URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2018, 17:13

Oradea Civică desfiinţează acuzaţiile privind finanţarea asociaţiei de către miliardarul Soros

Reprezentanţii asociaţiei Oradea Civică au desfiinţat marţi acuzaţiile privind finanţarea asociaţiei de către miliardarul George Soros. ONG-iştii au făcut publice toate încasările şi cheltuielile din singurul cont al asociaţiei.

Sponsorizări şi cotizaţii...

Asociaţia Oradea Civică trăieşte, potrivit reprezentanţilor acesteia, exclusiv din donaţiile făcute de membri şi simpatizanţi.

"Veniturile organizaţiei sunt formate din sponsorizarea de 10.000 lei făcută anul trecut de Cosmin Bursaşiu şi, în afară cotizaţiile lunale ale membrilor asociaţi, nu are alte venituri", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Oradea Civică, Sebastian Duma.

La întâlnirea cu jurnaliştii au mai luat parte vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu  şi Nicuşor Târnăvan, membru asociat. Potrivit statutului organizaţiei, cei şase membri asociaţi ai organizaţiei plătesc o cotizaţie lunară de 10 lei, dar simpatizanţii sunt scutiţi de orice plată.

Conform extrasului de cont al asociaţiei, prezentat marţi, organizaţia nu a primit niciun fel de sponsorizări, nici în bani, nici în criptomonede, de la milionarul George Soros sau organizaţiile asociate acestuia, aşa cum se vehiculează în spaţiul public.

Cea mai mare donaţie încasată de Oradea Civică, în valoare de 10.000 lei, a fost făcută în noiembrie 2017 de vicepreşedintele Cosmin Bursaşiu, proprietarul unei firme specializate în comercializarea de cauciuri.

"Legea permite să facem sposorizări în limita a 20% din impozitul pe profit. Am considerat că Oradea Civică merită acest ajutor, pe care l-am oferit când eram simplu membru, la fel cum am sponsorizat din firmă Teatrul şi Filarmonica din Oradea", a explicat Bursaşiu.

... pe chirie şi întreţinere

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, încasările au fost cheltuite în cea mai mare parte pe chiria şi întreţinerea sediului organizaţiei din Piaţa Independenţei.

"Fără donaţia primită anul trecut de la Cosmin nu aveam nici măcar sediul acesta de 30 metri pătraţi. Plătim Primăriei o chirie lunară de circa 170 lei, dar cea mai mare cheltuială este cea cu încălzirea, care se ridică la 600 lei pe lună de iarnă", a explicat preşedintele Sebastian Duma.

Pentru a face economii, conducerea organizaţiei a debranşat unul dintre cele două calorifere. "Şase luni am tot făcut pe formalităţi până am obţinut aprobarea de a elimina un calorifer, ca să nu plătim atât de mult pentru utilităţi. Vă daţi seama că dacă primeam bani de la miliardarul Soros, aşa cum am fost acuzaţi, nu trebuia să facem astfel de economii", a spus Duma.

De altfel, sumele din contul organizaţiei s-au redus de la 10.000 lei, în noiembrie anul trecut, la 3.500 lei în prezent, ca urmare a plăţilor făcute.

"E foarte grav ce au făcut!"

Reprezentanţii organizaţiei sunt cu atât mai revoltaţi de informaţiile vehiculate în spaţiul public privind existenţa unui dosar al DIICOT în care mari multe ONG-uri anti-PSD, inclusiv Oradea Civică, ar fi primit finanţări de 14 milioane euro, în bitcoin, de la miliardarul George Soros cu cât, în realitate, veniturile organizaţiei sunt în scădere.

Informaţia a fost lansată de site-ul luju.ro, aparţinând milionarului Dan Voiculescu, şi a fost reluată pe larg de televiziunea Antena 3 deţinută de acelaşi om de afaceri.

"E foarte grav ce au făcut oamnii aceştia. Campania fake-news promovată de luju.ro şi Antena 3 a făcut ca unii membri asociaţi să îşi dea demisia de teamă că ar putea fi anchetaţi de organele statului pentru spălare de bani", a spus Duma.

Preşedintele Oradea Civică a anunţat că va cere DIICOT în scris să confirme sau să infirme existenţa unui astfel de dosar.

"Vom cere DIICOT să ne comunice dacă există sau nu un astfel de dosar în baza Legii 544 privind accesul la informaţiile publice. Indiferent de răspunsul DIICOT vom acţiona în instanţă atât luju.ro, cât şi Antena 3 şi pe domnul (n.r. Mihai) Gâdea, care a tocat seară de seară acest subiect, prezentându-l ca şi cum ne-am face vinovaţi de ceva", a afirmat preşedintele Oradea Civică, precizând că asociaţia va cere despăgubiri morale pentru prejudiciul de imagine creat.

Un dosar "compromiţător"

Sebastian Duma a afirmat că nu ar fi mirat ca dosarul la invocat de luju.ro chiar să existe. "La DIICOT a fost numit un procuror pe placul domnului Tudorel Toader. Felix Bănilă a fost selectat pe principiul obedienţei. Nu am fi surprinşi ca acest procuror-şef care pocneşte din călcâie în faţa şefilor politici să fi făcut posibilă deschiderea unui astfel de dosar", a spus Duma.

Potrivit acestuia, motivaţia dosarului ar putea fi compromiterea organizaţiilor civice. "Să deschizi un dosar in rem nu presupune mare efort. Cineva poate depune o reclamaţie, se fac cercetări, iar dacă se dovedeşte că fapta nu există, cauza este clasată. În schimb, făcând publică existenţa dosarului, lumea va zice că tot a fost ceva acolo dacă s-au făcut cercetări", a zis liderul organizaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Din nou explicatii de kkt de la pesedei
Pai bai telectualilor, nu ai cum folosi bitcoinii fara sa ii transformi in moneda reala. Ca de aia le zice virtuali. Da la saracia in care va complaceti din iuborea de partid, de unde sa stiti voi din astea, daramite sa detineti monede de genul. Iar tranzactionarea lor din virtual in real (aia care ii fura dragnelu adica) se face prin banci unde apare transparenta. Si bancomatele de bitcoin lucreaza prin banci. Dar na, voi inca in ziua de salar dati buluc la bancomat sa goliti cardu sa va laudati pe ulita cu minimu pe economie. Apoi daca ar fi primit, se cheama sponsorizare, reglementata de lege. Ce treaba sa aiba diicotu? Data viitoare cand vreti sa vomitati mai cititi oleacă inainte, sa pareti prosti doar, nu sa confirmati cu atata patos. Ar trebui sa se faca o evaluare si la latrina3 si sa fie scos din lista de must carry si pus pe lista de luat ce a aratat ciordache. Da pana atunci, vand 10 monero la pret extraordinar. Se pot folosi ca spaga la bagatu lu dragnelu la parnaie sau se pot plati diverse servicii conexe catre besa, camorra, etc. (Pamflet, nu vand nimic)
Postat 21 Noiembrie 2018, 09:02 de poiu
pt cei limitati
Pt cei ce sunt dummy si cei care invata tabla inmultirii: va sfatuiesc sa invatati si sa treceti si la 1x2 si poate anul viitor reusiti si 2x2. Iar cand ajungeti la inmultirea cu 3 sa fiti marinimosi si sa luati si cate unom sa-l mai invatati si pe el, inclusiv bunele maniere, si sa nu minta, dar doar dupa ce invatati voi. Nu stiu in ce mileniu, dar perseverati ... Oamenii astia din Oradea civica au fost transparenti, adica exact ceea ce cereau unele gunoaie, dar se pare ca orice ar spune este egal cu zero, in timp ce unii interlopi din guvern sau psd pot sa fure oricat si sa fie condamnati, ca tot fete mari ii vedeti.
Postat 20 Noiembrie 2018, 23:43 de oradea_mea_si_a_ta
CrisDumi
După Dragnea și Tăriceanu.
Postat 20 Noiembrie 2018, 21:56 de Sandu1206
#fara voi
Pe cine intereseaza daca ati respectat legea sau nu? Cel mai mare ganditor roman in viata, Iohannis spunea ca in politica nu exista prezumtia de nevinovatie. Asta inseamna ca daca DIICOT va cerceteaza, sunteti automat penali. In mod normal ar trebui sa va plimbe in catuse in fata presei, cum au facut cu multi altii, sa va vada familia, prietenii, vecinii, eventual sa stati cateva luni si in arest preventiv iar dupa vreo 2-3 ani daca va achita, asta e, "ghinion". Asta e justitia pe care o cereti in strada de un an jumate, zbierati "DNA sa va ia" si fluturati imaginea in zeghe a unor oameni nevinovati. Cei de la USR au lasat-o parca mai moale cu tampenia asta "fara penali" de cand sunt cercetati penal pentru finantare ilegala. Aia cu datul in judecata chiar daca informatia era corecta, e buna:)) Inseamna ca aveti totusi bani de aruncat pe geam.
Postat 20 Noiembrie 2018, 20:32 de 1x1
"Primul Penal al Țării" fiind ...
... Klaus Werner Johannis.
Postat 20 Noiembrie 2018, 20:14 de CrisDumi
Oradea Civică nu desființează nimic ...
... și bate câmpii cu un extras de cont (RON), în timp ce tranzacționarea de bitcoin nu e reglementată, iar "banii negri" nu se evidențiază decât în caz de recunoaștere a evaziunii fiecale.
Postat 20 Noiembrie 2018, 20:11 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON