URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2019, 16:00

Nicicum nu le iese! Noile panouri turistice "plantate" de Primărie prin Oradea indică obiective care încă nu există (FOTO) 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce au dat-o în bară cu panourile trilingve de ghidare, traducând greşit în maghiară mai multe obiective turistice, reprezentanţii Primăriei nu se învaţă minte. 

De curând au fost "plantate" prin centrul Oradiei mai multe panouri turistice cu hărţi şi liste care indică restaurante, hoteluri, clădiri monument, muzee, spaţii de parcare şi de agrement în oraş. 

Acestea au aterizat parcă din viitor, căci indică lucruri care încă nu există, cum ar fi parcarea din strada Independenţei, marcată cu "P" deşi e în lucru de ani de zile, sau Muzeul Francmasoneriei, care nu e nici pe departe gata. 

În plus, Piaţa Ferdinand şi strada Aurel Lazăr sunt colorate în roşu la fel ca celelalte spaţii pietonale din centrul Oradiei. Atâta doar că Piaţa Ferdinand e în plin şantier, iar pe strada Aurel Lazăr nici n-au început încă lucrările de transformare a acesteia în pietonală.  

Colac peste pupăză, pe hartă apar şi mai multe toalete publice în centrul Oradiei, deşi Primăria le-a închis de mai multă vreme. 

De asemenea, panourile, realizate din fonduri europene, îi invită pe turişti să-şi descarce aplicaţia Oradea City App, care, însă, nu prea e actualizată, necuprinzând, spre exemplu, la secţiunea muzee, tocmai Muzeul Oraşului Oradea. 

Luna trecută, panourile de ghidare trilingve – care indicau obiective precum Cetatea Oradea, pietonala de pe Republicii şi Muzeul Ţării Crişurilor - au declanşat polemici, reprezentanţii comunităţii maghiare declarându-se "jigniţi" de traducerile în limba maghiară făcute de reprezentanţi ai municipalităţii, pline de greşeli şi anomalii.

De exemplu, Piaţa Unirii a fost tradusă ca "Unirii Piac", deşi, în mod corect, ar fi fost "Unirii tér". De asemenea, pietonala Republicii apare pe indicator drept "Republicii sétány" (n.r. - aleea Republicii), în loc de "Republicii sétáló utca".

Citeşte şi: A dat-o-n bară, în maghiară! Primăria a tradus greşit plăcuţele turistice din Oradea, iar reprezentanţii UDMR şi PPMT spun că acest lucru este "jignitor" (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dă ingliș transleităr
Nu știu cine face traducerea în engleză, dar parcă-i un copil de clasa a șasea care acum învață să scrie una-alta în limba lui Shakespeare. Prin urmare, le sugerez domnilor și doamnelor de la Primăria Oradea să angajeze pe cineva care chiar știe englezește că traducerea de pe noile panouri - ca de altfel și de pe cele vechi - sună ca tabla.
Postat 15 Iulie 2019, 07:46 de Shogun
Numa aici comentez cica
Asa a zis si porcul cand a promis ca se lasa de mancat r...t, dar langa el a cazut din cer un gainat: -Numa asta il mai mananc, ca-i cald.
Postat 14 Iulie 2019, 23:08 de Neutryno
Fake tour
Am zis ca nu ma intereseaza sub'ectul,dar vazind comentarii ,mi-am bagat nasul.Si cetind pe FF, ma poticnesc in cheia problemei:"panourile, realizate din fonduri europene".Deci,dragi oradeni, ciocu'mic ,e doar un mic business de sifonare, for turism,for developement(dezvoltare), for-ever...and ever.Nu pot ei numara cite proiecte poate da oradea...La urma urmei e mai important proiectul decit lucrarea in sine
Postat 14 Iulie 2019, 20:31 de excalibur
Urmează cât de curând și panourile cu menționarea "autorilor" !?!
Cum ar fi, spre exemplu, "... această viitoare parcare urmează a fi tictorită de fostul primar ..." !?!
Postat 14 Iulie 2019, 19:12 de CrisDumi
Carcotasi putin
Daca le facea acuma pentru situatia curenta si apoi mai platea o data ca sa o duca la cea viitoare se sarea ca se arunca bani publici. Am fost nu o data in zone istorice unde monumente de pe ghidul turistic erau in renovare. Dar erau pe ghid, am luat teapa si am mers destul pe jos sa vad un santier. Deci nu e la Oradea, e peste tot in lume unde lucrurile se misca. Despre City application da, acolo ar trebui inclus ce e pe panouri si cu mentiunile "work in progress" sau "restauration, closed to public". Dar panourile trebuiesc puse, chiar daca 2 sau 3 obiective sunt inca in lucru.
Postat 14 Iulie 2019, 17:13 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON