URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2019, 07:58

Măsură anti-cozi: Primăria Oradea va taxa serviciile la ghişeu şi va lansa o platformă online gratuită, ca să ne ţină... pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să elimine cozile care se formează la ghişeele din sala de lucrul cu publicul de la parterul clădirii Primăriei.

La ghişeu, cu plată...

Începând din ianuarie 2020, Primăria va taxa cu 10 lei fiecare document eliberat pe loc, la solicitarea cetăţeanului.

"Vom implementa operarea pe loc strict contra cost, nu cu o sumă mare, de 10 lei, pentru fiecare document solicitat", a anunţat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului, orădeanul va avea în continuare posibilitatea de a-şi depune documentele sau solicitările gratuit, însă cu deosebirea că va primi răspuns nu pe loc, ci în termen de câteva zile.

"Nicio primărie din ţară nu procesează documentele pe loc. Volumul de muncă este inuman de mare, motiv pentru care calitatea serviciilor a scăzut foarte mult", a declarat Florea.

... iar online, gratuit!

În paralel, până la sfârșitul anului, municipalitatea va pune în funcţiune o platformă online disponibilă gratuit pentru depunerea şi obţinerea documentelor.

"Platforma va avea mai multe forme de logare: fără user şi parolă pentru anumite servicii, cu logare pe bază de Cod Numeric Personal, ca să îţi poţi plăti impozite, taxe sau amenzi, şi un sistem cu user şi parolă activă, în care primeşti un cod pe telefon. Aici, cetăţenii îşi vor putea încărca documente şi date legate de tranzacţiile făcute fără să se mai deplaseze la ghişee", a declarat Florea.

Potrivit directorului economic, Primăria va închiria această platformă la un tarif de 700 euro pe lună până la implementarea sistemului propriu.

(Prea) multă birocraţie

Municipalitatea a ajuns să taxeze munca funcţionarilor de la ghişee după ce, în ciuda suplimentării numărului de funcţionari din piramidă, s-a trezit în imposibilitatea de a reduce cozile pe fondul creşterii volumului de muncă.

Potrivit evidenţelor Direcţiei Economice, dacă în anul 2015 în sala ghişeelor se implementau 133 de dosare pe zi, în prezent numărul lor a crescut cu 72%, la peste 230 de dosare pe zi.

Cea mai aglomerată zi este lunea, când se înregistrează 1.623 de operaţiuni, faţă de doar 1.213 de operaţiuni miercurea, pentru că mulţi orădeni vin să îşi declare bunurile impozabile, maşini ori case, cumpărate peste weekend.

"Operarea pe loc a tuturor declaraţiilor de impunere pentru terenuri, clădiri sau auto, are mai multe neajunsuri, cum ar fi timpul crescut necesar preluării documentelor care afectează direct contribuabilul şi riscul apariţiei unor eurori", a spus Florea.

Avantaje prin internet

Pe viitor, orădenii vor avea la dispoziţie posibilitatea să îşi încarce documentele online, urmând să primească un răspuns tot prin internet, în cel mai scurt timp posibil.

Această idee a avut la bază faptul că, stimulaţi de bonificaţia de 8% acordată celor care îşi plătesc impozitele integral prin internet, faţă de doar 5% în cazul celor care o fac la ghişeu, numărul contribuabililor care au accesat biroul virtual a crescut de la doar 12% la 33% într-un singur an.

Pentru a menţine acest trend, începând de anul viitor bonificaţia acordată plătitorilor prin ghişeele clasice se va reduce la doar 4%, pentru a fi pe jumătate faţă de cea de 8% de care beneficiază plătitorii online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ecemplu ... pentru un simplu racord de canalizare, trebuie să ajungi de fix 10 ori la ghișeul primăriei !?!
Adică 100 lei ... pentru că PMO nu este în stare să emită o unică autorizație, în loc de seria de avize și acorduri pe care le emite într-un asemenea caz !?! Să iei oamenilor bani, pentru că tu nu poți nici măcar un certificat fiscal să-l eliberezi online ... e deja caz penal de abuz în serbiciu !?! De ce mai trebuie primar, viceprimari, consilieri locali și peste 500 de "neterminați" în primărie, dacă s-ar putea monta un robot care să acopere toate serviciile de relații publice ?!?
Postat 29 Noiembrie 2019, 08:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON