URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 12:40

"Oradea nu este proprietate de partid!": Ecologistul Orlando Balaş cere Primăriei anularea contractului de concesiune pentru Parcul Bălcescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecologistul orădean Orlando Balaş, cel care a dezvăluit public masacrul verde din Parcul Nicolae Bălcescu, cere public Primăriei să anuleze contractul de concesionare pentru acest spaţiu.

"Solicit Primăriei Oradea anularea contractului de concesionare pentru Parcul Bălcescu, în interes public. Primăria poate chiar expropria proprietăţi private (clădiri, terenuri) în interes public, cu atât mai mult poate anula un contract de concesionare atunci când se constată că este încălcat interesul public", a scris Balaş, pe blogul personal.

Parcul de partid

Parcul Bălcescu a fost concesionat de Primărie în anul 1998, către firma Murray Press, deţinută de o membră a PDL-ului din acea vreme, Florica Sălăjan, transferată apoi în PNL.

"Parcul a fost dat în concesionare unei societăţi comerciale administrate de o apropiată a fostului primar Filip, preluată cu mare bucurie de administraţia PNL. Dar Oradea nu este proprietate de partid, ci un oraş din Uniunea Europeană în care ar trebui să primeze interesul cetăţenilor. Şi drepturile lor, inclusiv la un mediu sănătos, care sunt stabilite de lege", a mai scris Orlando Balaş.

Acesta a reamintit şi că parcul cu pricina a fost donat oraşului, în secolul XIX, de contele Rhedey Laszlo, "pentru ca orădenii să se bucure de o grădină publică, nu pentru ca nişte membri sau sponsori de partid să facă nişte bani din închirierea lui şi să transforme parcul într-un tăpşan plin de noroaie, bănci rupte, dughene şi maşini".

Balaş mai scrie că, după ştiinţa sa, în acest an va expira contractul de concesiune, dar şi că transformările făcute în parc de la concesionarea lui încalcă legile în vigoare din România. Mai precis, Legea 24/2007, care prevede, la art. 18, că "schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism" şi că "este interzisă schimbarea destinaţiei, reducerea suprafeţelor ori strămutarea spaţiilor verzi definite de prezenta lege".

Saivan de oi în buricul târgului

"Aceeaşi lege interzice toaletările, care sunt doar nişte tăieri în două etape. Ceea ce s-a făcut în Parcul Bălcescu, retezarea coroanei mai multor arbori sănătoşi, este ca şi cum te-ai duce la frizer să te tundă şi el ţi-ar tăia gâtul. Halul în care a ajuns parcul este inacceptabil pentru un oraş cu aşa pretenţii ca Oradea. La doi paşi de centrul cu care Primăria se tot laudă este un fost parc care arată ca un saivan de oi", a mai criticat ecologistul.

În final, Orlando Balaş, lansează o provocare edililor oraşului: "Oare aveţi curajul, domnilor edili, să redaţi parcul oraşului, Parcul Bălcescu? Să îl luaţi – de la colegii de partid sau de la interpuşii lor – şi să-l administraţi responsabil, cum vă cere legea, să faceţi un concurs de proiecte de amenajare peisagistică şi să readuceţi acest spaţiu verde măcar la nivelul pretenţiilor unui orăşel de provincie, dacă nu al capitalei arhitecturii Art Nouveau din România? Oare putem face Art Nouveau şi atlfel decât cu drujba şi toporul?".

Aşa cum se ştie, vineri şi sâmbătă, la comanda Primăriei, în Parcul Bălcescu a avut loc un adevărat masacru. 16 copaci au fost tăiaţi şi toaletaţi, iar dacă ecologistul Orlando Balaş nu ar fi reclamat public situaţia, cel mai probabil şi alţi copaci ar fi avut aceeaşi soartă. Luni, Garda de Mediu Bihor a sistat lucrările. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru birtinezul Dorel Ilie Bolojan,drujbistul nr.1 al Oradei
Dexonline -"PARC, parcuri, s. n. 1. Suprafață de teren relativ întinsă,de utilitate publica, cu plantații, alei, lacuri sau bazine, folosită ca loc pentru odihnă și distracții, uneori și pentru manifestări culturale. Vegetația este lăsată să se dezvolte liber sau este aranjată după reguli precise de armonizare a speciilor, dimensiunilor, formei, cromaticii etc. ori în funcție de traseele (aleile) de parcurs." Asteptam masurile coercitive pe care le va dispune Garda de Mediu Bihor impotriva acestui drujbist recidivist, nabadaios pe vegetatia oradeana.
Postat 24 Ianuarie 2018, 12:09 de platona
BINE
Corect! Dar categoric toate partidele trebuie să ia aminte la acest text!
Postat 23 Ianuarie 2018, 18:31 de TDS
Metoda Iohannis
Neinspirata actiunea Garzii de Mediu. Astia trebuie lasati sa faca timpenii cit mai grandioase, altfel exista riscul sa fie alesi iar peste 2 ani.
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:44 de excalibur
Rusine Birta, Rusine Bolojan
Sa va fie rusine. Domnule primar, am stat de vorba cand ne-ati vizitat la asociatie. Domnule Birta la fel, aveati nevoie de voturi pentru referendum. Acuma ne tratati cu indiferenta si minciuni. Sunteti niste nesimtiti!!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:21 de vlad_oradea
No! de la birta
Astia sunt pretenii lui Birta Nulul? No apai daca sunt de'lui Nul ce sa astepti de la ei? In 1990 am fost provocat cu inscrierea in acest partid a Nulului. Ca sa zic doar gagici de gagici toate cu multa experienta in "producere" asa ca am refuzat politicos, am lasat la altii!!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:26 de scortosul
Cascati bine o...
Cascati bine ochii! asa(ca in poza) arata o toaletare de arbori, o toaletare la cota terenului. Nici nu poti spune ca a defrisat ca radacinile sunt bine infiplte in pamant! Ce daca cu mai au trunchi, crengi, Frunze? Frunzele numai faceau mizerie toamna! asa ca toaletati!.... un parc ca sa arate a parc are nevoie de cel putin 10 ani de ingrijiri speciale!
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:23 de scortosul
Interesul?
In orice actiune de genul acesta pot fi doua ipoteze: prostia sau interesul! Prostie stim ca este "by deafault" la indivizii cu drujbe, dar care e interesul? de ce vor sa scape de pomi? e un prim pas spre ce? Daca parcul e donat orasului cum a ajuns la cheremul unor cefe late? De multe ori e inchis publicului daca se organieaza tot felul de targuri de iepuri sau alte tampenii; nu platesti? nu poti merge nici la locul de joaca pentru copii. Suna ilegal?
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:53 de alexcuce
Plantati
Trebuie verificați toti copacii si doar cei bolnavi tăiați sau o creanga bolnavă tăiată. Felul în care au fost tăiați imi arata lipsa de experiență a acelor angajați.
Postat 23 Ianuarie 2018, 12:51 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON