pietoni şi biciclişti vor presupune desfiinţarea locurilor de parcare de la sol, iar maşinile vor trebui să parcheze undeva", a spus Mălan.

Astfel, pe lângă parcarea din strada Independenţei, aflată încă în lucru, şi cea de pe Iosif Vulcan, prezentată vineri de viceprimar, municipalitatea pregăteşte construirea de parking-uri şi pe străzile Braşovului (lângă magazinul Crişul), Gheorghe Bariuţiu (pe amplasamentul fostei baze sportive Voinţa) şi în curtea interioară a Primăriei cu acces dinspre strada Tudor Vladimirescu.

"Am obţinut aprobarea de a face o parcare în spatele Primăriei, acolo unde o clădire aparţinând Bisericii romano-catolice nu putea fi demolată până acum, însă în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat s-a ajuns la concluzia că poate fi dezafectată", a spus viceprimarul.

Pentru construcţia parcării, municipalitatea va demola clădirea lipită de Primărie, care acum adăposteşte o farmacie.

Parcări pe ... telefon

Până la finalizarea noilor parcări municipalitatea va pune în funcţiune un sistem de monitorizare a tuturor locurilor de parcare din zona centrală, pentru a veni în ajutorul şoferilor.

"Va fi gândit într-un sistem integrat cu informaţii astfel încât oricine să poată vedea pe telefon unde poate parca în Oradea. Sistemul va fi pus în funcţiune odată cu finalizarea acestor parcări", a spus viceprimarul Mălan.

Potrivit edilului, parcările din strada Iosif Vulcan şi Primăriei vor fi consturite de municipalitate, iar cele din străzile Braşovului şi Gheorghe Bariuţiu de către Administraţia Domeniului Public. Lucrările ar putea începe cel târziu în primăvara anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON