URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2019, 15:36

Nunţiul Apostolic la Oradea. Sute de orădeni au participat duminică la aniversarea a 25 de ani de când Virgil Bercea e episcop (FOTO / VIDEO)

Catedrala Sfântul Nicolae s-a dovedit duminică neîncăpătoare pentru credincioşii greco catolici veniţi să participe la aniversarea a 25 de ani de episcopat ai Prea Sfinţitului Virgil Bercea.

Cu moaştele Episcopilor Martiri

La evenimentul care s-a dorit unul modest au participat, printre mulţi alţii, Nunţiul Apostolic în România şi Republica Moldova, Monseniorul Maury Buerdia, episcopul romano-catolic László Bocskei şi cel ortodox Sofronie Drincec care a participat la slujbă în calitate de invitat.

Manifestările au debutat cu o procesiune în cadrul căreia au fost purtate la altar moaştele Fericiţilor Episcopi Martiri care au fost beatificaţi de Suverantul Pontif, Papa Francisc pe 2 iunie la Blaj şi au cuprins Sfânta Liturghie Arhierească urmată rugăciunea către Episcopii Martiri.

La slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, credincioşii, majoritatea trecuţi de prima tinereţe, care au îmbătrânit în biserică sub îndrumarea episcopului greco-catolic, s-au arătat vizibil marcaţi.

Un moment emoţionant l-a constituit citirea scrisorii Papei Francisc cu ocazia "jubileului de argint" al Prea Sfinţitului Virgil Bercea precum şi predica Înalt Prea Sfinţiei Sale, monseniorul Miguel Maury Buerdia.

"În pace şi bucurie"

Emoţionat şi încă slăbit judecând după vocea uneori tremurândă, episcopul Virgil Bercea le-a mulţumit tuturor, începând cu Bunul Dumnezeu, pentru experienţa celor 25 de ani de slujire episcopală.

Prea Sfinţitul Bercea a avut un cuvânt de apreciere faţă de episcopul romano-catolic László Bocskei, despre care a spus că "suntem ca fraţii" şi episcopul romano-catolic Csűry István, pe care l-a scuzat că nu putut însă participa la eveniment.

Un mesaj aparte a avut Prea Sfinţitul către episcopul orotodox de Oradea, Sofronie Drincec. "Îi mulţumesc Prea Sfinţitului Sofronie din suflet pentru că astăzi şi-a făcut timp să fie cu noi la această celebrare liturgică," a spus episcopul Bercea.

Acesta a încheiat spunând că "datorită tuturor am reuşit să creem în Oradea un mod de a trăi în pace şi bucurie", lucru care face posibil ca "atunci când este o nevoie să se facă ceva pentru urbe să facem împreună".

Primii după căderea comunismului...

Manifestările de diminică au mai cuprins aniversarea celor 20 de preoţi greco-catolici din eparhia orădeană, primii horotoniţi după căderea comunismului, care au împlinit 25 de ani de slujire.

"Suntem aici doar o parte din prima promoţie de absolvenţi, de după 1990, ai Academiei Teologice din Oradea. Am plecat pe drumul preoţiei, în ianuarie 1991, 120 de aspiranţi. Am absolvit, în 1994, 73. Au fost hirotoniţi înainte de 1994, 11 preoţi şi, după 1994, alţi 21 preoţi pentru Eparhia de Oradea. În anul 1994 am fost hirotoniţi 23 de preoţi. Doi confraţi au decedat, iar unul s-a retras", a spus în cuvântul său, preotul Olimpiu Todorean.

Preoţii, alături de credincioşii prezenţi la slujbă, au primit binecuvântarea Nunţiului Apostolic şi a Prea Sfinţitului Bercea şi au fost recompensaţi cu diplome şi iconiţe.

Evenimentul de duminică s-a încheiat cu aducerea de la altar de către episcopul Virgil Bercea a moaştelor Fericiţilor Episcopi Martiri şi depunerea lor în biserică pentru ca credincioşii să se poată închina şi să le poată venera.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON