URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 20:21

Oradea va contribui cu 110.000 euro pe an la bugetul Alianţei Vestului

Consiliul Local a aprobat, miercuri, participarea municipiului Oradea la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Alianţa Vestului, cu sediul în Timişoara.

0,5 euro pe cap de orădean

Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi a unei părţi din opoziţie. Consilierii PSD s-au abţinut de la vot în vreme ce reprezentanţii UDMR au votat "pentru", deşi liderul grupului, Kirei Melinda, a ridicat semne de întrebare faţă de contribuţia oraşului la bugetul asociaţiei.

Potrivit propunerii, municipalităţii Oradea va contribui cu 20.000 lei la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei şi va achita o cotizaţie anuală de 0,5 euro pe cap de locuitor, echivalentul a 110.000 euro.

"Nu putem accepta o cotizaţie de 0,5 euro pe cap de locuitor", a spus Kirei Melinda. Liderul grupului UDMR a făcut un calcul şi a concluzionat că la nivelul AVE s-ar aduna, numai din contribuţii, circa 526.000 euro pe an.

"526.000 euro pe an înseamnă 43.000 euro pe lună. La un salariu mediu de circa 1.000 euro pe lună asta înseamnă 43 de angajaţi. Nu înţeleg de ce este nevoie de atâţia angajaţi", a spus Kirei.

În replică, primarul Ilie Bolojan a explicat că sumele colectate din contribuţiile asociaţiilor nu vor fi tocate pe cheltuieli de personal.

"80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021 – 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii", a spus edilul.

Conducere prin rotaţie

Potrivit raportului de specialitate care a stat la baza proiectului de hotărâre, AVE se va constitui ca persoană publică de drept privat fără scop patrimonial având ca asociaţi municipiile Timişoara, Arad, Cluj Napoca şi Oradea.

Sediul asociaţiei a fost stabilit la Timişoara, dar conducerea acesteia va reveni prin rotaţie câte un an de zile primarii celor patru municipii.

Oradea va fi reprezentată în AVE de primarul Ilie Bolojan şi directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, iar viceprimarul Florin Birta este membru supleant.

Scopul asociaţiei vizează printre altele: îmbunătăţirea mobilităţii între cele patru localităţi (accelerarea proeictului autostrăzilor Transilvania, Via Carpatia şi Timişoara Belgrad, realizarea unei conexiuni feroviare de mare viteză, etc.), susţinerea dezvoltării economice şi sociale (susţinerea mediului de afaceri prin custere regionale, a parteneriatului între universităţi, etc), creşterea performanţei administraţiei (transferul de bune practici, dezvoltarea de programe comune, etc.) şi promovarea modelului european de politică publică (implementarea conceptului smart-city, digitalizarea administraţiei şi altele).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Trebuie să-mi pun cenușă-n cap ?!?
Pentru că ... inclusiv din cauza unora ca mine, mai există în Oradea mulți tâmpiți care nu au după ce bea destul, ca să poată debita în voie !?!
Postat 30 Mai 2019, 19:11 de CrisDumi
CrisDumi
Din cauza unor deștepți ca tine , după 30 de ani Romania nu are infrastructura, spitale , educație.
Postat 30 Mai 2019, 11:46 de Sandu1206
dummy
Voi nu realizati ca el cred ca e remunerat pentru comentariile astea? De fiecare data da o duda si dispare, nu raspunde comentariilor primite
Postat 30 Mai 2019, 10:00 de cetateanbihorean
@crisdumi
Parandaratul= esti retardat. Orice comentariu e de prisos. PS Plangi dupa Livache ?
Postat 30 Mai 2019, 09:50 de elev
Din 2020 încolo, un singur primar din cei patru ai AVE să nu fie liberal ...
... și se sparge pușculița PNL ai acestei alianțe taman în "parandărătul" expertizat de DNA !?! Banii ăștia care ar fi eventual necesari doar din următorul ciclu bugetar european (2021-2027) sunt, în cea mai mare parte, destinați celor trei campanii electorale ce urmează (prezidențiale, locale și parlamentare) !?! Atenție, Curte de Conturi, că alocarea de către o UAT de bani publici pentru proiecte ce nu țin de aria administrativă și de interesul concret al locuitorilor acesteia ... este interzisă prin lege, dacă știi să o citești !?!
Postat 30 Mai 2019, 09:21 de CrisDumi
Vreau
Timișoara-Arad-Oradea-Cluj 400 km = maxim 4 ore
Postat 30 Mai 2019, 01:17 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON