URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2018, 19:01

Ministrul Mediului, la Oradea: Amenda încasată de CET de la AFM „e de domeniul trecutului”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a readus în actualitate o problemă mai veche a Oradiei: amenda de 33,4 milioane euro pe care Electrocentrale Oradea a încasat-o, în 2014, de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru certificatele verzi pe care nu le-a predat la timp în registrul european. Între timp, societatea a intrat în insolvenţă, aşa că n-a plătit niciun leu din amenda uriaşă.

"Să nu se repete"

Întrebată de jurnaliştii Agenţiei News Bihor, a Consiliului Judeţean, care este situaţia cu această amendă, Gavrilescu a oferit răspunsuri evazive, lăsând pe de o parte să se înţeleagă că reprezentanţii Electrocentrale au "fentat" plata amenzii, abandonând firma în faliment, şi au adus astfel o pagubă Statului Român, dar pe de alta nimeni nu mai poate fi tras la răspundere pentru asta.

"CET nu trebuia să fie în imposibilitatea de a nu putea folosi sistemul. Din păcate, lucrul acesta s-a întâmplat. Eu nu prea cred în coincidenţe, pentru că a început să fie o modă să dea vina că sistemul informatic nu a funcţionat. Ceea ce am constatat apoi este dureros, activele acestei societăţi s-au mutat pe altă societate, iar cel care pierde este statul român. Şi nu suntem conştienţi, o dată pentru totdeauna, că statul român suntem noi românii, toţi, indiferent că suntem maghiari, români germani", a declarat Gavrilescu. Ministrul a criticat, aşadar, autorităţile orădene pentru că au prejudiciat statul, prin neplata amenzii.

Oficialul a mai spus că trebuie găsite soluţiile ca astfel de situaţii să nu se repete. "Este o situaţie de domeniul trecutului, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie obişnuinţă pentru viitor. Ceea ce au făcut unii, voit sau nevoit, fie că s-a făcut o greşeală sau într-adevăr sistemul nu a funcţionat, lucrurile acestea trebuie să le cunoaştem şi să le inventariem şi să găsim soluţii ca în perioada următoare să nu se întâmple la fel", a mai spus Gavrilescu.

Electro-Rabla

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, ministrul a mai anunţat ce schimbări şi programe se pregătesc în instituţia pe care o conduce. Până la jumătatea lunii septembrie, va fi făcut public ghidul programului "Rabla pentru electrocasnice", reprezentanţii Ministerului Mediului urmând să aibă întâlniri cu producătorii de aparate, pentru a stabili valoarea ecobonusului.

De asemenea, Administraţia Fondului de Mediu va acorda finanţări marilor oraşe pentru achiziţia de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze, printr-un program cu buget de 100 milioane euro, şi va declanşa un program de construire a staţiilor de reîncărcare a maşinilor electrice.

În plus, Graţiela Gavrilescu a anunţat că, din ianuarie 2019, toţi românii vor plăti factura de salubritate în funcţie de câte deşeuri aruncă, conceptul "pay as you throw" urmând să fie legiferat printr-o ordonanţă de urgenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru cunoscători s-ar traduce ...
... prin faptul că edilul șef al Oradei, împreună cu unii mentori de-ai săi care l-au consiliat să falimenteze Electricentrale SA, au fentat Statul Român cu 33.400.000 Euro, paguba fiind trecută în contul tuturor contribuabililor la bugetul României !?! Așadar, minunatul nostru oraș, care dă apă caldă ocazional, a dat o gaură "ca la carte" tuturor românilor care, în mod cert, ar fi cheltuit acești bani pentru alte lucruri de interes național !?!
Postat 08 August 2018, 06:13 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON