URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2018, 14:27

Oradea va ajuta comuna Oşorhei cu 60.600 lei pentru construirea drumului de Fughiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât miercuri ca municipalitatea orădeană să acorde un ajutor financiar de 60.600 lei comunei Oşorhei pentru finanţarea exproprierilor pe care le impune construirea noului drum de legătură între cartierul Podgoria şi satul Fughiu.

Bani pentru Oşorhei

Aleşii orădenilor au hotărât, cu unanimitate de voturi, şi fără comentarii ca municipalitatea să sprijine comuna vecină să facă exproprierile viitorului drum. Lungă de 3,6 kilometri noua arteră de legătură va porni din zona neasfaltată a cartierului Podgoria pentru a ieşi în Oşorhei la intersecţia dintre localităţile Husasău de Criş şi Fughiu şi va constitui o alternativă la circulaţia aglomerată din centrul comunei.

"Alocarea sumei de 60.600 lei este necesară pentru realizarea procedurii de expropriere pentru executarea lucrărilor de modernizare a drumului de Podgoria (Oradea) – Fughiu (Oşorhei), având în vedere dificultatea financiară în care se găseşte comuna Oşorhei, lipsa fondurilor proprii necesare pentru realizarea acţiunii menţionate", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

În proces cu fosta directoare...

În cadrul şedinţei de miercuri, consilierii locali au mai aprobat contractarea de servicii juridice de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea. Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL în condiţiile în care reprezentanţii UDMR şi PSD s-au abţinut de la vot.

"Autorităţile şi instituţiile publice nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă", a protestat liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Kirei Melinda.

În replică, primarul Ilie Bolojan a arătat că o hotărâre similară a fost adoptată de Consiliul Local şi anul trecut, iar demersul a fost legal. "Este o măsură dorită pentru ca agenţia să poată susţină proceslee pe care terţii le intentează ADLO", a spus Bolojan.

În cazul de faţă, ADLO se judecă încă cu fostul director Delia Ungur, care a cerut revizuirea deciziei civile a Curţii de Apel Oradea, care a respins cererea acesteia de a fi numită în Consiliul de Administraţie al agenţiei şi de a primi despăgubiri materiale de 700 lei pe lună pentru perioada în care nu a făcut parte din acest organ de conducere.

TESA se mută în Orăşelul Copiilor

Tot miercuri Consiliul Local a hotărât, cu abţinerea de la vot a grupului PSD, mutarea provizorie a personalului TESA de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu din sediul actual la etajul întâi al clădirii Orăşelului Copiilor, situat în umediata vecinătate.

Personalul administrativ va folosi timp de zece luni "Sala de festivităţi şi joacă" a clădirii, pentru că actualele birouri urmează să fie desfiinţate.

În corpul central al spitalului va fi adus Compartimentul de neurologie şi psihiatrie infantilă, CSM copii, Genetică, iar în locul eliberat va fi transferată Secţia de neurologie din strada Louis Pasteur. Măsura va îmbunătăţi actul medical al secţiei neurologie, deoarece 30 de pacienţi vor fi mai aproape de secţiile ATI, CT, Rx şi vor avea instalaţii de oxigen lângă pat.

Pe de altă parte în şedinţa de miercuri, consilierii locali au mai hotărât casarea ceasului analog şi a termometrului amplasat pe spaţiul verde de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal ca urmare a faptului că ieşit din perioada de amortizare deja de doi ani este defect ca urmare gradului ridicat de uzură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Drumul ăla se construiește pt a facilita accesul celor din zona metropolitana în oraș. Cu oameni ca tine ajungem in Evul Mediu. Pe mine nu mă deranjaza că plătesc
Postat 14 Decembrie 2018, 00:02 de Sandu1206
Oradea a ajuns să fie casă de ajutor social pentru Oșorhei !?!
Liberalii se ajută între ei ... dar este ILEGAL !?! Nicio UAT nu are dreptul să cheltuie vreu ban măcar, în aria administrativă a altei localități !?! Are însă posibilitatea legală să cumpere bunuri imobiliare ... pentru ca "genialul" nostru edil să-și poată exporta modelul prooriu de expropriere, ca un succes personal care să-i atragă toate blestemele suburbane !?!
Postat 13 Decembrie 2018, 20:06 de CrisDumi
Veniți de luați luminăă... !!!
Probabil că administrația locală din Osorhei așteaptă să plătim, tot noi orădenii, și montarea unor becuri stradale mai puternice. La ei iluminatul public e doar pe post de ornament, nu numai la Crăciun ci și de Paște. Dacă ar ține la integritatea plătitorilor de taxe locale, primăria Osorhei ar putea investi măcar în zona trecerilor de pietoni. Doamne luminează-i !!!
Postat 13 Decembrie 2018, 18:24 de FaBULA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON