URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2018, 20:11

Nu hrăniţi animalele! Primăria Oradea vrea să-i amendeze pe cei care hrănesc porumbeii şi pisicile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginile înduioşătoare cu bătrânei sau copii hrănind porumbeii în Parul Magnoliei sau Piaţa Unirii vor deveni amintire. Primăria Oradea pregăteşte un regulament privind spaţiile verzi prin care vrea să interzică hrănirea animalelor aflate în libertate pe raza municipiului.

„Una din prevederile regulamentului va fi de a interzice hrănirea animalelor pe domeniul public, cum ar fi pisici şi porumbei. În anumite zone acestea au depăşit un număr rezonabil şi provoacă deranj”, a declarat primarul Ilie Bolojan marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Surse din cadrul Primăriei au declarat pentru BIHOREANUL că regulamentul va intra în dezbatere publică înainte de sfârşitul acestei luni.

Potrivit proiectului, cei prinşi că hrănesc animalele vor fi sancţionaţi cu amendă între 200 şi 500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
Stimatului Florin Ciucas
Vedem ca te manca pixul, asa ca iti propun doua subiecte de actualitate, despre care poti scrie, daca ai/stii ce : 28 iunie (1940, nu 2018!) si introducerea obligativitatii limbii maghiare pe intreg teritoriul Romaniei. Deocamdata e proiect, dar stii cum e cu proiectele pe care le impun ungurii, se transforma intr-o proportie covarsitoare in legi. P.S. Evita politica asta a ,,zgandaritului" cu batul prin gard, dovedesti doar ca esti un ins marunt, razbunator! Atentie! n-am zis sluga birtinezului!
Postat 28 Iunie 2018, 06:10 de pinonel
!!!
Ba poate! Pentru că e identificabil! Și nu se scrie..."pseeudonime"! Dar asta e... Sorbonica asta livrează!
Postat 27 Iunie 2018, 18:16 de cainerau
Caine rau, cont suspendat
OK, îţi oferim răgazul necesar pentru a-ţi întocmi cererile de chemare în judecată. Cont suspendat. Câine rău, latră pe alte site-uri!
Postat 27 Iunie 2018, 18:23 de Moderator
!!!
@Florin Ciucas : sasi ce e? Nu e pseudonim? Obligați pe toată lumea să-și scrie numele în clar! Eu știu cine e...
Postat 27 Iunie 2018, 16:13 de cainerau
RE: !!!
E la libera alegere a fiecăruia. Unii îşi scriu numele în clar, alţii folosesc pseudonime. Dar un pseudonim nu poate să dea în judecată pe nimeni, cu atât mai puţin un alt pseudonim. Şi cu asta basta, ne-ai deranjat destul!
Postat 27 Iunie 2018, 18:04 de Florin Ciucas
!!!!
@Florin Ciucas: Eu sunt acuzat ca am probleme psihice dar eu sunt provocator! Chiar sa am, ce legatura are asta cu iubirea mea pentru pisici ? SA TRAITI!
Postat 27 Iunie 2018, 15:50 de cainerau
Multumesc ! Koszonom!
@sasi: Ba da ! Se acceptă! Este absolut suficient!
Postat 27 Iunie 2018, 14:22 de cainerau
RE: Multumesc ! Koszonom!
Caine rau, ar trebui să îţi corectezi atitudinea, fiindcă eşti (din nou) la un pas de evacuare. Eşti provocator, fixist, nerespectuos, ai obsesii cu care ocupi tot spaţiul destinat comentariilor, şi eşti aproape tot timpul pe lângă subiectele supuse dezbaterii. Ca să nu mai zic de reclamaţiile pe care le strângi în cont...
Postat 27 Iunie 2018, 15:39 de Florin Ciucas
@cainerau
Poate ca acel om, nu sta toata ziua in fata calculatorului :) Pana la un moment dat, chiar am crezut ca glumim :) Avand in vedere, de cate ori m-a jignit domnul TDS (facebook), am crezut ca tot glumim :) Inca mai cred :) Fiindca, tot se lauda ca stie maghiara, urmatoarele cuvinte vor fi adresate in maghiara "sajnalom, hogy azt hittem csak viccelodunk". In rest, daca nu va ajunge, chiar n-am timp de polemici. Am vrut sa-mi expun punctul de vedere ca iubitor de animale. Imi cer scuze ca am facut acest lucru.
Postat 27 Iunie 2018, 14:18 de sasi
?
@cchris26:Ba da ! E penibil! Dar cine a vorbit de probleme psihice? Știu cine e ! Universitar de la Sorbonica ! Până acum o jumătate de oră un fel de amici pe FB ! Nu i-am cerut decât să-și retragă cuvintele și să-și ceară scuze... nu o face!
Postat 27 Iunie 2018, 13:53 de cainerau
uimitor
Oameni buni, am postat niste comentarii aici despre hranirea animalelor de pe strada, comentarii care daca erau constructive puteau forma o opinie si pt altii. Voi ati ajuns la probleme psihice, procese, diferente intre etnii samd, lucruri care polueaza complet si face total neinteresanta discutia. Nu vi se pare penibil? Mi-e greu sa inteleg de ce injurati si urati pe cineva atat de usor, gratuit, pt nimic. Diferenta de opinie e ceva bun, ajuta la identificarea problemelor si la formarea unei imagini complete, dar atunci cand in suflet exista ura, motivul nu mai conteaza, doar ura iese afara.
Postat 27 Iunie 2018, 13:47 de cchris26
Pamflet
Comentariile de aici nu intra in categoria pamflet? Se poate face puscarie? Amenintarile sunt reale? Sunt probe in instanta? Cool...
Postat 27 Iunie 2018, 13:41 de excalibur
!!!!
@sasi: NU AM PROBLEME PSIHICE! Daca vrei sa finalizam iti ceri scuze ! Daca nu, te dau in judecata! Pe altii nu i-am identificat, am facut cerere la Politie, pe tine da, deci problema e simpla. Daca chemi pe cineva in judecata trebuie sa scrii un nume. Pai e simplu... si asa sunt in RAZBOI DECLARAT CU SORBONICA!
Postat 27 Iunie 2018, 13:34 de cainerau
RE: !!!!
Ba da, eu confirm că eşti dus cu capul! Cum să dai în judecată, tu, un anonim, pe cineva pentru defăimare? Păi nu ai calitate, din moment ce nu ai identitate, ce e greu de priceput în asta? "Câine rău" nu poate fi defăimat fiindcă e un pseudonim, nu o persoană. De-asta îţi zic şi eu încă o dată, ca să ştii: eşti nebun de legat!
Postat 27 Iunie 2018, 15:48 de Florin Ciucas
The beggining
Eu nu mai sunt ecologist de cind am aflat ca 30% dintre africani fac cataracta (din cauza soarelui puternic). Deci atentie porumbei si pisici...cu ciinii s-a rezolvat mai demult. Urmeaza amenzi pentru cei ce hranesc tintari, capuse, gindaci si alte lighioane pe care le vom stabili ulterior.
Postat 27 Iunie 2018, 13:31 de excalibur
!!!
@sasi: ez az élet!mit tehetünk?bocsánatot kér.... NU AM NICI O PROBLEMA PSIHICA! Sau ...PISICA! Dar voi apara pisicile...
Postat 27 Iunie 2018, 13:30 de cainerau
@cainerau
nem ertem :) observ, ca traim in era procesomanilor... :)
Postat 27 Iunie 2018, 13:24 de sasi
!!!
@sasi: Pentru aluzia la problemele psihice să te aștepți la o chemarea în judecată!
Postat 27 Iunie 2018, 13:13 de cainerau
!!!!
@sasi: Așa cum știu eu, evident știi și tu!
Postat 27 Iunie 2018, 13:09 de cainerau
@cainerau
sa fie cum vrei :) cred ca stiu cine esti :) problemele psihice nu pot fi mascate cu un ID nou :D
Postat 27 Iunie 2018, 13:07 de sasi
!!!
@sasi: Scrii foarte prost în limba română....nu mă interesează! Eu le iubesc și ele mă iubesc pe mine!
Postat 27 Iunie 2018, 12:51 de cainerau
@cainerau
Aici nu pot linka, dar te rog sa efectuezi o cautare in google cu termenii de cautare biodiversity+cats+impact. Vei gasi multe articole. Idea este ca pisicile, chiar daca imi plac, sunt niste criminali, ucigasi in serie. Omoara (si) din placere. Exista multe cazuri documentate, cand specii intregi au disparut din cauza unor pisici (chiar si o singura pisica ajunsa pe o insula poate extermina specii endemice). Dar mult mai multe detalii se gasesc in literatura stiintifica existenta.
Postat 27 Iunie 2018, 12:38 de sasi
hat nem igasz?
@sasiȘ Aș băga mâna în foc că te-am identificat! Dar nu ăsta e copul meu în viață! Trec peste pisici adoptați....ce efectul naibii au asupra biodiversității? Fa-mă să pricep! E nu sunt biolog cum ești tu! La mine acasă vin pisici în vizită! Au stăpân, nu le trebuie hrană! Nu știu exact ce simt ele dar mă simt! Au voie la parter, au voie să urce la etaj, fac ce vor! Iar când dorința lor este să plece, pleacă!
Postat 27 Iunie 2018, 12:31 de cainerau
@roger
Si eu sunt iubitor de animale. Am pisici adoptati, acasa si am avut si la servici. Daca vad un biet animal, da voi hrani. Pisicile nu afecteaza comunitatea umana, cum fac porumbeii; insa au impact devastator asupra biodiversitatii! Trebuie sa luam masuri (prin sterilizare, nu prin amenzi, ce nu rezolva nimic - numai in cazul porumbeilor; pisicile provin din inmultiri "at home" nu "on the street")
Postat 27 Iunie 2018, 12:18 de sasi
Bravo, birtinezule! Tine-o tot asa!
Cine urmeaza?! Cersetorii, batranii, asistatii social?! Maine pune hingherii pe cei care nu l-au votat, precum penalii de la putere! Repet pt. a mia oara, de ce s-a rupt usl-ul?! Atunci a fost singura perioada din cele trei mandate cand birtinezul era numai un zambet, semn ca era fericit!
Postat 27 Iunie 2018, 11:48 de pinonel
gingasii porumbei transmitatori de boli
@ sasi, ai dreptate! porumbeii sunt deja obezi si asta le face rau cu siguranta, atat in centru cat si in parcul magnoliei. am vazut ca sunt multi iubitori de animale aici, ceea ce este bine, insa nu am auzit niciunul sa spuna ca ia matura/punga/aparatul de curatat si merge sa curete rahatul porumbeilor din parcuri, daca tot le dau de mancare. ((( ##... Substantele din excrementele porumbelului, precum acidul nitric, pot deterioara materialul de constructie (beton, piatra de nisip, tiglelele sau straturile de cupru, aluminiu si zinc). Acidul se infiltreaza in fisurile microscopice ale oricarui tip de constructie si dizolva materialul. *********************In anul 2008, locuitorii si autoritatile din Venetia s-au confruntat cu o serioasa invazie de porumbei, care amenintau atat sanatatea locuitorilor si a turistilor, cat si aspectul cladirilor si monumentelor. Prima masura luata de autoritatile venetiene a fost interzicerea hranirii porumbeilor si chiar amendarea cetatenilor care erau prinsi in fapt. Pe langa faptul ca sunt inestetice, excrementele pasarilor pot provoca daune pe termen lung. Desi excrementele proaspete nu prezinta o problema majora, cele uscate pot raspandi diferite forme de infectii. Sporii excrementelor uscate, combinati cu praful si inhalati pot provoca diverse probleme de sanatate, mai ales persoanelor cu imunitatea scazuta. *************Porumbeii transmit paraziti, cum ar fi capusele de porumbei, acarienii, paduchii si plosnitele specifice lor. Pe langa acestea, cuiburile sunt pline de alte organisme daunatoare si prezinta conditiile ideale pentru dezvoltarea acestor organisme care, din cuiburi, se extind cu usurinta in locuintele oamenilor. Pe langa faptul ca transmit o multime de boli, porumbeii pot transmite direct oamenilor salmonela. !!! ...... Porumbeii au fost de asemenea cunoscuti si pentru transportul bolilor Chiamdiosis si Psitacoza, boli similare cu gripa si pneumonia.
Postat 27 Iunie 2018, 11:42 de roger
nu rezolva nimic
In cazul pisicilor comunitare, ar fi mai bine un birth control (sterilizare). Problema este ca pisicile comunitare provin din curtea oamenilor inca de cand sunt pui si nu neaparat din "productia propie of the street". Birth control, microciparea pisicilor si amendarea proprietarilor care tin pisici nesterilizate fara autorizatie (de cerscator). Daca nu primesc hrana, pisicile se vor descurca asa cum pot. Cu alte cuvinte vor avea un impact mult mai mare asupra mediului. Deci nu este o solutie buna. Iar porumbeii sunt niste sobolani cu aripi. Daca densitatea lor cereste de un anumit nivel deja devin focare de infectii.
Postat 27 Iunie 2018, 10:05 de sasi
corect
Mai trebuie sa intelegem ceva. Prin faptul ca Bolojan afirma asta nu inseamna ca o sa ne dea amenda daca hranim animalele, nu inseamna ca trebuie sa le omoram sau sa nu le mai iubim. Inseamna doar ca incearca sa sensibilizeze marii "iubitori" ca exista si efecte secundare nedorite, care dauneaza oamenilor, orasului. Astfel de mesaje de sensibilizare sau de anuntare a unui nou trend e practica normala la politicieni (ma refer la cei normali, nu doar la romani). Sunt 100% de acord. Atunci cand tot hranesti animalele (ex porumbeii), ei devin multi si dependenti de oameni, de hrana aceea. Nu e bine nici pt ei. Iar poumbeii hraniti cu paine si mancare gatita credeti-ma ca nu o duc bine, nu sunt sanatosi, multi fac diabet si devin supraponderali. Nu le facem nici un bine.
Postat 27 Iunie 2018, 09:55 de cchris26
Foarte bine, sa-i amendeze!
Pe scara blocului in care locuiesc sunt cativa vecini care in mod constant arunca resturi de mancare pe geam, ca sa hraneasca porumbeii. Dintre toate scarile de bloc din zona, numai in fata scarii noastre e vesnic plin de gainat si puf/pene de porumbei. Desigur, si prevazurile geamurilor sunt pline. Mai mult, cand vine o ploaie mai serioasa, tot gainatul de pe acoperis se scurge pe geamurile locuintei pentru ca, normal, jgheaburile s-au infundat tot cu gainat. O adevarata placere sa stai sa cureti * de porumbei de pe gemuri si pervaz (as da si poze ca sa vedeti cum arata, dar mi-e ca nu mai mancati 2 zile). Si oricat se curata jgheaburile, se infunda la loc pentru ca pur si simplu sunt prea multi porumbei care isi fac treburile in ele! Eu inteleg si iubirea fata de animale, dar undeva trebuie sa existe o limita. Iar daca oamenii nu vor sa inteleaga asta, foarte bine ca le-o impune primaria.
Postat 27 Iunie 2018, 09:42 de v0id
Deja e prea mult!
de data asta se exagereaza... Primaria ar trebui sa fie atenta cu ce isi propune... unele reguli sunt penibile si creaza efecte opuse... nu pot fi puse in practica... in plus se da apa la moara oamenilor rai care ar vrea moarte toate animalele fara stapin... sa hranesti un animal de pe strada inseamna bunatate, altruism, mila... sa ne transformam in oameni fara suflet impasibili la micile drame din jur?... caci un animal flamand inseamna o drama... acum sa vedem reactiile iubitorilor de pisici impotriva acestui regulament...
Postat 27 Iunie 2018, 00:04 de TanarSiNelinistit
e normal
E normal sa nu fie voie sa hraniti animalele pe strada, asa se practica peste tot pe unde e cat de cat civilizat. De ce? Nu pt ca asa s-ar inmulti, dar in primul rand e nesanatos pt ele. Da-le paine, pufuleti si covrigei daca le vrei sa sufere. Nici noua nu ne face bine, dar lor le face extrem de rau. Apoi intr-adevar, ele trebuie sa se descurce singure, si se pot descurca singure, fiti fara grija. Iar cand ajung prea multe intr-adevar e rau, si pt ele si pt noi, hai sa gandim putin. Pisicile si cainii tot mai mult pe strada se datoreaza "iubitorilor de animale" care le tin cat sunt pui si dragalasi apoi le dau drumul pe strada, fara nici un pic de constiinta sau mila. Oamenii astia ar merita puscarie. Si pt asta exista solutie: se pune cip pe toate animalele si se pune impozit pt detinatori si obligativitatea controlului medical. Din impozit se pun cosuri de gunoi pt animale cu pungulite pt rahatei pe strada si se face curat, iar in felul asta proprietarii se gandesc de 2 ori inainte de a cumpara un animal. Asa se face in vest. In est doar se plange ca ne e greu.
Postat 26 Iunie 2018, 23:41 de cchris26
Bolovan tampit
Dar cu cei care fac galagie la 4 dimineata la 777 ce faceti?Bine ca de porumbei va ocupati.Imediat o sa vreti sa starpiti si soimii vinderei pe care tot primaria i-a adus.Bolovan se crede zeu?Vrea sa controleze natura?Dupa ce ca intr-un oras care se vrea turistic inchide majoritatea toaletelor(Sau ce?Chiar credeti ca privatii se vor transforma in toaleta publica?),betoneaza in stil brutalist orasul(da,e un stil,n-am vrut sa scriu brutal)acum vrea sa controleze populatia de porumbei.Maine poimaine se transforma in micul Hitler si va dori sa ne extermine ca si asa suntem prea multi pe capul lui.Ce sa mai spun?Avem niste conducatori mirifici.Numa' asta si Mang Plagiatorul ne lipseau.RUSINE
Postat 26 Iunie 2018, 23:05 de CetateanulTurmentat
În sfârșit...
Locuiesc la etajul IV în Velența într-un bloc cu 4 etaje. Vecina de la un etaj inferior hrănește porumbeii în fiecare dimineață - normal, că doar nu stau pe geamul ei, ci pe al MEU! Tot balconul mi-e plin de orătănii, mizerie cât încape, pot face curat zilnic că degeaba. Deci, o decizie excelentă. Hrăniți animalele? Curățați după ele, inclusiv la mine la etajul IV!
Postat 26 Iunie 2018, 22:48 de Shogun
Eu..
Eu am pus apa intr-un vas pentru taoate animalele de pe strada! Apa este aliment!? Sa te ineci bolovane mancand apa! Animalele in lipsa ape turbeaza si devin violente! Sa le lasam sa turbeze birtizez bolovanos? Musca-te-ar cainii turbati!!
Postat 26 Iunie 2018, 22:23 de scortosul
Pe cand amenda ca respiram aer?
Eu zic ca sa amendam Soarele si Pamantul, sa nu mai ofere hrana numai la cei ce au sufletul bun, ce ziceti?
Postat 26 Iunie 2018, 22:22 de mmdaniel
Angajari se fac ?
Am si eu cateva idei de amenda. Sa-i amendeze pe cei care au sapca,pe cei care NU au sapca,pe cei care au sandale in picioare,pe cei care au pantofi/cizme in picioare,pe cei care poarta ochelari,pe cei care NU poarta ochelari.... Gata,ma angajez la Primaria Oradea.
Postat 26 Iunie 2018, 21:23 de Citizen
Autodenunt
Saltati-ma! Eu hrănesc o pisică comunitară! Îi citesc recunoștința în ochi! Dar și ea își face datoria! Mai puțini șoricei... dacă ar fi....mă rog! O pisi e dulce!
Postat 26 Iunie 2018, 21:17 de cainerau
Capcana pentru turisti
Oradenii poate se vor obisnui, cu timpul, si cu aceasta interdictie dar ce facem cu turistii? Umplem orasul cu panouri avertizoare sau ii tapam direct la buzunar? Interesant cum se va evalua fapta intre 200-500 lei, 200/porumbel, 500/pisica ?
Postat 26 Iunie 2018, 21:17 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON