URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2018, 15:34

Nu plătiţi în plus! Orădenii pot verifica pe site-ul Primăriei dacă terenul lor este intravilan sau nu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu plătiţi oricum! Începând din această săptămână orădenii pot verifica pe site-ul Primăriei, cu ajutorul unei hărţi interactive, dacă terenul pe care îl deţin este sau nu intravilan.

"În situaţia în care deţin terenuri amplasate la periferia oraşului Oradea sau localizate pe dealurile din zona de Nord-Est, pentru a evita plata unui impozit necuvenit, se recomandă cetăţenilor să verifice tipul de teren pe care îl deţin – extravilan sau intravilan. În acest scop, pe site-ul www.oradea.ro a fost creat un buton special pentru "Intravilanul oraşului Oradea". Butonul se află pe coloana din dreapta paginii", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Pentru a verifica natura terenului deţinut, orădenii au fost îndemnaţi să deschidă fereastra "Intravilanul oraşului Oradea", să poziţioneze cursorul pe zona din oraş în care este amplasată proprietatea şi să verifice situaţia acesteia.

Zona intravilană, marcată pe hartă cu culoarea roz este despărţită de zona extravilană colorată cu albastru printr-o "graniţă" roşie.

În cazul în care rezultatul verificării este altul decât cel înscris în Coala Funciară, în sensul în care orădeanul plăteşte impozit de intravilan pentru un teren extravilan, proprietarii pot cere Primăriei eliberarea unei adeverinţe cu privire la situaţia terenului.

Adeverinţa se eliberează în baza unui cereri-tip însoţită de copie după actul de indentitate a proprietarului terenului, extras CF nu mai vechi de un an, plan topografic sau cadastral întocmit de un topograf autorizat şi plata unei taxe de 25 lei.

În baza acestui document, orădeanul va putea cere Direcţiei Economice a Primăriei modificarea impozitului pe teren datorat şi Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor actualizarea datelor din Cartea Funciară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
.........
Nu este nesimtire/furt mai mare decat in primaria birtinezului! E corect, nu mai e primaria oradenilor, e a birtinezului si a gastii lui. De ce sa platesti pt. a ti se elibera niste hartii?! Nu platim destul, nu noi ii tinem in carca pe trantorii aia, in frunte cu birtinezul?! De ce nu verifica trepadusii din primarie, timp au, vor iesi la lipit afise abia peste doi ani?
Postat 17 Ianuarie 2018, 08:37 de pinonel
Nu-i bai
Si cand ma gândeam să-mi incep construcția, aflu că doar peste 10 ani o sa pot . Nu-i bai cumpăr al teren.
Postat 17 Ianuarie 2018, 00:34 de Sandu1201
dnl constructor redactor sef
incearca aplicatia sa vezi ce rezultate primesti
Postat 16 Ianuarie 2018, 18:52 de unomsimplu
Asadar, oradenii platesc ce nu stie primaria !?!
25 lei, schita de 300-400 lei, CF de 20, 30 sau 40 lei dupa caz, cerere si deplasari vreo 5-6 pe la institutii !?! De ce? Pentru ca municipalitatea i-a supraimpozitat pe unii, pe considerentul ca nu stia cine sta si cine nu ... in extravilanul localitatii, dar pare sa fi avut proprietatea in intravilan !?!
Postat 16 Ianuarie 2018, 17:56 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON